Calcium neutraliseert zuren maar de etherische oliën blijven en deel gebonden zuren blijven.
Natrium hydroxide zal daarom beter werken.
Maar misschien helpt proeven ook.
Zuur + alkali geeft zout+ water. scheikundige wet!
Het oude proefje op school zoutzuur met caustic soda en en dan opdrinken . Nou pas maar op .
Goed controleren .
Hi Olieschaick
Wij hebben een aantal liter niet meer echt drinkbare likeur (ooit zelf gemaakt).
Is het mogelijk om de alcohol hieruit weer terug te winnen?
De antwoorden van Robbert, Stierke ea zijn juist maar niet echt eenvoudig voor een neofiet.
Bovendien weten we niet over hoeveel het gaat ? 1liter of 10 liter 50l ? Hoe oud is die en wat zit er in ? Ik heb bv ooit een overdosis verse hop in een batch gedaan. En dat was een ramp, niet te drinken. Bovendien (zoals vermeld door Robbert) heel moeilijk om te zuiveren.
Ik heb dit 3x gestookt en mijn kolom op maximum zuivering gezet. Simpelweg door ze te vullen met koperwol en RV sponsjes. Natuurlijk opletten dat je de boel niet verstopt en ontploft. Het duurt dan heel lang maar na drie maal stoken was de hop-smaak nagenoeg weg.
Die alcohol was bovendien heel geschikt om te macereren. Die heel subtiele lichte blijvende hop-smaak die er op de achtergrond overgebleven was, leende zich prima voor maceraties van kruiden en citrus.
Voila, das de methode keep it simple. 🙂
Uiteraard loont dat niet voor 1 liter alco of voor alco die echt bezoedeld is door allerlei chemische troep. Die gebruik je beter om te poetsen of aan je schoonmoeder te geven 🙂
PS dat kinderbed met natuurtakken van je, is prachtig.
hoy,
Ik heb onlangs mislukt bier van iemand gekregen er was bier bij met kruiden waar te veel kruid smaak in was enz.. er was zelfs bier bij met looksmaak.
ik heb dat twee maal door de potstil gehaald, en het is zoals Robert het aanhaalt de kruid smaak krijg je er niet uit.
maar ik heb wel n'en lekkere au de vie, die een beetje smaakt zoals gin.
ik ga de helft in flessen doen voor zo te drinken, en de andere helft lageren met hout voor zoiets als wiskey te maken, eens zien wat dat geeft.
groetjes
Dumo
Zo he he, eindelijk een keer geprobeerd.
Eerst begonnen met 1L foute limoncello en daar calciumcarbonaat aan toegevoegd per grap, echter was de pH al prima en er ontstond geen schuim.
Daarom gewoon maar de foute limoncello in de T500 gedaan en tot 25L aangelengd met water.....et voila....92% lekker naar citroen ruikende alcohol :D:D:D:D:
Gelijk de 2e foute batch ook gedaan.
Wel hebben we nieuwe koper en stainless steel saddles gekocht en de T500 kolom in de soda gelegd, want die stinkt als een malle naar een niet te definieren (toch een beetje) citrus achtige substatie.
Nachtje in de soda moet het maar oplossen.
Maar we hebben wel de alcohol terug en dat is netjes. We gaan ervaren hoe de limoncello wordt op deze met citroen geurende alcohol (nog niet geproefd).
ok, ok.
We hebben de alcohol verdund van 92% --> eerst 40% (te sterk) en daarna naar 35% (perfect).
Wat opvalt is dat er bij het verdunnen (met water) een ouzo effect ontstaat en dat we een helder witte, bijna grijze substantie krijgen....en wow...de smaak...awesome!!