Meldingen
Alles wissen

Welke ingrediënten om gin te maken en welke dosering? Wie kan mij helpen


Berichten: 4
Topic starter
(@janman)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gin maken! Wie kan mij helpen met welke ingrediënten en dosering ervan? Tx

Beantwoorden
11 reacties
8 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@janman de kruiden die ik op voorraad heb:

jeneverbes
engelwortel
koriander
citroenschil gesneden
oranjeschil zoet
oranjeschil bitter
zoethout gesneden
cardemom
karwij
laurierbes
absinth / alsem
nootmuskaat
vlierbessen
anijszaad
mierikswortel
venkelzaad

Qua dosering en samenstelling is dat wat trial and error. Ik gebruik de T500 met helm, koeler en botanical basket.

De basis is steeds jeneverbes, engelwortel en koriander aangevuld met een of twee andere kruiden.

Beginnend met 10 liter neutrale alcohol (van een eerste stook met kolom) aan 40% ben ik gestart met 5 gr jeneverbes, 5 gr engelwortel en 5 gr koriander. Ideaal is om deze in een vijzel te kneuzen voor een betere smaakafgifte. Dan is het een beetje eigen smaak wat je d'r bij doet.

Breng je destillaat naar drinksterkte, laat het enkele weken rijpen en beoordeel dan het resultaat. Dan kan je steeds bijstellen...

Beantwoorden
(@janman)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@odevie In welk recipient doe jij de kruiden voor gin wanneer je ze in basket doet?  Doek of potje met gaatjes of.....

 

mvg

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@janman het deksel van de botanical basket van Still Spirits schroef je aan de binnenkant van de helm, de kruiden gaan in de basket die je dan op het deksel schroeft.

De hete dampen gaan door de botanical basket, met de kruiden, naar de koeler. Op die manier nemen ze de smaakstoffen van de kruiden mee.

Het blijft experimenteren met samenstelling en dosering om tot je eigen goede smaakervaring te komen.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@janman gin maak je uit basis van graan alcohol . En behoort gestookt een potstill.

oude basis  recept van Gin zoals In de manuals uit industrie.

nodig voor 5 l Gin :

45 l water ,

7,2. kilo grof roggemeel  

4 kilo gerstemout ( diastatisch ) 

3 liter giststarter

Hiervan een beslag maken.

Beginnen net het maïschen 

Vul ketel met water 60 graden .

Roer de rogge en de mout hier 

door.

Temperatuur is nu 55 graden .

Hou dit 20 min aan 

Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6 

Verhoog temperatuur naar 65 graden .

Hou 60 min aan .

Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .

Controleer altijd met jodiumtest  of alle zetmeel is omgezet !

Zeef en spoel met water 80 graden .

Laat afkoelen tot 23 graden .

voeg de Gist [ Giststarter] toe .

Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].

Dit kan op verschillende manieren .

Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook  distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die  zal ongeveer 22.% alcohol zijn .

 

we nemen dit deel en stoken 2e keer  tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .

neem 30 cl hiervan en hou die apart !

Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden .

 (dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .)

De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .

nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .

Stoppen met stoken als alcohol percentage  in de  overkomende vloeistof  is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .

De voorloop van deze  3e stook verwijderen  (wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.)

Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .

[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]

 

Andere manier van stoken is :

De ketel vullen en  distilleren tot de uitstromende alcohol nog  rond 50% is .

deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 %  met scheiding van voorloop en naloop .

 

ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .

 

De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een  alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .

 

na stoken op drink sterkte brengen met  water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin 

Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .

Hierin gaat :

Jeneverbes en sleedoorn bessen  totaal gewicht 50gram

anijszaad 20 gram

koreander 15 gram.

venkelzaad 20 gram

karwijzaad 10 gram

wortelzaad [ peen zaad ] 10gram 

Citroen schil  5 gram 

de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .

sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .

Ook  gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd

Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .

Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.

Bijv .

Gerst , tarwe , rogge . 

Of 

Gerst , maïs ,rogge .

Of 

Gerst , haver , tarwe .

Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .

Minimale deel mout is 10 % . 

Niet te vergeten !

De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .

Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken  door iets of alles toe te voegen .

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@janman Qua dosering wordt vaak aangeraden om de volgende verhoudingen te gebruiken:

x = jeneverbessen

0,5x = korianderzaad

0,1x = engelwortel, kaneel, anijs, almonds, bessen, grains of paradise

0,01x = schillen, bloemen/bladeren, gember, orris, nootmuskaat, kamille, kardemom

 

Hierbij houd ik voor een 5 liter mash van 40% een hoeveelheid van 75 gram jeneverbessen aan.

De rest kun je dan zelf uitrekenen

 

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

de genoemde botanicals zijn uiteraard niet perse alleen de botanicals waar je uit moet kiezen. Maar meer om een indicatie te geven in welke categorie die botanical thuis hoort. 

Beantwoorden
(@janman)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@drankdier Beste, waar doe ik al de botanicals in om deze gin te maken, in een doek of potje met gaatjes of hoe doen jullie dat? ()Ik zou mijn kruiden ook willen crushen in vijzel! en daarna in de kolom van mijn koperen alambiek

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@janman Er zijn meerdere opties mogelijk:

- Traditioneel: In een basket/zeef/doek die boven je mash hangt. zo krijg je alleen vapour infusie. een mooie Gin met een gebalanceerd en zachter smaakprofiel, bombay saphire is hier een voorbeeld van.

- Botanicals in boiler: Hierbij gooi je al je botanicals in de boiler ipv in een basket. De smaak trekt dan tijdens het stoken in de mash en komt zo wat intenser

- Macereren: De botanicals laten trekken op een alcoholhoudende oplossing. vervolgens kan je het maceraat stoken met of zonder botanicals. Hierbij wordt de smaak vaak wat sterker.

- Gecombineerd: Je kan ook de specifieke botanicals die met vapour infusion minder smaak afgeven eerst macereren of in de boiler gooien, deze eventueel nog uit je maceraat halen en in een basket stoppen met de overige botanicals.

Ook qua het omgaan met de kruiden zijn er meerdere opties. Bij bessen en zaden is het bijvoorbeeld zo dat de smaak anders wordt wanneer je de bessen crushed of intact laat. sommige smaken zitten namelijk juist in de kern en sommige juist aan de buitenkant. Het is maar net waar je naar opzoek bent.

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@janman)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dankuwel Odevie

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=48594&sid=50c46074fa74230575a6faf546779aaa

deze is ook wel leuk om te proberen. 

hij heeft ook een roggebrood experiment

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanuit de "Complete Practical Distiller" uit 1853 wordt het onderstaande recept gegeven, let wel dat oil of turpentine terpentijnolie is en geen terpentine....

1659339621-common-gin.png
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?