Meldingen
Alles wissen

actieve kool uit de mash filteren


Klokkie
Berichten: 10
Topic starter
(@klokkie)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik weet niet of dit het juiste forum deel is maar toch even de vraag.

Ik heb met Turbo gist de mash ( als dit  zo mag heten ) gemaakt en ook actieve kool erbij gedaan. Na ongeveer een weekje was het klaar en nog steeds zwart van de kool. Nu heb heb ik er klaring middel bijgegooid maar de kool zakt na 1 a 1,5 dag niet echt naar beneden.

Moet ik meer geduld hebben dat het spul naar beneden zakt of is er een andere manier om de actieve kool eruit te krijgen. 

Kan ik anders ook gewoon stoken en de kool als residu verwijderen achteraf , alleen heb ik wel begrepen dat dit een smaak aan de alcohol kan geven.

Alvast dank voor hulp aan deze prutser.

 

Klokkie

Beantwoorden
19 reacties
17 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1808

@klokkie welkom, ik weet niet hoelang je al stook of welk materiaal je gebruikt of hoelang je al mee lees, maar als je na alle waarschuwingen over bijsmaakjes toch een Turbogist wil gebruiken is het altijd verstandig om actieve kool en een klaringsmiddel te gebruiken. Er zijn merken die al deze drie artikelen in hun assortiment hebben. De kool doe je samen met de gist in je suiker stookwijn en als het hellemaal maar dan ook helemaal is uit gegist doe je het klaringsmiddel er bij. De actieve kool  absorbeert een deel van de ongewenste stoffen die bij een turbo gist vrij komen en het klaringsmiddel zorgt dat de kool net als de dode gist naar beneden zinkt. Als je geen klaringsmiddel gebruikt is dat niet zo erg alleen heb je de actieve kool er dan voor niks in gedaan, want de kool komt dan samen met de ongewenste stoffen in je ketel. Maar het is aan jou of je deze of de andere ongewenste stoffen in je eindproduct wil hebben.

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo Dank voor het antwoord. Ik stook nog niet zo lang en bij de eerste stook had ik geen kool gebruikt en bleef de stookwijn troebel. Het is uit eindelijk wel gelukt om een goed alcohol te krijgen en zelfs van 90% dus daar was ik eigenlijk wel blij mee. Nu heb ik bij de 2de stook wel kool gebruikt en ook klaring middel maar het kool is nog niet uitgezakt , de suiker stookwijn wordt wel lichter maar dit zou volgens alle dingen die ik gelezen heb met ongeveer 24 uur klaar moeten zijn. Het is nu ongeveer 30 uur geleden. 

Ik kijk het nog even aan een dag.

Maar een andere vraag is, als ik er nogmaals klaring middel bij doe zou dit dan werken of verpest ik het geheel dan.

Klokkie

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1808

@klokkie, een beetje extra klaringsmiddel of een beetje extra langer wachten(met het klaringsmiddel er in) kan geen kwaad. Zorg wel dat het hellemaal uit gegist is en wacht daarna niet te lang met stoken.  Met de tweede maal stoken maak het niet zoveel uit als je wat langer wacht.

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo Super , dan ga ik het vanavond klaar zetten en morgen de stook doen. Lekker warm worden met deze koude dagen.

Klokkie

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@klokkie welkom .

Zie jezelf niet als prutser . Het is Onwetendheid  . Dat hebben we allemaal overleefd. 

In de meeste normale suiker vergistingen gebruik je : suiker , gist , water , citroenzuur en gistvoeding . Meer is niet nodig .

Nu zijn er een paar hobbie gisten die hebben wat extra hulpmiddelen nodig zoals actief kool en klarings middel . 

Soms wordt het ook als een pakket verkocht wat leuk is voor commercie .

Met 1 fles vislijm in huis kun je ook volstaan die kun je ook  gebruiken bij wijn en likeur klaring . 

Als de koolstof en andere bestanddelen niet voldoende zojn uitgezakt heven je de stookwijn over naar ketel maar giet je het via een kaasdoek ( of strofilter ) in je ketel. 

Bij een goedwerkende ketel zou dat voldoende moeten wezen .

De ketel krijgt het verder wel helder . 

Je moet ten alle tijden voor schone alcohol min 2x overhalen ! Ongeacht wat voor ketel en anders over meerdere stations overhalen

Turbo gist  bijsmaak is vrij veel voorkomend en meeste  gaat weg ( en schijnbaar wordt die bijsmaak als normaal geaccepteerd bij hobbyisten )

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert . Ik ben nog niet zo lang bezig dus gebruik nu eerst het hobby spul om het te leren en om tegen alle dingen aan te lopen die anders moeten of helemaal niet moet doen.

Ik had ook inderdaad begrepen dat de turbogist een chemische smaak kan hebben maar heb dit nog niet ervaren maar misschien ook omdat ik nog niet iets anders geprobeerd heb. Het juiste recept uitzoeken doe ik later als ik de basis onder controle heb.

