Meldingen
Alles wissen

wat voor jou een weet is , is voor mij een vraag

Pagina 2 / 2

mau
Berichten: 78
 mau
Topic starter
(@mau)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

voor de liefhebbers van absint , voor mij nog te ingewikkeld.

Maceraat gedurende 24 uur vanaf 170 f / 76 c
2 L 170 proof / 85% "brandewijn"
90 g alsem
53 g anijs
53 g venkel
26 g munt
53 g Citroenmelisse
5 g engelwortelzaad

Bewijs de maceratie tot 40% ABV en pot nog steeds. Maak een kleine hoeveelheid "voorschotten".
Verzamel tot 60% alcohol en bewaar als "harten"
60% - 40% kan worden bewaard om opnieuw te distilleren met de volgende batch cognac
40% en minder kan worden bewaard om opnieuw te destilleren bij de volgende botanische destillatie.

Scheid 48% van je harten en verwarm tot 140 f/60 c en kleur met:
2 g hysop
3 gram spinazie
Ik macereerde gedurende 12 minuten. Je moet veel langer macereren of de hoeveelheid plantaardige kleurstoffen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, omdat mijn absint niet sterk genoeg gekleurd was.
Beantwoorden
3 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@mau Je moet zeker eens Robbert methode bekijken om absint te maken. Zeer lekker en groen genoeg. Ik vraag mij af of ze in vroegere recepten spinazie gebruikten om te kleuren?

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@concha ik heb het bekeken ,ik dacht te weten dat absint verboden was wegens.... en dat ze nieuwe recepten hadden gemaakt om toch maar weer absint te kunnen verkopen.

bedankt voor je tip .

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

het is ook mijn recept niet concha , gewoon naar gezocht... lees ik dan bij robbert dat er mensen zijn die slechte ervaring hadden met venkel.

Beantwoorden
mau
Berichten: 78
 mau
Topic starter
(@mau)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

alles staat lekker te prutellen na mijn eerste mislukte poging, op naar de eerste run.

Beantwoorden
mau
Berichten: 78
 mau
Topic starter
(@mau)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Alle is bijna gereed , vrijdag mijn eerst echte stook , ben benieuwd....

Beantwoorden
Berichten: 37
(@klaasvaak)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Ik ben benieuwd hoe de smaak wordt na je eerste destillatie 👍 alvast succes 

Beantwoorden
Berichten: 37
(@klaasvaak)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Al lekker aan het proeven waar het hart zit?😀 

Beantwoorden
14 Reacties
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@klaasvaak geen hart , gewoon alles doorgestookt (suikerwash) morgen ketel kuisen en maandag de alcohol nog eens distilleren. robbert heeft me gezegd dit te doen, en de tweede run dan scheiden op geur en smaak.

ben begonnen 12u30 en om 20u30 liepen de laatste druppels eruit , plus  minus een 20 procent.

ketel op 80 graden laten warmen en zo verder gedaan.ongeveer een 5-tal liter , de eerste bokaal haalt 70 % , tweede bokaal een 67% , gemeten met reflectometer en alcohol meter.

de reuk is niet naar mijn zin, ruikt vaag naar hand gel , ik weet niet hoe alcohol moet ruiken dus heb ik geen referentie.

alle suggesties zijn natuurlijk zeer welkom 😦 😦  

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 37

@mau dat zijn de alcoholische vloeistoffen die je dus niet wil hebben, dus misschien wat meer voorloopig weggooien en als je naar mijn idee doorstookt tot 20% komen er ook veel gist geuren en smaken bij.. maar wie ben ik:) ik ben ook nog in de experimentele fase. 

Maar als je de 2'e stook de cuts maakt zal dat mischien wel verdwijnen.. al denk ik toch dat je de eerste stook  beter kan stoppen als die aardse/gist lucht begint.

Ik kan tot nu toe zeggen dat de x-pure 21,3% met 7kg suiker in 25 ltr water tot nu toe erg stabiel vergist , en de smaak na de eerste stook is ook niet slecht.

Ik heb hetzelfde gedaan met de alcotec pure 48 en dus met dezelfde verhoudingen, mijn ervaring is dat daar veel meer gist lucht/smaak inzit.

Ik heb nu 2 vaten staan met turbo pure 48 die ik in een kg verpakking heb gekocht bij de stook winkel, is volgens mij niet van alcotec althans dat staat niet op de verpakking ..en die vreten letterlijk de suiker op alsof het niets is.. was echt binnen 3dagen uitgegist en ik moet zeggen dat die smaak me ook reuze meevalt! 

Nou zou ik deze gist nooit gebruiken voor een whisky of rum , maar om een simpele borrel te stoken vind ik de x-pure en de pure 48, dus niet die van alcotec tot nu toe een redelijk resultaat geven.

Ik maak altijd invert suiker en soms laat ik een deel karameliseren 😋 

Ben benieuwd hoe het ruikt en smaakt als je na de 2'e keer heb gedestilleerd water..

 

Hou ons op de hoogte!

 

Mvg Nico.

