Meldingen
Alles wissen

ABV bij verdunnen met iets anders dan water.


Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als ik alcohol verdun met bijvoorbeeld suiker(water) is het ABV met de dobber niet meer te meten.

Dus vroeg ik me af of de berekening voor verdunnen met andere vloeistoffen dan water, bijvoorbeeld melk, het zelfde is als wanneer je met water verdund.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@stephan wanneer een liter drank 40% bevat betekent dat er 400ml alcohol aanwezig is en 600 ml andere vloeistof de hoeveelheid alcohol veranderd niet .

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@stephan je dobber meet het soortgelijk gewicht van de vloeistof. Water heeft een dichtheid van 1000 kg/m3 en alcohol 790 kg/m3. Hoe hoger het alchol % (ABV) in de vloeistof die je wilt meten, hoe dieper je dobber zakt, je alcoholdobber is geijkt op 1000, dus zuiver water.

Suikerwater heeft een hogere dichtheid dan 1000, hoe meer suiker hoe hoger je SG (zie de table op pag 18 van de beginnergsids). Vandaar dat je alcohol in suikerwater nooit kan meten.

Het berekenen van je alcohol % kan wel. Wat ik doe om likeuren te maken is in eerste instantie de verhouding berekenen van begin en eindconcentratie. Stel, ik vertrek van 1 liter maceraat van 70% en ik wil een likeur van 30 % maken. 70/30 = 2,33. Dus bij mijn 1 liter maceraat voeg ik 1,33 liter water toe. Stel, ik wil in mijn likeur 250 gram per liter suiker hebben, dan heb ik op 2,33 liter likeur 583 gram suiker nodig. Die 583 gram los ik op in een halve liter water en leng aan tot 1,33 liter die dan bij het maceraat gaat.

Finaal heb ik een likeur van 30% ABV met 250 gram suiker per liter likeur...

Zoalng je volumes respecteert kan je andere vloeistoffen gebruiken ipv water.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@odevie thanx 🙂 ! Daar kan ik iets mee 😀 !

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_massa_van_vloeistoffen

 

De dichtheid / soortelijke massa van de vloeistof is de drijvende kracht, melk wijkt al ietsjes af. Dus voor je premixed White Russian of Irish Cream kun je hiermee rekening houden. 

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Thanx! Het verschil met melk is bijna verwaarloosbaar zo te zien.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals Robbert in zijn antwoord al aangaf, is het een kwestie van volumes. Heb je 1 liter met 40% ABV en je gooit daar 200ml van iets zonder alcohol bij, dan heb je 1200ml waarvan nog steeds 400ml alcohol. (400/1200) * 100 = 33,3% ABV. Gooi je 500ml melk bij die liter van 40%, dan wordt het (400/1500) * 100 = 26,6%

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Meeste is al gezegt, daar wil ik nog aan toevoegen dat met vloeistoffen je volumes aanhoudt voor percentages, maar vaste stoffen per gram.

Zo met suiker bijvoorbeeld, 200 g/L is gelijk aan 20% suiker. Maar 200 g suiker heeft een minder groot volume dan 200ml... zou je dus uitgaan van het volume van de suiker ipv gewicht, heb je meer % suiker in je oplossing.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@pikketanus daarom dat ik mijn suikerconcentratie bereken op eindvolume, bvb 250 gr/liter eindprodukt. M.a.w. ik verdun het maceraat met suikerwater....

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?