Meldingen
Alles wissen

Weer begonnen met de hobby


Berichten: 10
Topic starter
(@cvpeet)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo allemaal,

Na jaren gestopt te zijn eindelijk weer de hobby opgepakt. Het kriebelde al een tijdje maar om de ketel te voorschrijf te halen was nogal een klus. Gelukkig is uitstel geen afstel geworden. De 20 liter alquitara is nog helemaal intact en na vele jaren stof happen voorzien van een mooie patina laag.

Alle benodigde spulletjes weer gevonden (sommige dingen zwaar over datum zoals testjes en gistvoeding) en ready to moonshine 😎 .

Waar moest ik direct aan denken? De whiskey van Odin. Wat heb ik daar veel van gestookt vroeger. Dus hop, naar de super en de tas vol laden met roggebrood en suiker. 

Kortom, er staat weer een emmer druk te pruttelen nu.

Leuk hier geland te zijn. Iedereen heel veel plezier met de hobby.

Peter

Beantwoorden
33 reacties
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom terug peter. Welke regio huis je?

Benieuwd of je de prachtige alquitara ook wat anders laat verwerken dan suiker en roggebrood? Ik heb de 2.5l alquitara en ben er gek op. 

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@cvpeet)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoi Murmillo,

Regio veluwe. De alquitara vind ik fantastisch. Heb hem destijds in Portugal besteld. Daar werd hij naar zeggen met de hand geklopt. De Odin wiskey gaat er doorheen omdat ik dat recept nog kan dromen en het altijd op enorm veel waardering kon rekening van vrienden en fam. en laat ik hem nou zelf ook lekker vinden.

M’n keteltje heeft heel veel verschillende stokjes gezien. De beste herinneringen heb ik aan een pruimen stook. Daar had ik een berg van opgekocht bij een boer ( en je gelooft het niet, die me zat op te wachten met een roze cowboy hoed op. Een verhaal op och). Super rijp waren die dingen. Ik meen dat we (ik, m’n vrouw en m’n zoons) 3 dagen lang pruimen hebben gekneusd om die pitten eruit te krijgen. 2 x 120 Liter vat vol. Maar terug op die stook, die was echt fantastisch. Had ook heel erg m’n best gedaan destijds op de vergisting. Had toen een boekje van een Oostenrijks echtpaar die het proces beschreven en werkte met bijvoeden van de gist en sporen elementen toevoegden tijdens het vergisten. Dat heb ik toen ook gedaan. Wordt een lang verhaal zo maar laat ik het zo zeggen. De beste snaps ever was het resultaat.

Maar ook leuke dingen gedaan met koffieprut - steranijs - sinasappel schillen - rozijnen etc…. Had altijd een klein 5 liter vergistingsvat op het aanrecht staan om dingen in het klein uit te proberen. 

Naast de alquitara heb ik ook nog een omgebouwd biervat met flux toren. Maar net zoals jij…… ben gek op de Alquitara 

 

Beantwoorden
17 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@cvpeet geweldig deze verhalen, daar houden we van. Ook ik heb een 10liter emmertje staan om testjes te doen. Super leuk!.

Ik woon ook op de Veluwe, leuk. Na 5 posts kun je overigens een foto plaatsen van je mooie dame.

Veel plezier.

Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@murmillo nog twee posts te gaan dan. Zal de dame zeker even op foto zetten. Maar ze zal er denk ik hetzelfde uitzien als die van jou maar dan op steroids 🙂

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@cvpeet ah te gek. Kijk er naar uit. Ik wil mn wens wel delen: sws een 5 liter en nog een 15l alquitara.

Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@murmillo 15 liter…..dan past het nog net WEL onder de afzuigkap 🤔 😀

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@murmillo, of ff door bieden en de 15 liter Alquitara is binnen. 😓

Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@bewust hoop voor je dat het lukt 🤞

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bewust haha jij volgt ook alles. 

De beste man reageert niet op mijn biedingen en berichten. En mijn euro zijn gelimiteerd. 😔 😔 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@murmillo, vreemd hè, er staat een 06 nummer bij in de tekst.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bewust klopt heb gebeld en een bericht gestuurd. 0 reactie. Ik had al in mn hoofd dat ik  jou of haak zou willen vragen hem dan te halen. 

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bewust klopt heb gebeld en een bericht gestuurd. 0 reactie. Ik had al in mn hoofd dat ik  jou of haak zou willen vragen hem dan te halen. 

 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@murmillo, dat is prima. Van mijn huis naar Leiden is 10km, om de hoek dus.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@cvpeet Welkom back. Ik ben ook zeer tevreden over mijn 5l alquitara. Tijdens de wintermaanden wel niet veel mee gedaan maar binnenkort nog eens kijken op Robert's Tiny Projects. Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden naar "bijvoeden van de gist en sporen elementen". Wat mag ik mij daar bij voorstellen?

Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@concha helemaal mee eens. Geweldige ketels zijn het.