 

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@klaasvaak zal ik zeker doen , maar dit is voor maandag , en hopelijk hou ik nog wat alkohol over die smakelijk is

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@klaasvaak 2de run gemaakt , de alcohol ziet veel veel klaarder , eerst cut was licht gelig en rook enorm (wie zegt dat er geen methanol in een suikerwash zit ?) de geur was er toch  .en de koffielepel die ik gevuld heb met de eerste cut brande geel!

begonnen op 80° en gestopt op 50 % van de 2.5 l dieik afgestookt heb blijft er not een goei 1liter700 achter. nu nog die geur, ik kan men niet refereren naar een geur van suikerwash , het blijft toch scherp maar aan de zoete kant.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

@mau methanol aanwezigheid wordt  bepaald  door tijdens vergisting afgestoten door aanwezigheid van een enzym wat voorkomt in fruit.  Bij suiker vind je dit niet  en ook niet in granen.  Daardoor zal uitstoot van methyl door gist bij een suiker nihil zijn !

De gele vlam komt door onzuiverheden in de ethyl.   Schone ethyl brand zelfde als methyl ook ruik je het verschil niet.   Er staan ergens hier op site  foto's waarbij ik ethyl  ,spiritus en methyl naast elkaar toonde. 

Geel in jou voorloop komt door andere vervuilingen als bijv gist voeding of als je een gemodificeerde high performance gist gebruikt . Kan dat jou ketel onvoldoende scheiding heeft of dat je vulling te hoog is en kooknat mee komt. 

Zou ook kunnen door te hoge stook temperatuur. 

Suiker alcohol zal altijd scherper profiel geven dan graan of fruit.

Zelfs bij hoog percentage van 95% kan enkel ppm  andere nog aanwezige stof een zekere scherpe smaak / geur geven . 

( Vaak ook te wijten aan slechte vergisting of soort gist )

 

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@theresa bedankt voor de uitleg theresa , dit verklaart al een hele boel,  wat bedoel je met ppm , is dit giftig ?

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

gevonden, 

Eén ppm is duizend keer zo klein als één promille. De dimensieloze eenheid ppm wordt vooral veel gebruikt om lage concentraties aan te duiden in de scheikunde .

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

zou dit kunnen zijn dat dit afkomstig is van gewoon leidingwater ??

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

@mau denk van het gist niet het leidingwater

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@theresa kan wel grauw sluier van leiding water geven door mineraal zouten maar dat komt meest door toevoegen van water aan alcohol.

Dus je heb waarschijnlijk wel gelijk dat het uit gist en of gist voeding komt.

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@robbert jullie, robbert en theresa , zin gewoon pioniers in de stokerij, ik hoop dat jullie ervaring nooit verloren gaat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@mau haha . Nee pioneers zijn we niet. Ik doe dit gewoon eigenlijk al veel te lang ik heb het ook maar geleerd op school en in ambachtelijke destilleerderijen wat geklust . En later thuis wat  verder gegaan.

Theresa is dochter van een vroegere vriend die ik had besmet met de hobby en Theresa heeft hobby opgepakt toen haar vader jaar of wat terug overleed.. 

De Pioniers in destilleren waren de Arabieren , chineesen ,  turken , en daarvan waaide het door europa.

  De serieuze ieren , engelsen en ook nederlanders brachten het naar Amerika en die zijn het gewoon gaan verkloten en vooral door de kneierij van moonshiners.

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@robbert laat het ons dan houden, dat je de traditionalistische  ambacht van het brouwen in ere houd en terug onder de mensen brengt. zoals de ouderen het deden.

Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@theresa dank u theresa , ik denk, nee ik weet zeker dzt ik niet meet gebruik zal maken van niet natuurlijke producten , ik bedoel gewone gist en natuurproducten.

Beantwoorden
mau
Berichten: 78
 mau
Topic starter
(@mau)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

denk te weten van waar die geur komt , na mijn ketel uitgegoten te hebben zat er een witte brab in vanonder , denk dat er gistoverschot in de ketel geheveld is, zal maandag proberen het distillaat terug in water te distilleren. hopelijk valt er wat te redden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je overhevelt van gistton naar stookketel dan zal je onderin een grauw laagje drap tegen komen. Deze laat je achter in gistton. 

Gebruik een kwaliteit gist  . 

Een goede alcohol uit suiker maak je als volgt.:

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .y

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

Gebruik niet meer dan 5,5 kilo suiker op 25 liter wanneer je een sg boven 1090 krijgt zal ook gist onder druk moeten presteren dus bijsmaak. 

Er zijn inderdaad gemodificeerde gisten die snel werken onder hoge druk.  Dat is voor de power drinker wel leuk om een feest alcohol te creëren maar als je een beetje smaak begint te kunnen onderscheiden zal je snel overstappen op een simpel recept als hier . Dit jan niet mislukken. 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 78

@robbert ik had een ton gekocht en daar zaten die gisten en klarings middelen in en heb di gebruikt,

dat doe ik niet niet meer , het product smaakt en ruikt naar die vergisting, morgen probeer ik een tweede stook te doen met die alkohol verdunt 1op 6 en er het beste van hopen.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?