Ik heb van de week mijn airstill van Still Spirits binnen gekregen en heb net mijn eerste wash gemaakt. Terwijl die staat de gisten heb ik wel wat vragen, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Volgens mij zit er geen airlock op het vergistingsvat. Op het plaatje lijkt dat wel zo te zijn, er zit iets wits boven op de deksel, maar ik zie geen instructies wat daar dan moet. Is dat een van de sets met filter spindle en bottom caps?
In de beginner info zie ik uitleg over ruwstook en fijnstook. In de filmpjes en handleiding van de airstill zie ik maar 1 run. Is het inderdaad bij de airsill niet gebruikelijk om een ruwstook en een fijnstook te doen? Of hangt dat af van de wash?
In 1 van de filmpjes (<a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener"> Verwijderde link vanaf 25:15) wordt verteld dat je bij de airstill geen heads hoeft weg te gooien. Wel met het voorbehoud dat je de speciale triple distilled gist gebruikt. In de handleiding zie ik wel de stap 'Discard foreshots', waarin ze aangeven dat je de eerste 30 ml moet weggooien. Wat is correct?
Tot slot (voor nu) een tip voor de Stookwinkel of Still Spirits. In de handleiding is stap 2 het ontsmetten van het vergistingsvat en de roerlepel. Daarvoor is niets bijgeleverd, dus ik moest meteen het diepe in in een topic over Oxi, Starsan, waterstofperoxide en wel of geen azijn 😀 Heb nu maar gekozen voor waterstofperoxide, 12%. Het zou fijn zijn als er ook een klein startflesje van Oxi of Starsan oid bijgeleverd zou worden.
Thanks!
Joost
Hi Joost,
ik denk dat het voor jou heel nuttig is om de beginnersgids even rustig door te nemen. Daar wordt precies uitgelegd hoe een vergisting, en een distillatie werkt, en ook welke chemische componenten je wel en niet wilt behouden (en waarom).
Voor nu even kort:
1) bij je ruwstook behoud je alles. Gewoon in de airstill erin en de airstill op vol vermogen. De rustook is alleen bedoeld om het volume van je wash te laten afnemen en het alcoholpercentage van je stookwijn te laten toenemen. Probeer ongeveer een kwart van je volume te behouden. Als je stookwijn erg sterk is, leng deze dan een beetje aan met water tot een percentage van 40%.
2) bij de fijnstook gooi je de voorloop weg, want daar word je blind van of erger ;). Daarna ga je ruiken en proeven, en cuts maken.
Over je vergistingsvat kan ikzonder fotos niks zeggen, maar als je eens tandaard 30L vat van stookwinkel hebt gekocht, dan hoort daar een waterslot bijgeleverd te zijn.
Hi Hoentie,
Dankjewel voor je reactie. Ik had inderdaad iets meer achtergrond info moeten geven.
Ik heb de Airstill mini distillery kit van Still Spirits gekocht. <a title="Distillery kit" href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener"> Verwijderde link Hierin zit een Airstill van 4L en een vergistingsvat van 12L. Plus alle ingrediënten om meteen aan de slag te gaan. Op het plaatje in de handleiding (bovenste deel van de foto hieronder) staat een wit onderdeel boven op de deksel van het vergistingsvat. Bij mijn deksel zit die niet (onderste deel van de foto). Vandaar mijn vraag of er iets ontbreekt. <a title="Foto deksel airstill" href=" Verwijderde link !AjR875YruI6Zk6JO8xfmpb_N-nM_1Q?e=hlkGb2" target="_blank" rel="noopener"> Verwijderde link !AjR875YruI6Zk6JO8xfmpb_N-nM_1Q?e=hlkGb2
De beginnersgids geeft inderdaad een goede uitleg over de verschillende fases in het destillatieproces, mijn verwarring komt doordat in de uitleg van de Airstill er steeds maar over 1 run gepraat wordt. De suikerwash wordt gedestilleerd tot 60% alcohol, verdund tot 40%, gefilterd en dan op smaak gebracht met extracten uit een flesje. Zowel in het filmpje dat op de productpagina staat als in het uitgebreide filmpje dat ik in mijn eerste post noemde, van Love Brewing. Daarin wordt ook gezegd dat je geen heads hoeft weg te gooien als je die speciale triple-distilled gist van hun gebruikt.
Dus ik krijg twee verschillende verhalen en ik kan nog niet beoordelen wat nu correct is. Ik ga er nu van uit dat ik kan vertrouwen op de handleiding en uitleg van de airstill, dus 1 run, wel de eerste 30-50ml weggooien want ik heb niet die speciale gist. En dan 700-750ml overhouden, verdunnen, filteren en op smaak brengen.
Sorry, ik zie dat de links iedere keer verwijderd worden, dus ik kan geen foto toevoegen.
Dat is inderdaad makkelijk...
... op te lossen.
Bedoel je met Air Still deze?
Ik heb sinds een kleine maand een Air Still Pro. Ik laat de rest van het advies graag over aan de ervaren stokers hier, maar ik wil wel wat kwijt over de foreshots van de Air Still. Die 40 ml die de Air Still in dat kleine glaasje toevoegt, voor dat er aan de bovenkant wat uitkomt, is echt niet genoeg. (ruikt naar aceton). Natuurlijk gaat er maar 4 liter wash o.i.d. in, maar als ik cuts maak in een rij bierglazen, gooit ik toch meestal een heel bierglas met foreshots en heads weg. Dan blijft er nog genoeg over voor de hearts. De tails cut ik als het onder de 30 % a 40 % alcohol komt, meestal zit er dan ook een nadere smaak aan de tails. (bij mij dan). En dan doe ik nu 2 runs. Een stripping run waarbij ik alles bewaar behalve de foreshots in dat kleine glaasje. En een cut run waar ik dus totaal een bierglas foreshots en heads weg doe. Er blijft dan best nog veel vloeistof in de air still achter meestal van zo rond de 10 %. Ik twijfel dan of ik misschien te vroeg ben geweest met de tails aanwijzen, maar ik ga toch maar op de smaak af.
Ik heb inmiddels contact gehad met Still Spirits over de airlock. Zij gebruiken een carbon cartridge als airlock, geen waterslot. Na mijn vraag hebben ze een artikel met uitleg op de website gezet:
In de mail gaf ze nog de toevoeging dat je het niet te strak moet aandraaien. Het moet niet luchtdicht afsluiten, er moet nog gas doorheen kunnen.