Meldingen
Alles wissen

° Alcohol vs % alcohol

Pagina 1 / 2

Berichten: 44
Topic starter
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb een recept voor een braambessenlikeur en hiervoor wordt een hoeveelheid alcohol gevraagd van 95 ° (graden) De hoeveelheid is 340 ml. Welke hoeveelheid moet ik gebruiken met een alcohol van 95% (procent)? Heb me al gek gezocht op internet en onder de rubriek "meten en weten" heb ik tot hiertoe ook geen antwoord gekregen, maar er blijkt wel een degelijk verschil te zijn... Weet iemand raad?

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor mezelf hanteer ik ABV x 2 =proof U.S.Dus zou ik het maken, voor dit recept 95% 170ml toevoegen aan 170ml water met zelfde temperatuur=340 ml 47,5ABV%=95 proof.

.grt DB

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat ze met 95 graden, 95 % bedoelen, ik zeg ook dikwijlls 95 graden ipv 95 %

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt DoubleBarrel. Ik had al in diezelfde richting gedacht.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb het idee dat in Belgie vaak over graden wordt gesproken en in Nederland heb en we het over procenten. We bedoelen hetzelfde. Abv en proof is een andere manier van meten, dat staat hier los denk ik. In heel europa gebruiken wij volgens mij ABV.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Dumo

Het is duidelijker als het hele recept voor deze likeur vermeld zou zijn. 

We zouden dan immers het beoogde eind alcohol gehalte weten...

Als dat uitkomt op bijv 80 kunnen we aannemen dat het hier om proof gaat,kan me immers niet voorstellen dat er een likeur is die 80%ABV heeft....

 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou Jan dat klopt niet helemaal,in de U.K. gebruiken ze proof Engels stelsel.Maar puur voor de export om verwarring met proof U.S. te voorkomen geven ze op export etiketten %ABV.

Dus er zijn officieel 3 manieren om alcohol gehalte aan te geven .

U.S. proof,proof Engels stelsel,%ABV.

grt DB

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

nee, nee het zal wel over graden proof gaan (amerika) meestal schrijven ze dat er dan wel bij, maar als je van n'en belg alcohol krijgt en hij zegt het is 90 ° of 80 ° is, gaat er dan maar van  uit dat het % zijn en je het nog moet aanlengen. 😉 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja Jan, in de oudere volksmond word hier in Belgie (mss streekgebonden) vaak graden gebruikt

 

 

Proof or Abv ?

Note that there are a couple of different ways of describing the alcohol strength. Some people tend to talk about "Proof" whereas others (myself included) tend to stick to "ABV" - the amount of Alcohol By Volume. Basically 100 proof = 50% abv. 

But its not always so ... Harry explains ...

In the US a very simple relationship is defined between 'proof' and % AbV. It is that proof = 2 × %AbV So, 180 proof (US) = 90 %AbV. 

It the UK it was laid down by an Act of Parliament in 1816 that "a quantity of 100 proof liquor would have the same weight as 12/13 ths of the same volume of pure water at 51° F." (That is twelve thirteenths) So, 
100 proof (UK) = 57.06 %AbV 
200 proof (US) = 100 %AbV = 175.25 proof (UK) 
100 proof (US) = 50 %AbV = 87.6 proof (UK) 

To avoid confusion, most alcohol for export from the UK is labelled at AbV. 

A bit of history... 

What is Proof? 

Proof is another (older) measure of the strength of an alcoholic liquid. It had its origins in days when a simple test was needed that the liquor did indeed contain a *correct* measure (or more) of alcohol. And it was indeed a simple test. 

Some of the liquor was poured over a little gunpowder and ignited. If the alcohol content was adequate, then it would burn 'just right' with a steady blue flame and eventually ignite the gunpowder. If there was insufficient alcohol then it would fizzle out and the gunpowder would be too wet to burn. The 'just right' condition 'proved' the liquor and it was declared to be '100 proof'. 

This simple test was clearly cumbersome to perform and was later replaced by using a specially graduated hydrometer to measure the specific gravity. This was far more objective and allowed precise statements to be made as to how much different it was from being 100 proof. This gave rise to "under-proof" and "over-proof" measures. 

Keep your powder dry (or wet it with the right stuff!) At one time (in the days of sailing ships, cannons and gunpowder) the makers of Plymouth Gin distilled a special gin for the Royal Navy. It was 57%AbV or 100 proof. Why? In order to keep it secure it was stored in the magazine close by the gunpowder. So, even if it leaked and wetted the gunpowder, at 100% proof the gunpowder would still explode. Though that need has been long gone, they still market the stuff!

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het engels stelsel kende ik niet, ga ik me nog eens op inlezen, thx!

Beantwoorden
Berichten: 7
(@tommylf)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb dit eens ff doorgelezen maar nu weet ik nog niet wat de aanduiding in graden is t.o.v. %ABV.

Afgelopen week hadden we een Calvados van een kennis te proeven die was qua sterkte 76 "degrees"was... Wat was dan nu het alcohol percentage zoals de Hollanders gebruiken???

Grtz TommyLF

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is voor een Calvados wel erg heftig als het gewone procenten zouden zijn. Klinkt dus niet als ABV maar als proof,  dus 38% in normale nederlandse procenten dus, en dat is ook een normaal percentage voor Calvados.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar om het zeker te weten moet je natuurlijk het etiket zien. Er zijn altijd mensen die het zo sterk mogelijk willen, maar een commerciele calvados van 78% is er niet in de handel.

Beantwoorden
Berichten: 7
(@tommylf)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tnx voor je snelle reactie!

Dat vermoeden hadden wij ook, maarja onze "Franse" vriend begreep ons ook niet heel erg waardoor we bleven steken, hahahaha!

Maar mijn god wat kan die kerel mooi spul maken, diegene die we geproefd hadden was er 1 van 1978 en 1 van 1986... U, snapt dat hierdoor de interesse enkel en alleen maar meer wordt aangewakkerd. 😉

Grtz

TommyLF

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha dat begrijpen we helemaal hoor!

Nou zijn er hier niet veel mensen die hun vaatjes zo lang met rust kunnen laten 😉 Maar er zijn wel wat trucjes die je hier kunt leren om snel goede resultaten te behalen. 

Welkom bij de club!

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?