Meldingen
Alles wissen

Alcohol terugwinnen

Pagina 1 / 2

Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo mensen,

Wij hebben een aantal liter niet meer echt drinkbare likeur (ooit zelf gemaakt).
Is het mogelijk om de alcohol hieruit weer terug te winnen?

Ik had zelf bedacht om de likeur terug te verdunnen met water tot 20% en dat dan in de T500 te doen, om zo de alcohol terug te winnen.

Is dat te doen op deze manier?

Bedankt alvast en een fijne koningsdag!

Cheers!

Beantwoorden
27 reacties
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bijna elke alcohol is grotendeels terug te winnen .
Likeuren waarin gentiaan , hop , gember en mirre zitten zijn wel zeer lastig . Deze smaken zijn zeer lastig te verweideren.
Meestal met toevoegen van calcium , natrium bicarbonaat of natrium hydroxide is het goed te doen .
Dat kan met elke ketel of het nu een oude snelkookpan of een boiler of een t500 is als er een kolom op kan is het wat simpeler en sneller te doen .
Wanneer de likeuren rond 40% alcohol bevatten hoef je niet te verdunnen .

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Super en bedankt man! Fijne woningsdag ?

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nog een pijlsnelle vraag, omdat we nog wat nieuw zijn in de distillatie wereld.
De likeur is een limoncello, als ik die alcohol er dan uit haal met de T500, wordt de alcohol dan neutraal van geur en smaak of komt er nog wat mee van de limoncello smaken en geuren?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is niet het distilatie apparaat die de correctie doet maar hoe de man / vrouw erachter het aanpakt.
Hoge zuren als in lemonchello moet je tevoren corrigeren door b.v. natrium hydroxide toe tevoegen.
Dan is een overhaal op 78,3 graden op brug voldoende .

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Super info, maar dat laatste begrijp ik nog niet helemaal.
Als je de tijd wil nemen, wat houdt dat precies in?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hij stookt met de reflux, dus temperatuur op de brug is niet van toepassing. Voorbehandelen met natrium hydroxide zou voldoende moeten zijn.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Super, zijn daar dan standaard verhoudingen voor?
Kan mij niet voorstellen dat dit een gevoelsdingetje is 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor schoon stoken van alcohol is nauwkeurigheid van damp temperatuur beheer wel te prefereren .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Natrium hydroxide voeg je toe navenant aan vervuiling , 1 tot 4 gram per liter en na enige uren maak je ph correctie . Ph rond 6 -7

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer helder! Wat fijn mannen en thanx!!!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helder wel, maar de smaak. Istie meegekomen? 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@olieschaick)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zover ben ik nog niet, heb nog geen pH strips en geen natrium hydroxide in huis ?

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou gewoon calciumcarbonaat nemen. Neutraliseert ook de zuren.

Beantwoorden
2 Reacties
(@olieschaick)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@stierke, ik heb nu calciumcarbonaat besteld, maar is dat dan voldoende of moet ik ook nog wat met de Ph doen?

 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@olieschaick In beetjes toevoegen tot het niet meer bruist. pH zal dan ongeveer neutraal zijn. sorry voor het late antwoord maar ik zag het nu pas.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zover ben ik nog niet, heb nog geen pH strips en geen natrium hydroxide in huis ?

Proeven? 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?