Meldingen
Alles wissen

All Grain jenever


Smipie
Berichten: 13
Topic starter
(@smipie)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteravond ben ik weer even het malen en maischen geslagen. Wat moet je anders ook doen in deze tijden van avondklokken en andere maatregelen...

Ik had nog een kilo tarwe vlokken, 1kg mais vlokken en 3kg pilsmout. Ik heb eerst de ongemoute granen gemalen en in water verwarmd tot ca 85gr C. vervolgens verdund met water tot de temperatuur was gezakt tot 40grC. vervolgens de geschrote pilsmout toegevoegd en gemaischt. Vannacht heb ik alles door een zeef laten lopen en toen ik vanochtend ging kijken was SG 1060. 

Voor mijn gevoel is dit aan de lage kant, maar misschien is dit ook wel een goede waarde. Bestaat er zoiets als een optimale of maximale SG?

Beantwoorden
15 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@smipie. Wanneer je met granen werkt is 1060 een prima uitgangspunt .

Minimaal wordt meestal van 1040 uitgegaan .

1090 is aan de hoge kant . 

 

Beantwoorden
cooper
Berichten: 8
(@cooper)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Volgens mij kun je dit grof uitrekenen tenminste voor wat betreft het pilsmout. 2 variabelen moet je weten: Extractie gehalte van het mout en je brouwzaalrendement dwz een efficientie factor bepaald door bv het spoelen, manier van maischen etc. Stel je gebruikt distillatie mout van bio brouwmaat dan kun je het extractiegehalte opzoeken: 80

potentie = (5Kg mout * 0.8 extractiegehalte * 0.7 brouwzaalrend. * 100) / 20 l water = 14 plato

(14 plato * 4 ) + 1000 = theoretisch SG van 1056

Zit je hier boven of onder in de praktijk is je brouwzaalrendement beter of slechter. Ik kwam laatst uit op 1045 dus niet goed gespoeld, PH waarde fout, maischen niet goed of alle 3 kan beter 🙂

De invloed van de vlokken op het totaal weet ik ook niet precies. Dat zal ik eens proberen uit te zoeken of wellicht weet iemand anders dit.

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@cooper kwaliteit en zet meel gehalte van graan en mout kan ook verschil maken .

Wanneer je sg laag is door b.v.  het spoelen kun je inkoken . 

Ook kan manier van maischen invloed . 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1060 is heel respectabel voor het maischen maar dit zegt niet zoveel als je niet verteld hoeveel water je hebt gebruikt. Ik leg zo uit waarom.

de berekening van Cooper is goed, echter gaat hij uit van 20 liter water en is dit een berekening die uitgaat van spoelen en dat heb je volgens mij niet gedaan. 

Ga er vanuit dat granen tussen de 55 en 80 % aan zetmelen en vergistbare suikers bevatten, en stel dat je dat allemaal kan omzetten naar suiker. Laten we voor gerst uitgaan van 65 % zetmeel.

Met 5 kilo (gerst) heb je dus potentieel  3250 gram suiker wat je verdunt hebt met water;

Want je moet eerst maischen om het zetmeel om te zetten en tevens kan je de suiker niet vergisten zonder water!  Er is echter een ideale maischverhouding.
Namelijk 3,2 liter water per kg mout. (6 liter water, SG 1077) Hierin bewegen de enzymen voor de omzetting zich optimaal. Een teveel aan water moet je namelijk allemaal verwarmen tijdens het stoken niet waar?!

Stel dat je dus 20 liter water hebt gebruikt. Dan verdun je dus 3250 gram suiker over 20 liter. Dat staat gelijk aan 162.5 gram suiker per liter. Wanneer je dan even in een SG-tabel kijkt, dan staat dat gelijk aan:

SG 1063 

http://home.scarlet.be/pedroalco/Praktisch_Stoken/SG_-_Tabel/sg_-_tabel.html

 Conclusie bij 20 liter;

goed gedaan! Meer zat er niet in.

(Oke, mais en tarwe hebben iets meer rendement...)

groeten Catnip

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
Smipie
(@smipie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@catnip

Kijk, dat is de informatie waar ik naar op zoek ben. Zojuist even nagekeken: ik heb 23L water gebruikt en inderdaad niet gespoeld.

Als ik dan mijn mengverhouding met jouw gegevens doorreken kom ik op 154g/L en volgens de SG tabel kom ik uit op 156g/L. Minimale afwijking dus. Kan ook in het aflezen van de hydrometer zitten.

Ben heel blij dat ik nu een controlemiddel heb. 

