Vandaag is vrouwlief druk aan het plukken geweest in de tuin met als resultaat 20kg(!) aalbessen. Dit vervolgens geprakt en gezeefd waardoor we op 12L aalbessensap zitten. Dit wil ik graag stoken maar die krengen zijn erg zuur dus er zal wel suiker bij moeten. De vraag is nu hoeveel? Ik begrijp dat veel suiker de smaak verpest en weinig zorgt voor (te) weinig alcohol. Maar wat is te veel en te weinig? Ik gebruik trouwens Alcotec Fruit Turbo gist.
Volgens wiki zit er 7.9% suiker in, dat is wat? minder dan een kilo suiker op de 12liter. Maak er een cider ofzo van je gaat echt slechte opbrengst hebben als je stookt
In elk geval als je 10% wilt halen in je stookwijn moet je +-1.1kg suiker toevoegen
15% 2.1kg extra maar ik denk dat de smaak dan al sterk aangetast word.
Nummers gebaseerd op http://homedistiller.org/calcs/alcohol_yield
Ik zou die aalbessen voor een gedeelte bij het ontbijt op een beschuit met suiker doen.
De rest zou ik op alcohol (94%) zetten, dus macereren en er een lekkere likeur van maken. Daarna zoeten met dextrose en alcohol terugbrengen tot 35%.
Met stoken hou je geen pest over, ook met toevoeging van suiker is het niet interessant en is er weinig terug te vinden van de aalbessensmaak.
Dank voor de tips! Als ik het zo lees is het misschien toch beter om er een likeur van te maken. Helaas ga ik die 94% never nooit halen met mijn au bain marie ketel.
Ik had 2,5 kg aalbessen gekuist en deze gekookt met 3 liter water. De PH mat 1,56 met een SG van 1020. Zeer weinig en ik heb in totaal 3 grote soeplepels natrium bicarbonaat gebruikt om de PH op te krikken naar 5,6. Bij het toevoegen van 1 soeplepel natrium bicarbonaat begon het te schuimen. Dus terug goed oproeren. Om de SG op te krikken, heb ik 2 kg suiker toegevoegd en 1 kleine soeplepel DAP (gistvoeding). Daarna alles bij gevuld tot 7 liter. Ik wou de SG terug meten maar de meter bleef steken en kon ik niks aflezen. Als alles afgekoeld is, 40 gram droge bakkersgist toegevoegd. Misschien is dit teveel. De volgende morgen was er geen activeit. Het gistingsvat open gedaan en er was een harde brok. Deze heb ik rustig kapot gedaan en daarna was er activiteit in het waterslot. Moet men dit eigenlijk doen? Het destileren van fruit heb ik nog geen enkele ervaring. Eigenlijk verwacht ik er niet veel van (zie reacties hierboven). Het was eerder een experimenteer project. We zullen wel zien hoe dit afloopt ...