Meldingen
Alles wissen

Alcohol meten na marcheren


Berichten: 63
Topic starter
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

 

Ik heb een vraag. Kan het kloppen dat na het marcheren het alcohol percentage niet meer klopt. Mijn limoncello heb ik op 88% laten marcheren. Na het scheiden van de schillen was dit nog maar 73%. En mijn zwarte bessen stonden ook op 88% en deze is nu nog maar 30%. Dit is allemaal met een alcohol dobber gewogen.

Alvast bedankt

Arnold

Beantwoorden
7 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@nolletje Dat kan zeer zeker kloppen, je hebt uitwisseling van een aantal stoffen (alcohol richting de vruchten en terug o.a. suikers). De daling van 88 naar 30% is wel stevig, je had hier nog geen suiker aan toegevoegd he?

 

De alcoholmeting met de dobber (hydrometer) berust op de dichtheid (soortelijk gewicht) van de vloeistof, alcohol brengt deze onder de 1.000 maar suiker verhoogt deze waarde weer. De relatie tussen alcoholgehalte en S.G. is dus omgekeerd evenredig, hoe hoger de S.G. waarde is, des te lager wordt het "alcoholgehalte" dat gemeten wordt. Maar dat is een afwijking door bijvoorbeeld suikers en zegt dus weinig over je daadwerkelijke ABV.

Beantwoorden
Berichten: 63
Topic starter
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb hier idd nog geen suiker aan toegevoegd. Maar moet ik nu het alcohol percentage aanhouden voor het marcheren of na het marcheren. Ik twijfel hier nu over.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@nolletje Hoe heb je het macereren gedaan? (leuke spelfout in de titel van het topic trouwens 😉 ). Ik wil even zeker weten dat je de potten niet bijvoorbeeld 3 weken open hebt laten staan.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals Alchemist zegt, de hydrometer werkt op de dichtheid van de vloeistof, maar volgens mij gebaseerd op de verhouding water-alcohol. Bij macereren komen er andere stoffen vrij, zoals citroen-olie bij limoncello (en misschien vezels bij zwarte bessen?). Dit zal de meting ook verstoren...

Beantwoorden
Berichten: 63
Topic starter
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb de weckpotten gewoon dichtgehouden en af en toe geschud. Ik ben qua volume ook niks of zo goed als niks kwijt. Dus ik denk dat het nog steeds zo rond de 80% zit maar die dobber is niet echt duidelijk zo. Kan je het alcohol percentage ook meten als de drank klaar is bijv. Limoncello.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@nolletje. Nee dit kun je niet meer met een alcoholdobber meten. Met een alcoholdobber kun je alleen heldere alcohol/water vloeistof meten. Wel kun je eerst meten en dan berekenen bijv. je heb 1 liter met 80% alcohol daar doe je 1 liter citroensiroop bij dan heb je 2 liter limoncello van 40%. Maar waarschijnlijk doe je de citroen schillen in de alcohol, die je er daarna weer uit haal. Ook dan is het percentage niet precies te meten. Dan moet je rekenen met begin en eind volume. Of gewoon schatten 😆

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De enige manier om te meten is door bijvoorbeeld exact 100 ml te nemen en die volledig uit te destilleren. Uit het destillaat kun je dan terugrekenen hoeveel alcohol er in die 100 ml zat.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?