Ik weet niet of dit het juiste forum deel is maar toch even de vraag.
Ik heb met Turbo gist de mash ( als dit zo mag heten ) gemaakt en ook actieve kool erbij gedaan. Na ongeveer een weekje was het klaar en nog steeds zwart van de kool. Nu heb heb ik er klaring middel bijgegooid maar de kool zakt na 1 a 1,5 dag niet echt naar beneden.
Moet ik meer geduld hebben dat het spul naar beneden zakt of is er een andere manier om de actieve kool eruit te krijgen.
Kan ik anders ook gewoon stoken en de kool als residu verwijderen achteraf , alleen heb ik wel begrepen dat dit een smaak aan de alcohol kan geven.
Alvast dank voor hulp aan deze prutser.
Klokkie
Als ik me goed herinner van de enige keer dat ik actieve kool heb gebruikt, krijg je dat niet weg met klaringsmiddel. Wel met de eerste keer stoken. Ik heb daarna diverse keren nog een sugarwash gedaan, maar nooit meer met actieve kool. De smaak verbeterde meer van een tweede keer stoken dan van het gebruik van actieve kool.
Gisting echt klaar? Beste is om begin te meten en na de gisting nog eens. Gisting vertraagt wat naarmate de tijd strijkt, laatste loodjes wegen het zwaarst. Een waterslotje kan dan doen lijken alsof gisting klaar is.
Opgelost co2 kan bezinken ook wat bemoeilijken. wellicht helpt het om de mash van de gistlaag onderin af te tappen, en in een schoon vat even met een mixer (verfboor bv) de co2 er uitkloppen. Spul weer afsluiten en volgende dag stoken (of t nu bezinkt of niet, er is nu eenmaal lucht bij gekomen).
Voorkomen is beter dan genezen, en wat je niet toevoegd, zul je ook niet hoeven scheiden. Met goede basis is actief kool vaak overbodig