Meldingen
Alles wissen

Absint maken


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Absint project. Niet helemaal gelukt.

Op basis van de video van Robbert hier op het forum en van het Youtube filmpje van Jesse van Still It heb ik een absint project gedaan.

Voor de mash heb ik Jesse gevolgd:

95 L (25 gal) of water werd   16 liter

14kg (30,9 lb)  of sugar   werd  2,3 kg

1kg (2.2 lb) of raisins   werd 200 gram

1kg (2.2 lb) of oats   werd 200 haver.

 

Na 2 weken gedistilleerd tot 2 liter low wine. SG lijkt goed ergens rond de 900.

Kruiden uitgezocht:

Anijszaad 24 gram

Alsem 22 g.

Venkelzaad 18 g.

Hysop 10 g.

Angelica wortel 6 g.

Zoethout 5 g.

Lindebloesem 4 g.

Citroen melise 4 g.

Citroenschil 8 gr.

 

Opwarmen tot 76 graden C.

Laten afkoelen en een dag laten staan

 

100 ml “concentraat” wegzetten, de overige 1900 ml distilleren (pot still).

Na distillatie (foreshots, heads en tails weg) 1500 ml over

De 100 ml “concenraat” bijgevoegd.  Ziet er mooi groen-geel uit. Ongeveer 85 % a 90 % alcohol (mij refractometer stop bij 80 en daar zat het boven).

 

Glas met koud water. Beetje absint er bij. Maar helaas geen grijze wolk…

Blijft helder… En de smaak? De eerste reactie is dat het inderdaad smaak naar Riccard of Ouzo maar dan volgt een beetje een bittere nasmaak. Ik zou het willen omschrijven als Jagermeister met hoestdrank.  Is het lekker?  Nou laten we het zo zeggen het is niet vies, maar 1 glaasje is wel genoeg denk ik.

 

Wat ging er mis?  teveel kruiden, teweinig, verkeerde verhouding?

 

Groet Art.

1705179737-Absinthe-fotos.png
Beantwoorden
8 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@arta380 suiker alcohol geeft een te scherpe bijsmaak. Een uit graan of druiven gestookte alcohol geeft ronde smaak.  

De temperatuur voor Maceraat was te hoog ! 55 tor 65 . Niet hoger !

Als de anijs en citroen vers was had je zeker de opaal kleur moeten krijgen.

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Ja die 76 gr komt van Jesse in zijn youtube filmpje over absint maken. De druiven zijn vervangen door rozijnen :).   Ik heb nog kruiden over dus absint 2.0 zal ik met graan gestookte mash doen, minder suiker en de temp wat lager houden.  Anijs was anijszaad, komt bij een kruidenwinkel vandaan en de citroen was uiteraard ook vers. Misschien ook de verhouding kruiden/stook wat wijzigen zodat het mengsel dat ik ga stoken wat geconcentreerder wordt.  Wordt vervolgd.

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Wat als ik 300 ml of zo apart zet en de rest nog een keer distilleer? Zou de bittere smaak dan minder worden? En daarna weer samenvoegen ivm de kleur.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@arta380 ik denk ook dat je te snel ben gaan proeven. Absint wordt wel na 3 jaar pas gedronken. Mijn fles is over 3 maanden 3 jaar oud en dan proef ik nog eens, ik hoop dat de bittere smaak dan wat minder is.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@rumo dat heb je helemaal bij rechte eind  absinth ,pernot , genepi , maar ook Chartreuse en Benedictine moeten flink rijpen. 

Net uit de ketel is het niet te smurfen. 

Maar eigenlijk geld dat voor alle dranken. Er is tijd nodig om alle delen te laten huwen en oxideren.

Er wordt vrij veel versneld verouderd maar ook dat is te proeven .  Gewoon geduld en tijd dan komen de goede smaken boven en verdwijnen de vervelende bittere en wrange tonen.

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert heb het zelf ook ervaren nu dat tijd de beste smaak maker is, likeurtjes die pas na 3 maanden lekker worden, weet eigenlijk niet of het likeur is met 40%, maar het heeft gewoon tijd nodig

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@rinus55 Ik heb besloten het allemaal nog een keer over te doen. De huidige 2 liter eindproduct maar weer vullen met kruiden. Paar dagen laten staan. Dan verwarmen tot 50 graden. Door de zeef en een 300 ml apart zetten, de rest stoken. Na het stoken mengen en hopen dat het dan beter is geworden. 

Met name dat er geen witte wolk ontstaat als je het in water giet is toch wel vreemd, dus het moet dan maar over.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@arta380 ik zou het een paar weken tijd geven om te huwen met elkaar, daarna kan je het altijd over doen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?