Hallo,
Ik heb een vraag. Kan het kloppen dat na het marcheren het alcohol percentage niet meer klopt. Mijn limoncello heb ik op 88% laten marcheren. Na het scheiden van de schillen was dit nog maar 73%. En mijn zwarte bessen stonden ook op 88% en deze is nu nog maar 30%. Dit is allemaal met een alcohol dobber gewogen.
Alvast bedankt
Arnold
Ik heb hier idd nog geen suiker aan toegevoegd. Maar moet ik nu het alcohol percentage aanhouden voor het marcheren of na het marcheren. Ik twijfel hier nu over.
Zoals Alchemist zegt, de hydrometer werkt op de dichtheid van de vloeistof, maar volgens mij gebaseerd op de verhouding water-alcohol. Bij macereren komen er andere stoffen vrij, zoals citroen-olie bij limoncello (en misschien vezels bij zwarte bessen?). Dit zal de meting ook verstoren...
Ik heb de weckpotten gewoon dichtgehouden en af en toe geschud. Ik ben qua volume ook niks of zo goed als niks kwijt. Dus ik denk dat het nog steeds zo rond de 80% zit maar die dobber is niet echt duidelijk zo. Kan je het alcohol percentage ook meten als de drank klaar is bijv. Limoncello.
De enige manier om te meten is door bijvoorbeeld exact 100 ml te nemen en die volledig uit te destilleren. Uit het destillaat kun je dan terugrekenen hoeveel alcohol er in die 100 ml zat.