Meldingen
Alles wissen

Voorstelrondje


Berichten: 3
Topic starter
(@sjuul)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi allemaal,

Sjuul is mijn naam en ik woon in het midden van Limburg.

Een tijdje ben ik nu mee aan het lezen hier op het forum (en diverse Engelstalige forums) en ik dacht dat het eens tijd wordt om lid te worden.

Zelf heb ik nog niets gekocht, en hoe meer ik lees en YouTube kijk hoe moeilijker ik het vind worden.

Als je gaat stoken wil je het niet bij 1 bepaalde soort drank houden. Nu ben ik zelf een whisky-fan maar ik wil ook alle anderen kunnen stoken (o.a. rum en gin).

Voor welke distilleerketel (of is het destilleerketel) moet ik nu kiezen? Een whisky alambiek (10 liter) of een pro distilleerketel of toch een still spirits ketel met een koperen helm met eventuele uitbreiding naar de reflux? En zijn ze ook goed voor fruit?

Ik zou graag wat advies van jullie willen lezen en als ik niet goed gezocht heb in het forum hoor ik het ook graag.

 

Groetjes Sjuul

Beantwoorden
10 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@sjuul Welkom Sjuul, altijd goed om meer Limburgers te zien hier 😉 

 

Youtube en sommige fora leveren inderdaad advies wat het kiezen van alles niet makkelijker maakt, sterker nog er wordt een hoop onzin verkocht op het internet (niet alleen doelende op destillatie informatie).

 

Met de drie dranken die je noemt zou ikzelf voor een Whisky Alambiek gaan, je kunt hierin nog een kruidenmand bevestigen voor de gins, veel kopercontact komt dit soort dranken ten goede. Let wel dat het formaat bepalend is voor je uiteindelijke opbrengst, vaak doe je tweemaal destilleren en dan hou je 1/3 x 1/3 dus 1/9e over. Ik heb zelf een 10 of 12 liter Whisky ketel en ben er zeker te spreken over.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@sjuul Welkom. Whisky laat zich natuurlijk t liefst stoken in een whisky ketel. Andere type (liefst koper idd) ketels kunnen ook, maar zijn iets minder ideaal voor whisky. Dat wilt dus niet zeggen dat een andere ketel per definitie ongeschikt is, maar eerder minder geschikt.

Zelf ben ik vd alambiek (dat zal de 'pro distilleerketel' zijn), en stook er dan ook verschillende dranken in, waaronder ook whisky, rum en ook jenever (waar gin een afgeleide is), maar ook likeur. Van origine stook ik fruit. Het is allen heel goed te doen in een alambiek, hoogpercentage zijn ook weer truukjes voor, al heb ik zelden een percentage nodig van 80+.

Whiskymash heeft vaak de eigenschap om veel te schuimen bij verhitting, bij een alambiek zit de hals iets dichter op de ketel dan een whiskyketel. Je zou een kolom er tussen kunnen zetten zodat je meer ruimte hebt voor schuimen. Maar met een alambiekopstelling zul je naast iets voorzichtiger moeten stoken om het schuimen te beperken ook de whiskymash wat voor moeten behandelen om schuim te onderdrukken.

(Als de ketel gevuld is (2/3e gevuld) nog niet afsluiten en verwarmen tot 50-55°C. De boel goed opkloppen met bv een verfroeder (schoon 😆) op boormachiene. Als de schuim minder wordt een goede scheut slaolie erbij en ketel afsluiten en rustig op laten warmen. Komt er toch schuim mee is dat geen wereldramp, het zal immers nogmaal gestookt worden)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@sjuul welkom op forum .

Je keus is duidelijk . Als je whiskey  , rum en gin prefereert en wil gaan maken is alambiek of potstill geschikt.  Is echter whiskey hoofd zaak een whiskey still .

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 309

@sjuul hoi en wolkom op het forum .

als u voor whisky maken kiest zou ik ook zeggen koop een whisky ketel . 
Ik heb een still spirit T500 gehad maar na dat ik ervaring kreeg met koperen ketel die ik had geleend ben ik een koperen ketel gaan  kopen .

ik bruuk nu alleen nog een oude ketel die voor mijn vader gebouwd was en de vengeance ketel . En ook nou en dan de bijhorende thumper  . De still spirit is nou weggegeven .

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum sjuul en ik wens je nu al veel stookplezier voor straks als je ketel er is.

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@sjuul)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bedankt voor jullie adviezen. Het gaat voor mij de 10 liter whisky ketel worden.

 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@sjuul   . Persoonlijk gezien het volume van begin beslag ( masch ) en uiteindelijke eind volume is misschien 15 liter een handiger formaat .

Beantwoorden
(@sjuul)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@robbert is die 15 liter nog goed te verwarmen met een elektrische plaat?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@sjuul hangt helemaal af van het vermogen van het electrische plaatje.  

Er zijn elementen die genoeg vermogen ervoor hebben verkrijgbaar.

  En anders een gas brander is ook een optie .voordeel is daarvan dat je veel meer controle hebt over temperatuur beheersing .

Electrisch reageert traag in verhogen en temperen .

 

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 138
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

welkom sjuul

join the family , even hier en je zult nooit meer dorst hebben

ps. ik krijg wel de indruk dat de meeste drankorgels uit limbabwe en het noorden komen 🙂

hou robbert en alchemist maar in de gaten voor de beste whisky en limonchello 🙂

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?