Meldingen
Alles wissen

wat voor jou een weet is , is voor mij een vraag

Pagina 2 / 2

Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

voor de liefhebbers van absint , voor mij nog te ingewikkeld.

Maceraat gedurende 24 uur vanaf 170 f / 76 c
2 L 170 proof / 85% "brandewijn"
90 g alsem
53 g anijs
53 g venkel
26 g munt
53 g Citroenmelisse
5 g engelwortelzaad

Bewijs de maceratie tot 40% ABV en pot nog steeds. Maak een kleine hoeveelheid "voorschotten".
Verzamel tot 60% alcohol en bewaar als "harten"
60% - 40% kan worden bewaard om opnieuw te distilleren met de volgende batch cognac
40% en minder kan worden bewaard om opnieuw te destilleren bij de volgende botanische destillatie.

Scheid 48% van je harten en verwarm tot 140 f/60 c en kleur met:
2 g hysop
3 gram spinazie
Ik macereerde gedurende 12 minuten. Je moet veel langer macereren of de hoeveelheid plantaardige kleurstoffen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, omdat mijn absint niet sterk genoeg gekleurd was.
Beantwoorden
3 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@mau Je moet zeker eens Robbert methode bekijken om absint te maken. Zeer lekker en groen genoeg. Ik vraag mij af of ze in vroegere recepten spinazie gebruikten om te kleuren?

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131

@concha ik heb het bekeken ,ik dacht te weten dat absint verboden was wegens.... en dat ze nieuwe recepten hadden gemaakt om toch maar weer absint te kunnen verkopen.

bedankt voor je tip .

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131

het is ook mijn recept niet concha , gewoon naar gezocht... lees ik dan bij robbert dat er mensen zijn die slechte ervaring hadden met venkel.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

alles staat lekker te prutellen na mijn eerste mislukte poging, op naar de eerste run.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Alle is bijna gereed , vrijdag mijn eerst echte stook , ben benieuwd....

Beantwoorden
Berichten: 55
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik ben benieuwd hoe de smaak wordt na je eerste destillatie 👍 alvast succes 

Beantwoorden
Berichten: 55
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Al lekker aan het proeven waar het hart zit?😀 

Beantwoorden
14 Reacties
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131

@klaasvaak geen hart , gewoon alles doorgestookt (suikerwash) morgen ketel kuisen en maandag de alcohol nog eens distilleren. robbert heeft me gezegd dit te doen, en de tweede run dan scheiden op geur en smaak.

ben begonnen 12u30 en om 20u30 liepen de laatste druppels eruit , plus  minus een 20 procent.

ketel op 80 graden laten warmen en zo verder gedaan.ongeveer een 5-tal liter , de eerste bokaal haalt 70 % , tweede bokaal een 67% , gemeten met reflectometer en alcohol meter.

de reuk is niet naar mijn zin, ruikt vaag naar hand gel , ik weet niet hoe alcohol moet ruiken dus heb ik geen referentie.

alle suggesties zijn natuurlijk zeer welkom 😦 😦  

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@mau dat zijn de alcoholische vloeistoffen die je dus niet wil hebben, dus misschien wat meer voorloopig weggooien en als je naar mijn idee doorstookt tot 20% komen er ook veel gist geuren en smaken bij.. maar wie ben ik:) ik ben ook nog in de experimentele fase. 

Maar als je de 2'e stook de cuts maakt zal dat mischien wel verdwijnen.. al denk ik toch dat je de eerste stook  beter kan stoppen als die aardse/gist lucht begint.

Ik kan tot nu toe zeggen dat de x-pure 21,3% met 7kg suiker in 25 ltr water tot nu toe erg stabiel vergist , en de smaak na de eerste stook is ook niet slecht.

Ik heb hetzelfde gedaan met de alcotec pure 48 en dus met dezelfde verhoudingen, mijn ervaring is dat daar veel meer gist lucht/smaak inzit.

Ik heb nu 2 vaten staan met turbo pure 48 die ik in een kg verpakking heb gekocht bij de stook winkel, is volgens mij niet van alcotec althans dat staat niet op de verpakking ..en die vreten letterlijk de suiker op alsof het niets is.. was echt binnen 3dagen uitgegist en ik moet zeggen dat die smaak me ook reuze meevalt! 

Nou zou ik deze gist nooit gebruiken voor een whisky of rum , maar om een simpele borrel te stoken vind ik de x-pure en de pure 48, dus niet die van alcotec tot nu toe een redelijk resultaat geven.

Ik maak altijd invert suiker en soms laat ik een deel karameliseren 😋 

Ben benieuwd hoe het ruikt en smaakt als je na de 2'e keer heb gedestilleerd water..

 

Hou ons op de hoogte!

 

Mvg Nico.

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131

@klaasvaak zal ik zeker doen , maar dit is voor maandag , en hopelijk hou ik nog wat alkohol over die smakelijk is

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131

@klaasvaak 2de run gemaakt , de alcohol ziet veel veel klaarder , eerst cut was licht gelig en rook enorm (wie zegt dat er geen methanol in een suikerwash zit ?) de geur was er toch  .en de koffielepel die ik gevuld heb met de eerste cut brande geel!

begonnen op 80° en gestopt op 50 % van de 2.5 l dieik afgestookt heb blijft er not een goei 1liter700 achter. nu nog die geur, ik kan men niet refereren naar een geur van suikerwash , het blijft toch scherp maar aan de zoete kant.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 321

@mau methanol aanwezigheid wordt  bepaald  door tijdens vergisting afgestoten door aanwezigheid van een enzym wat voorkomt in fruit.  Bij suiker vind je dit niet  en ook niet in granen.  Daardoor zal uitstoot van methyl door gist bij een suiker nihil zijn !

De gele vlam komt door onzuiverheden in de ethyl.   Schone ethyl brand zelfde als methyl ook ruik je het verschil niet.   Er staan ergens hier op site  foto's waarbij ik ethyl  ,spiritus en methyl naast elkaar toonde. 

Geel in jou voorloop komt door andere vervuilingen als bijv gist voeding of als je een gemodificeerde high performance gist gebruikt . Kan dat jou ketel onvoldoende scheiding heeft of dat je vulling te hoog is en kooknat mee komt. 

Zou ook kunnen door te hoge stook temperatuur. 

Suiker alcohol zal altijd scherper profiel geven dan graan of fruit.

Zelfs bij hoog percentage van 95% kan enkel ppm  andere nog aanwezige stof een zekere scherpe smaak / geur geven . 

( Vaak ook te wijten aan slechte vergisting of soort gist )

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131

@theresa bedankt voor de uitleg theresa , dit verklaart al een hele boel,  wat bedoel je met ppm , is dit giftig ?

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Berichten: 131