Meldingen
Alles wissen

wat voor jou een weet is , is voor mij een vraag

Pagina 1 / 2

mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Goeie morgen , zoals de titel zegt ben ik een volkomen leek in het stoken , net een vevor gekocht , en  nu rondkijken en me goed informeren. 

meteen een vraag , een suikermix, moet je dan ook de eerste 300 ml stook weggooien ?

Alvast bedankt voor het antwoord  . 🙄 🙄 

Beantwoorden
113 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau in de eerste overhaal hief je niets weg te gooien. Dat die je in de laatste . Je haalt altijd 2 tot 3 x over al na gelang kwaliteit van het beslag.

De hoeveelheid is ook afhankelijk van de kwaliteit. Dat kan bij een 50 liter een voorloop enkele milliliters zijn  maar ook wel tot 150 mil bij slecht beslag zijn. Maar dat geld ook voor de naloop.

Je gooit niet weg op milliliters  maar op kwaliteit, smaak , geur , helderheid van de voorloop.  Als je op hoeveelheid gaat weg gooien kan het zijn dar je veel te veel of ook te weinig weggooit 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

Beginners gebruiken ook wel meerdere potjes / glaasje waar ze dan een beetje steeds in opvangen en kijken dan als ze klaar zijn wat goed is.  

Na een paar keer krijg je wel door waar je al de scheiding kaj verwachten.

Daarna als he een beetje ervaring hebt dan is een paar druppels op theelepel nu en dan proeven al genoeg om te weten waar de scheiding te maken.

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert bedankt voor het antwoord Robert , nu nog meer vraagtekens , het is een 32 liter stookketel , kan je mij haarfijn zeggen/uitleggen hoe ik aan een eerste stook begin? ik lees zoveel, en de ene zegt het zo en de andere anders, wat nog te geloven....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau aller eerste de stookwijn:

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )

3 -5 gram diamoniumfosfaat (e.v.t.  andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .)

 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , redstar dady , )

Stoken is afhankelijk van wat voor vavor je hebt  . Stook je electrisch of op een vlam.  ?

Heb je temperatuur controle  op ketel ?

Voor suiker alcohol kun je het beste stokken op een brug temperatuur van  78,3- 81 graden . 

Later in de overhaal zal de temperatuur oplopen. 

De eerste overhaal vang je alles op tot in uitstroom percentage onder 15 % zit of troebel is .  

De volgende overhaal zet je een borrelglaasje onder uitstroom. Je proeft met theelepel en zoekt naar overgang van scherp zuur naar een zachte smaak . Dan kan borrelglas weg en de opvang beker er eronder. 

Percentage xal eerst heel lang op zelfde hoogte blijven. Meestal als 8 a 9/10 van de totaal te verwachten opvang is overgekomen stort het percentage snel in zodra dit onder de 50,% komt pak je theelepel en ga je weer proeven. Wordt de smaak muf / aards stop of word uitstroom troebel stop je de opvang.

 

 

 

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert een ketel op gas ,5kan ik regelen door de vlam te verkleinen ,) ja er zit op het deksel een thermometer, die havermout , hoeveel op bvb 20 l?

bedankt voor het recet robbert 👍 👍 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau ongeveer 150 gr innwater gekookt

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert ne dikke merci robbert

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

goeie dag , alle ingrediënten gehaald   , vandaag mij allereerste fermentatie maken 😀  

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

is aan het pruttelen....

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Heb juist een kast/krat gemaakt van overschotten van materiaal ; een warme luchtblazer van de aldi en een oude thermostaat van de chaufage erin gestaleerd , dit om,een constante temp aan te houden bij mijn fermentatie, tis maar een probeersel we zullen zien of het werkt ofnie!

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

temperatuurschommelingen van ongeveer 4° hopelijk beinvloed dit fermenteren niet

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau 4 graden kunnen de meeste gisten wel mee omgaan.

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert dank u voor uw antwoord , heb ik ergens gelezen dat meer gist het fermenteren rapper doet gaan en geen invloed heeft op het eindproduct ,jij hebt daar , naar ik lees daar al wat ervaring mee , klopt dit ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau high pitch betekent dat wanneer je gisting begint er al ruim cellen aanwezig is dus minder deling en sneller al de zuurstof op waardoor ook in korte tijd al alcohol wordt geproduceerd.  De eerste gist periode in zuurstofrijke omgeving is er maar weinig alcohol productie .  Dat betekent ook dat de gist deelt en daarbij meer vervuiling uitstoot .

Je kunt met de meeste gisten tot 3 x standaard hoeveelheid toevoegen.  Let op !  Dat geld niet voor de gemodificeerde gisten waar allerhande voeding en zooi is aan toegevoegd zoals de turbo 's

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert hoe meer ik lees en zie , voel ik me echt een leek , zal heel stilletjes beginnen met het gemakkelijkste en zo verder proberen op te bouwen , dank u robbert.

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

emmer opengemaakt ,waterslot gaf niks meer , ge mash ruikt en smaakt naar gist eens kijken hier wat ik hen mispeutert.

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau was de vergisting gestopt ? Heb je dit gecontroleerd?

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert het slotje gaf niks meer , dus uitgegist dacht ik...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau waar het vandaan komt weet ik niet maar er wordt nog te veel gedacht dat waterslot een indicator is betreft gisting.

Denk fout het is slechts een stank afsluiter en ontluchter die zorgt dat er geen vuil in ton komt.

Controleer SG . En kijk of er geen belletjes meer opstijgen.  Of met lucifer boven oppervlakte kijken of deze uitgaat. Is er gisting dooft vlam. Of gebruik een co2 tester .

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

heb een stuk keuken papiet in gedoopt en er is een geelblauwe vlam overwegend blauw

heb mijn ketel juist aangestoken zal eens zien wat er van komt ,alkohol gemeten , 7% +-

er zit hier en daar een luchtbubbubeljte in maar bijna nie zichtbaar kga nu eens voor de eerste keer stoken , ik hou je op de hoogte robbert

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

boel in de riool gegoten, alles opgeruimd en alles uitgekuisd en ontsmet! volgende week opnieuw beginnen ,

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau waarom weggegooid?

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert ik betrouwde het niet; zal eind deze week opnieuw beginnen met beslag te maken ,

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@mau zolang een beslag niet stinkt naar methaan, ether, aceton/ acetaat, geen zwarte schimmel opstaat of 4 weken na eind vergisting heeft gestaan is het meestal gewoon bruikbaar

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert wist ik niet robbert , ik voel mejuist een kind in de peutertuin die tevroeg overgegaan in naar een hogere klas , moet een beetje nederig herbeginnen....

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden
Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

nog eens goed ingelezen en volgende week een nieuwe poging.

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

refractometer en pipetjes gekocht

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

handige tool om te berekenen hoeveel water/fruitsap je bij je alkohol moet mengen om de gewenste sterkte van de alkohol te bepalen.

https://www.eclecticsite.be/calc/bier_hoeveelheid.htm

 

Beantwoorden
mau
Berichten: 129
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

vraagje , na mijn eerste run , de tweede run, hoe doe je dat , ketel ledigen,de eerste run er zuiver ingieten of moet die verdund worden ?

alvast bedankt voor het antwoord.

Beantwoorden
10 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 353

@mau hangt van je sterkte af, wat is het percentage van je eerste run ?

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@harryd1969 iets minder dan 45%

bestaan daar tabellen van?

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 353

@mau ik zou zelf niet boven de 50% gaan stoken, ik verdun met meestal naar de 35 / 40%.

Beantwoorden
mau