Als ik alcohol verdun met bijvoorbeeld suiker(water) is het ABV met de dobber niet meer te meten.
Dus vroeg ik me af of de berekening voor verdunnen met andere vloeistoffen dan water, bijvoorbeeld melk, het zelfde is als wanneer je met water verdund.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_massa_van_vloeistoffen
De dichtheid / soortelijke massa van de vloeistof is de drijvende kracht, melk wijkt al ietsjes af. Dus voor je premixed White Russian of Irish Cream kun je hiermee rekening houden.
Thanx! Het verschil met melk is bijna verwaarloosbaar zo te zien.
Zoals Robbert in zijn antwoord al aangaf, is het een kwestie van volumes. Heb je 1 liter met 40% ABV en je gooit daar 200ml van iets zonder alcohol bij, dan heb je 1200ml waarvan nog steeds 400ml alcohol. (400/1200) * 100 = 33,3% ABV. Gooi je 500ml melk bij die liter van 40%, dan wordt het (400/1500) * 100 = 26,6%
Meeste is al gezegt, daar wil ik nog aan toevoegen dat met vloeistoffen je volumes aanhoudt voor percentages, maar vaste stoffen per gram.
Zo met suiker bijvoorbeeld, 200 g/L is gelijk aan 20% suiker. Maar 200 g suiker heeft een minder groot volume dan 200ml... zou je dus uitgaan van het volume van de suiker ipv gewicht, heb je meer % suiker in je oplossing.