Meldingen
Alles wissen

Aardbeien eau de vie


Stephan
Berichten: 363
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoi, 

Ik heb hopelijk binnenkort eindelijk weer tijd om wat te stoken na een verbouwing die gruwelijk uit liep.

De mash met druiven voor de slivovice heb ik niet eens gestookt maar zo de beek in gegooid omdat die net als de granen mash veeeeeel te lang gestaan heeft.

Maar nu is het hier 'aardbeien seizoen' en staan ze werkelijk overal met aardbeien voor een prikkie. Van het weekend komt er weer een marktje hier waar ze de aardbeien voor (omgerekend) een euro per kilo verkopen. En vaak heerlijke zoete aardbeien.

Nu heb ik bij Moonshiners eens een aflevering gezien waarin ze van aardbeien eau de vie maakten, dus dacht ik dat ga ik ook eens proberen.

Lang verhaal kort, hoeveel aardbeien zou ik nodig hebben voor 25 liter stookwijn?

Beantwoorden
5 reacties
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@stephan Ik weet niet wat je precies gezien hebt bij Moonshiners en in hoeverre dat allemaal klopt 😉  maar wat zoekwerk levert me op dat aardbeien rond de 5% suiker zitten.

 

Dat zou dus betekenen dat aardbeien pulp puur een S.G. waarde van 1.019 haalt. Een theoretische opbrengst van 2,5 ABV. Je hoeveelheid eindproduct wordt dus erg laag. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@alchemist je kunt aardbeien wanneer je het neutraal wil houden zonder suiker het best in alcohol maceren en dan filteren of als maceraat afstoken .

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 363
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ha, kijk... Dat is verhelderend 🙂 ! Als ik het zo hoor kan ik er beter gewoon jam van maken 🙂 !

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@stephan Misschien is een brandy maken, op basis van ander fruit zoals appel die wat hoger zit in suikergehalte, en daarin de aardbeien macereren ook geen slecht plan.

 

Niet alles hoeft de smaak te krijgen van hetgeen wat vergist is. Robbert stelt in principe hier een aardbeien Limoncello voor 😆 , kon 't niet laten Robbert.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 283
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

In het verleden week mousserende aardbeienwijn gemaakt, net rose champagne met aardbeienwijn. Voel vooral bij de dames erg in de smaak 😉

Recept dat ik toen gebruikte:

6 kilo aardbeien, 1500 Gr suiker, 4,5 ltr water, 1 tl citroenzuur, champagne gist en gistvoeding. Wel uitkijken voor oxidatie. 

Ik wil het ooit weer eens maken en dan een keer overhalen....

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?