Meldingen
Alles wissen

aanmaak gerst


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
  • Heb nu 5 kg gersttemout gemalen wil nu iets aanmaken voor  16 ltr brouwvat om alcohol te maken maar is 5 kg niet wat veel voor een 16 ltr en heb ik aan gerstemout genoeg om te laten gisten of moet er nog suiker  bij .
Beantwoorden
4 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10319

@prins volume van jou gemalen product + 3,2 liter water per kilo dan weet je waar je op uit komt.  

5 kilo zou dus 16 liter water bij komen .  

Waarom suiker erbij ? 

Theoretisch geeft 5 kilo granen / mout 2,87 liter van 92% na destilatie .

Doe je er suiker bij zal je de alcohol scherp maar ook armer aan smaak maken.

 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dankjewel. Ja soms heb ik je ff nodig wat berekeningen betreft.

Beantwoorden
Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Geloof dat ik 4 kg gerstemout moet hebben en dan 12.8 ltr water zit ik bijna op een volume van 17 ltr.klopt dit .ik heb maar een emmer van 25 ltr  ik moet tocht  iets ruimte houden  tot aan de deksel voor het gisten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 253

@prins vraag of je op t gerstemout wil vergisten of dat je gerstemout na t maischen scheidt van het vocht (=wort). Elke kilo ca. 3 tot 4 liter bij t maischen. 

Als je op t gerstemout gaat vergisten, dan alles de gistton in. Als je enkel t vocht wilt, dan alles op bijv. Een zeef uit laten lekken, even restsuikervocht eruit spoelen met water van ca. 80 graden en dan kan de gerstemout in de compostbak of bij de kinderboerderij. 

T vocht in je gistton kun je dan vergisten gaan.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?