Meldingen
Alles wissen

Abinthe, recept van Tiny projects


Berichten: 139
Topic starter
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

Eindelijk alle kruiden gevonden voor het maken van een abinthe. Nu staat er een dubbele hoeveelheid te trekken in een 3l pot. Bij het bekijken van de film had ik een paar vragen.

- 60 procent alcohol. Ik veronderstel dat men 60 procent alcohol gebruikt zodat alle kruiden onder de alcohol staat. Is er nog een andere reden? Stel dat men alcohol gebruikt van 40 graden of 80 graden. Heeft dit een ander effect op de kruiden? 

- Na een 5 tal dagen wordt het kruidenmengsel, 2 uur verwarmt rond de 55 graden om er nog meer smaak uit te krijgen. Is dit hetzelfde effect als men het kruidenmengsel langer laat staan. vb. 14 dagen. Of heeft de warmte een gunstigere invloed dan de tijd?

- In dit geval worden de kruiden niet mee gedestilleerd. In andere filmpjes worden de kruiden wel mee gedestilleerd. Ik dacht dat het een goede werkwijze was om steeds de kruiden mee te destilleren om nog meer smaak te hebben. Enig idee waarom dit nu niet gebeurt?

 

Groetjes,

Choncha

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@concha oplosbaarheid van stoffen in alcohol en aanwezig water en ook het "weken ," gaat het om . Niet alle stoffen komen vrij met hoog percentage alcohol alleen . Daarbij is voor deze kruiden 60 % meest effectief.  Het warm maceren komen door temperatuur makkelijker stoffen vrij die bij koud maceren moeilijk vrij komen of ook niet vrijkomen

Nee langer koud maceren mis je bepaalde etherische stoffen. 
 
Wanneer je kruiden koud of warm macereert komen stoffen dus anders vrij door oplossen  , tijdens destilleren komen stoffen vrij op warmte en damp.  
 
Het is keuze welke methode voor zaden , vruchten ,kruiden e.d. het beste de juiste smaken naar voren brengt .
Vergelijk het bijvoorbeeld met ook gin  daarbij om de juiste smaakstoffen te onttrekken gebruik je een korf die in de damp hangt . Bij een Maceraat zou je stoffen onttrekken die niet passen in een echte gin .
 
 
Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert De methode die jij gebruikt is via het au bain marie principe. Zijn er andere methodes? Ik denk vb het maceraat in een oven van 50 graden plaatsen. (afgedekte glazen pot) Bedankt voor de tips!!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@concha er zijn diverse mogelijkheden voor extracties en infuseren  denk aan o.a . stoomextractie ,percolatie  een dry still voor infusie , Centrifuge enz .

Als je een oven verstandig vind om alcohol in op te warmen kun je het proberen. . ik zou dat noet advieseren. In een pot krijg je bjj verwarming uitzetting . En alcohol damp aan een warmte spiraal ofzo bloodstellem lijkt mij niet verstandig 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?