 

Wat dat bijvoeden betreft, het was een methode die zij (die mensen van dat boekje) beschreven waarbij je tijdens het vergisten van het fruit af een toe wat extra suiker toevoegde maar ook wat andere stofjes en sporenelementen om de betreffende giststam in leven te houden en te eindigen met een hoog percentage. Dat hoge percentage zorgde dan natuurlijk ook weer voor extra smaak overdracht.

Ik heb een opslag waar ik mezelf doorheen aan het graven ben waardoor ik dus ook mn ketel bovenwater heb kunnen trekken. Er moet ook nog ergens een doos zijn met al mijn stook gerelateerde boeken en aantekeningen. Daar zit dat Oostenrijkse boekje ook tussen. Als Ik het vind zal ik het dele hier. Ik weet nog dat ik het super interessant vond in iedergeval en mijn poging e.a. na te bootsen zeker werkte.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@cvpeet Ik ben heel benieuwd naar dit geheim. Mijn poging tot slivovitch is juist het minst smakelijke drankje geworden, smaakte alsof er alleen voor en naloop uitkwam en het hart miste.

Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@stookje hoop ook echt dat ik het weer terug kan vinden. En zeker dat ik het dan zal delen. Flarden weet ik nog van het proces. Het openen van de vaten, het doorroeren van de dikke koek bovenop, het meten van de sg, het toevoegen van veodingsstoffen, sporenelementen, suiker etc.. gisteravond nog het internet af zitten struinen maar dat bracht helaas nog geen soelaas.

Beantwoorden
Brutus
(@geelke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 94

@cvpeet In de grote geheimen uit het speciale boekje heb ik zeker ook interesse. Oude volkswijsheid mag zeker niet verloren gaan!!

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@cvpeet 

Ik ben ook wel benieuwd naar de recepten uit dat oude boekje!!!
Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Peter, leuk dat je de hobby weer hebt opgepakt.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@notna dank voor je welkom 👍

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom terug in de stook wereld. Zeker een goed plan om je Alquitara weer eens uit de motteballen te halen en iets lekkers te stoken.

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@bewust absoluut. Leuk hoor om weer te starten met de hobby.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@cvpeet, als je mijn Alquitara wil zien kijk dan hier bij, Alquitara van een koperen kannetje en/of  misbruik van mijn Alquitara op een paal

 

Beantwoorden
(@cvpeet)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@bewust Jemig wat een ding. Laddertje erbij zag ik. Geweldig !

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb ook een Alquitara, maar krijg het maar niet onder de knie...

Iemand enige tips of uitleg waarmee ik nog eens kan uitproberen... 

De T500 is zoals een koffie-set en wil meer de ambacht zelf onder de knie krijgen. 

Vriendelijke groeten alvast!

Beantwoorden
7 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@geelke waar woon je ongeveer? Je kan vast wel een keer bij iemand meekijken.

En wat lukt er dan niet?

Beantwoorden
Brutus
(@geelke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 94

@murmillo Ik zelf ben van België...

Ik weet/ondervind problemen met de regeling van de temperaturen... 

Alcoholgehalte krijg ik ook niet hoger dan 35 a max 40%!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@geelke waar verwarm je mee en wat is je begin alcohol percentage? Ik zelf heb een 2,5 l alquitara die verwarm ik met een elektrisch plaatje waar een vermogensregelaar voor staat. Ik gebruik dan een basis alcohol van +/- 50% waar de kruiden eerst in gemacereerd zijn of boven hangen. Je moet tijdens het stoken wel je koelwater in de gaten houden. Bij mijn kleine ketel zet ik er een emmer naast met een pompje en meet de temperatuur in de emmer. Bij een temperatuur van +/- 20 graden krijg je meer zuivere alcohol en bij 40 graden heb je meer smaak overdracht. De temperatuur regel ik dan door warm of koud water toe te voegen of ijs ofzo.

Als je een basis alcohol van 50% neem en je goed koelt en ook wat extra op de uitloop kan je ook met een alquitara 90% halen, kijk maar eens naar een filmpje van Robbert.

Beantwoorden
Brutus
(@geelke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 94

@rumo Ik verwarm Elektrisch en heb eventueel ook een vermogensregelaar. Echter heb ik daar nooit mee gewerkt in combinatie met een Alquitara. M'n basis waar ik mee start is al van alles geweest. Maar de temperatuur van het koelwater in de gaten houden is wel een goede tip.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@geelke als je op een plaatje verwarmt dan moet de vermogensregelaar er tussen. 

>plaatje voluit op bij mij is dat stand 5, de vernogensregelaar op 100 met verwarmen, bij 65 graden in de ketel terug naar 30% dan zie je hem rustig klimmen naar 80graden en is afhankelijk van je regelaar iets er bij of er af. 

Beantwoorden
Brutus
(@geelke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 94

@murmillo En je stookt dan verder met een temperatuur rond de 80°C? Het koel water moet dan tussen de 20° (hoog alcohol gehalte) of 40° (meer smaak) zijn?-

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@geelke je weet dat alcohol vanaf 78.4°c verdampt. Dus bij 80°c in de ketel zou het moeten loslaten van je kooknat. Het duurt even voordat je hals gevuld is met damp en terug kan condenseren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?