Meldingen
Alles wissen

Aalbessen stoken


Berichten: 58
 Matt
Topic starter
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag is vrouwlief druk aan het plukken geweest in de tuin met als resultaat 20kg(!) aalbessen. Dit vervolgens geprakt en gezeefd waardoor we op 12L aalbessensap zitten. Dit wil ik graag stoken maar die krengen zijn erg zuur dus er zal wel suiker bij moeten. De vraag is nu hoeveel? Ik begrijp dat veel suiker de smaak verpest en weinig zorgt voor (te) weinig alcohol. Maar wat is te veel en te weinig? Ik gebruik trouwens Alcotec Fruit Turbo gist.

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens wiki zit er 7.9% suiker in, dat is wat? minder dan een kilo suiker op de 12liter. Maak er een cider ofzo van je gaat echt slechte opbrengst hebben als je stookt

In elk geval als je 10% wilt halen in je stookwijn moet je +-1.1kg suiker toevoegen

15% 2.1kg extra maar ik denk dat de smaak dan al sterk aangetast word.

Nummers gebaseerd op  http://homedistiller.org/calcs/alcohol_yield  

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou die aalbessen voor een gedeelte bij het ontbijt op een beschuit met suiker doen.

De rest zou ik op alcohol (94%) zetten, dus macereren en er een lekkere likeur van maken. Daarna zoeten met dextrose en alcohol terugbrengen tot 35%.

Met stoken hou je geen pest over, ook met toevoeging van suiker is het niet interessant en is er weinig terug te vinden van de aalbessensmaak.

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
Topic starter
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor de tips! Als ik het zo lees is het misschien toch beter om er een likeur van te maken. Helaas ga ik die 94% never nooit halen met mijn au bain marie ketel.

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik had 2,5 kg aalbessen gekuist en deze gekookt met 3 liter water. De PH mat 1,56 met een SG van 1020. Zeer weinig en ik heb in totaal 3 grote soeplepels natrium bicarbonaat gebruikt om de PH op te krikken naar 5,6. Bij het toevoegen van 1 soeplepel natrium bicarbonaat begon het te schuimen. Dus terug goed oproeren. Om de SG op te krikken, heb ik 2 kg suiker toegevoegd en 1 kleine soeplepel DAP (gistvoeding). Daarna alles bij gevuld tot 7 liter. Ik wou de SG terug meten maar de meter bleef steken en kon ik niks aflezen. Als alles afgekoeld is, 40 gram droge bakkersgist toegevoegd. Misschien is dit teveel. De volgende morgen was er geen activeit. Het gistingsvat open gedaan en er was een harde brok. Deze heb ik rustig kapot gedaan en daarna was er activiteit in het waterslot. Moet men dit eigenlijk doen? Het destileren van fruit heb ik nog geen enkele ervaring. Eigenlijk verwacht ik er niet veel van (zie reacties hierboven). Het was eerder een experimenteer project. We zullen wel zien hoe dit afloopt ... 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha aalbessen zijn niet de moeite waard om te vergisten en te stoken . Je houd weinig over en weinig aan smaak. .

Maseraat maken in alcohol kan nog iets opleveren.

Fruit vergisten gebruik je een lager ph . 5,6 is tehoog .

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Volledig akkoord hier.

Ook ik pluk die (met een bessenplukker).  Ik heb rode (zuur) en roze (iets zoeter)

Ik pers die, vries dat sap in,  en doe het later in de pruimenwash.

Of het sap gaat sochtends in de yoghurt bij het ontbijt.

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?