Meldingen
Alles wissen

Vraagjes


Berichten: 17
 Edo
Topic starter
(@edo)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hoi,

 

ik zie dat ik al drie jaar eerder heb geregistreerd als lid. Ik brouw een aantal jaren al bier maa blijkbaar blijft stoken kriebelen.

nog niet helemaal zeker maar denk dat ik een t500 ga kopen met koperen kap, en wellicht gelijk ook een refluxkolom van koper.

ik ben bezig baasje met veel hobby’s: muziek maken, bouwen in een brouwerijtje en een drukke baan. Dus ik vraag me af of ik er genoeg tijd voor kan vrijmaken dat destilleren.

ik volg overigens still iT op YouTube: erg leuk.

ii vroeg me af: hoeveel tijd kost een run. Stel: 20 liter in een t500 ? Wat levert dit op, maar vooral hoeveel tijd ben je kwijt ? En heb je tijd tussendoor om eea nog te doen? Misschien kan ik in de tussentijd mijn brouwinstallatie bier (brewmonk) aanzetten?

 

alvast bedankt

 

 

Beantwoorden
9 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@edo als nog welkom en we hebben wel meer stille forumleden hoor maar ook een paar die heel nadrukkelijk aanwezig zijn 😆 

De opbrengst hangt van een paar factoren af zoals de kwaliteit van je stookwijn en van jouw techniek en je ketel. Dat kan je het beste zelf ervaren. 

De tijd die je hobby kost is ook weer van al die factoren afhankelijk, welke grondstoffen, ketel enzovoort. Voor het stoken zelf trek ik een dag uit. Ik bouw dan op een doordeweekse dag (als mijn vrouw aan het werk is) rustig mijn ketel in de keuken op. En tijdens het stoken zit ik aan de eettafel met de laptop de boel in de gaten te houden en gelijk het forum te bevuilen. Omdat ik elektrisch stook is dat ook de beperkende factor(geen wasmachine, droger of oven aan). En natuurlijk naderhand de boel schoonmaken en de keuken opruimen zodat de vrouw weer kan koken 🤣  

Beantwoorden
Berichten: 144
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik vergelijk het zo'n beetje als vissen. Dwz dat je steeds in de buurt moet zijn. Het is niet de bedoeling om snel inkopen te gaan doen. Je kan ondertussen wel iets anders doen, vb. boek lezen, mails lezen of beantwoorden, ... maar ik ben nooit langer dan 5 minuten weg van mijn T-500. 

Meestal vul je een T-500 met 25l. Hoeveel dit oplevert, kan je bereken door het SG te meten bij de start van de gisting en opnieuw als de gisting gedaan. De meesten gebruiken een hydrometer. Daarna trek je die 2 getallen van elkaar af en vermenigvuldigt dat met 0,13125. vb. start: 1085 gestopt op: 1005. Dus (1085 - 1005) x 0,13125 = 10,5% alcohol kan je eruit halen. Dus ongeveer 2,5l alcohol maar meestal is dat iets minder/

Heel dit proces ben ik toch een 6 tal uur bezig. Alles voorbereiden, ketel vullen, distilleren, opkuisen, .... Ja, je gaat ook niet voor 2 uur vissen. 

Het is een hobby en daar moet je tijd voor maken. Als dit teveel tijd in beslag neemt, kan je beter een kleine ketel kopen. vb. eentje van 5l en doe je maceratie. Kruiden in alcohol een bepaalde tijd laten trekken en dit dan distilleren. Zie de vele filmpjes van Robbert Tiny projects op YouTube.

 

Beantwoorden
4 Reacties
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@concha voor mij is geen hobby maar een mannier van leven,wij maken ook nog kaas en maken ook nog in,ook verzamelen we kruiden en plukken paddenstoelen roken vlees en maken wijn.ik stook ongeveer 200ltr whisky per jr.hebben altijd voor min 6 mnd tot een jr voorraad in huis.

Beantwoorden
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@chriswisky 

200 liter voor een jaar ???? 🤣 

Beantwoorden
 Jody
(@jody)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@chriswisky Circa 3 jaar ligt mijn whisky in een nieuw 50L vat, maar ik vind het nog heel erg houterig smaken en niet lekker. Ik zit te twijfelen om het nog een keer te destileren en dan terug te doen in het vat om de rijping opnieuw te starten en dan hopelijk minder houterig. Of moet je gewoon nog een 8-10 jaar geduld hebben en komt het goed? Wat is jullie ervaring?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@jody  Er rijzen eerst een paar vragen op wat voor percentage heb je gelagerd? Wat is de temperatuur en luchtvochtigheid waar jou vat is opgeslagen? Kan het vat " ademen" ?  Was het een gebruikt vat  of nieuw ? 

Is het vat voor ingebruikname goed geconditioneerd? / voorbehandeld? 

In normale situatie moet na 3 jaar de whiskey goed te drinken zijn. 

Nee je hoeft waarschijnlijk niet opnieuw de drank opnieuw over te halen. Of beter om dat zowiezo niet te doen.

Wat jij proeft zal voornamelijk de looizuren zijn. 

Dit kun je uit oxideren laten waarna de drank beter word . Of je zou moeten blenden met een andere Batch.

 

Beantwoorden
Berichten: 3
 Jody
(@jody)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste Robbert, dank voor jouw reply. Het is een nieuw vat, wel geblakerd van binnen (gekocht bij TAS in Gouda). Eerst x malen gespoeld en tijd met water laten staan om geheel dicht te krijgen. Gelagerd met alcohol percentage 63% ongeveer en opslag een garage, redelijk koel en donker.

 

Andere batch heb ik helaas niet of net 10L veel helderder, maar ook nog niet echt lekker vind ik. Het vat van 50L is vrij donker ook. Wat bedoel je met uit oxideren? Dop eraf, zodat lucht erbij kan of met lucht door borrelen bijvoorbeeld ? En wat zou het nadeel zijn met nogmaals destileren, soms wordt toch 3x gedestilleerd. De smaak van het lageren ben je wel kwijt. of ik zou de helft kunnen doen en dan weer blenden. Ik ben bang dat als ik na 3 jaar nog een heel erg houterige smaak heb dat na 10 jaar niet veel beter wordt of denk je van wel?

Alvast bedankt voor het delen van jouw kennis en ervaring.  

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@jody oxideren betekent dat zuurstof werking / ademen nodig is.  Dop eraf en prop katoen erin  . Of het geheel een aantal keren overgieten. En enkele maanden latem staan.

Helpt dit niet is blenden de beste optie

Helpt dit te weinig dan zou Lucht het nog iets opklaren of anders ozone hiermee maak je het zeker zachter. 

Ja er ook wordt  wel 3 of 4 keer overgehaald maar dan is de drank nog niet op hout geweest.

Zodra op hout heeft gestaan  is overhalen geen optie of je moet het echt met kolom tot puur alcohol terug brengen. Dan is de moeite whiskey te maken voor niets geweest.

In de 3 jaar zijn er diverse ester gevormd met destileren haal je niet alleen de hout smaak weg maar ook delen van " oude " smaakstoffen die nu met andere gebonden zijn die krijg je niet terug.

Beantwoorden
 Jody
(@jody)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@robbert Bedankt voor jouw constructieve aanbevelingen. ik ga dat zeker proberen, een ozon generator ook nog een optie. Ik zag er een voor 30 eur of zo, geen idee of dit wat is. Denk mbv UVV lamp.

Fijn weekend!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?