Heb net aan Rumo ook ook gevraagd of het mogelijk is om nog een keer de klaring te doen of is dit geheel verkeerd en verpest ik het dan.

Ik heb de eerste stook ook 2 x overgehaald en heb toch uit eindelijk 90% gehaald.

Klokkie

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@klokkie als je extra wil klaren gebruik dan vislijm . Maar dat kan ook extra dagen tijd kosten wat ook fe versheid en daarmee kwaliteit verknalt. Maar je kunt het ook Gewoon stoken . Je moet toch een 2e overhaal doen . Dan komt het goed .

(Tenzij de ketel niet goed werkt )

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Ga ik het vanavond gewoon klaar zetten en morgen stoken.

Klokkie

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert  Toch nog een vraagje. Ik lees ook verschillende dingen over de suiker stookwijn/wash/mash of hoe het ook genoemd wordt. 

Hoe lang kan je het laten staan en nog gebruiken voor een beetje kwaliteit alcohol

Klokkie 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@klokkie wanneer de vergisting over is verwerk je het.  

Je kunt het afhevelen van de dode gist cellen en nog een paar dagen laten staan . Maar Wil je het een paar weken bewaren kun je het beste wat sulfiet toevoegen . 

Maar ook dan gaat kwaliteit toch achteruit. 

Er zijn mensen die het een maand of  paar maanden laten staan en het nog acceptabel vinden om te stoken  ondanks dat het niet meer dan bagger is geschikt voor riool . 

Je proeft het altijd Dat het vergane glorie is !!!

Beslag  ,mash maken is kwestie van ook plannen . 

Je weet al naar gelang de gist die je gebruikt wat ongeveer de vergisting tijd is . Dan weet je ook dat je binnen enkele dagen na vergisting moet verwerken / destilleren.

Zie het als werken met voedsel .  als je kippensoep maakt laat je het ook niet een week op het aanrecht staan .

 

 

 

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Ah duidelijk. Ik ben het aan het klaar zetten en als het lukt met mijn werk doe ik morgen de stook maar als het 1 of 2 dagen later is moet dit dus ook kunnen, zeker geen weken laat ik het staan. 

Als ik de stook gedaan heb laat ik het resultaat weten, dank voor de hulp zo ver

Klokkie

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

Hallo Robbert. Vandaag de eerste stook gedaan en inderdaad het zwarte is eruit. Had nog wel eerst door zeef gehaald en was toch weer wat lichter voor aanvang. Heb nu 4,2 liter van 88% uit de eerste stook.

mijn vraag is het volgende. Wat zou volgens jouw ervaring het beste percentage moeten zijn voor de tweede stook en is het misschien handig om gedestilleerd water te gebruiken ipv gewoon leiding water of maakt dat niet uit. Klokkie

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@klokkie beste percentage na de 2e stook ?dat hangt af van smaak ,geur , kleur van het destilaat.  

Immers als de alcohol smaak goed iskun je met een percentage van 88 % prima werken . 

Leiding water in Nederland is zeer goed bruikbaar maar bevat mineralen.  

 

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert dan ga ik gewoon gekookt leidingwater gebruiken voor deze keer en RuMo geeft aan dat aanlengen tot onder de 45% vaak wordt geadviseerd en voor de veiligheid dus doe ik dit ook maar. Na de tweede stook een update hoe het is gegaan. Klokkie

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@klokkie inderdaad in verband met mogelijke lekkage of spil bij vullen is verstandig om terug te verdunnen tot onder 48 %

Beantwoorden
Klokkie
(@klokkie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

2e stook gedaan en prima alcohol  van 91% dus ben blij en geen zwarte meuk. 
ga het nu wel iets anders doen. Thx voor de hulp

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1808

@klokkie er wordt altijd geadviseerd om bij een tweede stook je alcohol aan te lengen tot onder de 45%. Dit ook voor de veiligheid.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 472
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik me goed herinner van de enige keer dat ik actieve kool heb gebruikt, krijg je dat niet weg met klaringsmiddel. Wel met de eerste keer stoken. Ik heb daarna diverse keren nog een sugarwash gedaan, maar nooit meer met actieve kool. De smaak verbeterde meer van een tweede keer stoken dan van het gebruik van actieve kool. 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisting echt klaar? Beste is om begin te meten en na de gisting nog eens. Gisting vertraagt wat naarmate de tijd strijkt, laatste loodjes wegen het zwaarst. Een waterslotje kan dan doen lijken alsof gisting klaar is.

Opgelost co2 kan bezinken ook wat bemoeilijken. wellicht helpt het om de mash van de gistlaag onderin af te tappen, en in een schoon vat even met een mixer (verfboor bv) de co2 er uitkloppen. Spul weer afsluiten en volgende dag stoken (of t nu bezinkt of niet, er is nu eenmaal lucht bij gekomen).

Voorkomen is beter dan genezen, en wat je niet toevoegd, zul je ook niet hoeven scheiden. Met goede basis is actief kool vaak overbodig

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?