hoi,
ik zie dat ik al drie jaar eerder heb geregistreerd als lid. Ik brouw een aantal jaren al bier maa blijkbaar blijft stoken kriebelen.
nog niet helemaal zeker maar denk dat ik een t500 ga kopen met koperen kap, en wellicht gelijk ook een refluxkolom van koper.
ik ben bezig baasje met veel hobby’s: muziek maken, bouwen in een brouwerijtje en een drukke baan. Dus ik vraag me af of ik er genoeg tijd voor kan vrijmaken dat destilleren.
ik volg overigens still iT op YouTube: erg leuk.
ii vroeg me af: hoeveel tijd kost een run. Stel: 20 liter in een t500 ? Wat levert dit op, maar vooral hoeveel tijd ben je kwijt ? En heb je tijd tussendoor om eea nog te doen? Misschien kan ik in de tussentijd mijn brouwinstallatie bier (brewmonk) aanzetten?
alvast bedankt
Ik vergelijk het zo'n beetje als vissen. Dwz dat je steeds in de buurt moet zijn. Het is niet de bedoeling om snel inkopen te gaan doen. Je kan ondertussen wel iets anders doen, vb. boek lezen, mails lezen of beantwoorden, ... maar ik ben nooit langer dan 5 minuten weg van mijn T-500.
Meestal vul je een T-500 met 25l. Hoeveel dit oplevert, kan je bereken door het SG te meten bij de start van de gisting en opnieuw als de gisting gedaan. De meesten gebruiken een hydrometer. Daarna trek je die 2 getallen van elkaar af en vermenigvuldigt dat met 0,13125. vb. start: 1085 gestopt op: 1005. Dus (1085 - 1005) x 0,13125 = 10,5% alcohol kan je eruit halen. Dus ongeveer 2,5l alcohol maar meestal is dat iets minder/
Heel dit proces ben ik toch een 6 tal uur bezig. Alles voorbereiden, ketel vullen, distilleren, opkuisen, .... Ja, je gaat ook niet voor 2 uur vissen.
Het is een hobby en daar moet je tijd voor maken. Als dit teveel tijd in beslag neemt, kan je beter een kleine ketel kopen. vb. eentje van 5l en doe je maceratie. Kruiden in alcohol een bepaalde tijd laten trekken en dit dan distilleren. Zie de vele filmpjes van Robbert Tiny projects op YouTube.
Beste Robbert, dank voor jouw reply. Het is een nieuw vat, wel geblakerd van binnen (gekocht bij TAS in Gouda). Eerst x malen gespoeld en tijd met water laten staan om geheel dicht te krijgen. Gelagerd met alcohol percentage 63% ongeveer en opslag een garage, redelijk koel en donker.
Andere batch heb ik helaas niet of net 10L veel helderder, maar ook nog niet echt lekker vind ik. Het vat van 50L is vrij donker ook. Wat bedoel je met uit oxideren? Dop eraf, zodat lucht erbij kan of met lucht door borrelen bijvoorbeeld ? En wat zou het nadeel zijn met nogmaals destileren, soms wordt toch 3x gedestilleerd. De smaak van het lageren ben je wel kwijt. of ik zou de helft kunnen doen en dan weer blenden. Ik ben bang dat als ik na 3 jaar nog een heel erg houterige smaak heb dat na 10 jaar niet veel beter wordt of denk je van wel?
Alvast bedankt voor het delen van jouw kennis en ervaring.