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@smipie het is ook de informatie waar je om vroeg 😉 

de verschillen zijn inderdaad niet groot. Tarwe heeft in verhouding meer zetmeel vanwege het dunnere kaf, mais is de topper met 80 % zetmeel. Grote kans dat die vlokken al ontsloten zijn en gemakkelijk meemaischen. Bij mij gaat alles in de gistton, het draf zakt vanzelf naar de bodem en zo heb ik minder verlies en minder werk . Hydrometer is geijkt op 20 graden Celsius, ook een klein verschil. Heerlijk he, in detail treden 😊

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@catnip Vraag tussendoor: 3,2 liter water per kg mout? Betekent dat ook 3,2 liter water per 1 kg (mout met graan of meel)? Met andere woorden: geeft 3,2 liter water met 1 kg meel de juiste viscositeit voor het brouwen?

Beantwoorden
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@kees22 zo lees ik hem ook, maar ik wacht even Catnip af.

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@kees22 @ Kapisjon, ja en nee. Als het meel voorbehandeld is ( bewerkt, gekookt, gestoomd, getoast)dan zwellen de zetmeelkorrels minder op. Als het onbehandeld meel is dan gaat het niet op en krijg je pap. Viscositeit hangt af van het meel dat je mee wilt maischen. Mais is makkelijk. Boekweit ook. Rogge gemiddeld. Maar door slim te maischen kan je toch vaak met 3,2 liter alles omzetten. Ik gebruik zelfs minder want ik reken zelfs het waterdeel van mijn groenmout mee in de berekening. (1 op 2,7) Enzymen hebben een waterige omgeving nodig om flinke happen uit het zetmeel te nemen. Te weinig water kan ervoor zorgen dat zetmeel oprolt en de boel inkapselt. Ik heb geen artikel waarmee ik mijn bevinding kan staven.  De truc is het meel goed te laten weken, verwarmen tot onder de geleertemperatuur en dan gelijk de mout erbij.  Ik weet dat brouwers ook vaak high gravity wort gebruiken en later dus verdunnen.. 

Groeten Catnip

Beantwoorden
Smipie
Berichten: 13
Topic starter
(@smipie)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Allen bedankt voor de input. Ik kan nu eerst weer verder

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je moet ook rekenen hoeveel je wil vergisten , b.v. 20 liter

dan neem je  .........................     20 liter

6kg pilsmout  ........................       6 liter

ketel verlies    .......................     1,5 liter  = samen 27,5 liter water

Ik gebruik meestal 3,5 liter/kg mout = 6x3,5= 21 liter water om te maischen

Dan heb ik nog 6,5 liter water om te spoelen.

Als je bier brouwt dan moet je ook koken minimum 60 min. dan moet je ook het aantal liter dat je verkookt bijrekenen en de verliezen die je hebt voor naar het gistvat te brengen en na de gisting het verlies na overhevelen , deze moet je allemaal bij rekenen in je water die je nodig hebt om aan je aantal liter te geraken die je wil bekomen.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stook let op dat je mout nort vooraf kookt ! 

Boven 78 Gr gaan de enzymen die het zetmeel moeten omzetten kapot

Beantwoorden
stook
(@stook)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert Ja dat weet ik , ik spreek over het kookproces na het maischen zoals je bier brouwt , ik ben namelijk al jaren bezig als hobby brouwer maar ongeveer 2 jaar geleden ook eens begonnen met het destilleren van iets straffer dan bier 😋

Beantwoorden
Smipie
Berichten: 13
Topic starter
(@smipie)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn werkwijze was als volgt:

  • 1kg gemalen tarwevlokken
  • 1kg gemalen roggevlokken
  • 7L water

Geheel verwarmd tot 85gr C, daarna met 4L water teruggekoeld naar 50gr C. Vervolgens toegevoegd:

  • 3kg geschrote pilsmout
  • 12L Water

Vervolgens gemaischt op 51, 62, 72gr C. Jodium bleef bruin toen. Na filteren aflaten koelen. Start SG 1060

  • als gist heb ik (natte) 200g bakkersgist gebruikt.                                                                 

De emmer weggezet op 26gr C. Nu na 3 dagen vergisting meet ik SG 1010. Gaat de goede kant op.

Wat is bij All grain normaal gesproken een eind SG? 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

3 dagen en dan al op 1010.  Klinkt voorspoedig. Nu is het wel zo dat het laatste beetje het langzaamst gaat.  De gist wordt zwakker en eventuele lacto bacteriën nemen het deels over. Er wordt dus niet altijd meer alcohol gevormd maar wel belangrijke smaakstoffen. Een van de door bierbrouwers wel bekende is diacetyl. Dit zit er altijd wel in maar teveel is niet lekker.  Als de gisting voorbij is even overhevelen en laten rusten. Niet koud wegzetten! Te lang op het gist lagen staan heeft ook als effect dat gistcellen worden verteerd (autolyse). In deze afbraak worden weer nieuwe stoffen gevormd maar niet alles hierin wil je mee krijgen in je destillaat.

kort antwoord: ja, het gist volledig uit. Nee, niet alles wordt alcohol.

groeten Catnip

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?