Meldingen
Alles wissen

%age alcohol meten na vergisting Appels - Peren


Berichten: 120
Topic starter
(@harrymuyres)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal,
Ik heb appels en peren laten gisten voor een Calvados te maken. 
Is er een manier om %age alcohol te meten na de vergisting?
ik heb ergens gelezen een alcoholmeter wijkt nu af.
groet, Harry

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@harrymuyres met een vinometer kun je het bij benadering bepalen.

Ook kun je begin sg - eind sg nemen en dat x 0,13125 doen.  Dan heb je ook een benadering van percentage.

Of je neemt een proef destilaat met een glazen  1/2 liter kolf en spijkerkolom ,(lab opstelling. )

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@harrymuyres)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan nu het sg meten, zit gemiddeld op 0,990. Als ik dit vermenigvuldig dan kom ik uit op 0,1299

houdt dit dan in 13% alcohol?
En waarvoor staat het getal 0,13125, waarop is dit gebaseerd? 

groet, Harry

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@harrymuyres  sorry misschien was ik iets te onduidelijk.  

Het begin sg trek je eind sg van af .  En dat vermenigvuldigen met 0,13125  dat geeft het  alcohol percentage. 

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@robbert hallo Robbert, 

Ik heb begin niet gemeten, wat kan het sg geweest zijn bij benadering?
Kun jij hier enige inschatting van geven?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@harrymuyres daar is weinig over te zeggen.  Hoeveelheid water toegevoegd ,  suikergehalte van fruit wisselt per seizoen. Zal ergens tussen 1030 en 1070 hebben gezeten. Dus daar kan je zo niets mee.

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@robbert het is toch zo dat ik de eerste stook flink gas eronder moet zetten om ook zoveel mogelijk smaak mee over te halen, klopt dit?

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@robbert met mijn vraag bedoel ik dat ik niet hoef te kijken maar een hoger alcoholpercentage in het destillaat omdat ikhet nog voor een tweede keer ga stoken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@harrymuyres de eerste keer stook je ruim uit.  Flink gas mee uitkijken. Het kooknat mag niet aan de kook gaan tijden destileren. Te hard stoken verlies je /verbrand je juist je smaakstoffen .

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@harrymuyres)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Robbert, ik stook vrij rustig. 
tot hoever, alcohol %age stook jij door? ik bedoel wanneer breek jij de destillatie af, stop je ? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@harrymuyres  het hangt af wat ik stook en ook met welke ketel ik stook .  mijn ketels blijven heel lang continu op zelfde percentage vanaf voorloop. 9/10 deel van de overhaal is meestal al overgekomen voordat percentage instort. Dus dat is relatief weinig in volume ook .  Ik hou zowiezo op zodra de uitstroom blind slaat . En onder de 30 % is nog maar zo weinig wat er dan nog op te vangen is.  

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?