Heb van de week mijn Alquitara 2.5 liter binnen gekregen wat een mooi ding zeg😀.
Gisteren voor het eerst maar eens uit geprobeerd met een paar oude flessen wijn uit een kerstpakket dat ging volgens mij best wel goed.
Nu vandaag nog maar eens mijn eerder gestookte ruw stook van mij experiment met mais er door heen gestookt( 2x2,1 liter) en heb er een mooie 1,2 liter heldere alchohol van 75% aan over gehouden.
Nu is mij  idee om dit te gebruiken om bosvruchten 750 gr van de Jumbo mee te macereren voor een dag of 10 en dan 1/3 aan de kant houden en 2/3 nog een keer te stoken.
Moet ik eerst de alcohol 7 tot 10 dagen laten luchten of kan ik dat morgen na 24 uur al doen?
Â
Mijn ervaring met macereren is dat je meest subtiele smaken uit je fruit krijgt met alcohol van 40 - 50 % gedurende een 6 weken. Ik gebruik een ratio van 1 kg fruit op 2 liter alcohol.
Macereren van kruiden , fruit , wortel , bloem , tak , noten maakt inderdaad verschil in op welke methode je macereert .
Dat kan oo kamertemperatuur , verwarmd en ook onder druk .
Met zaden en houtachtig producten moet je ook rekening houden met looizuren die je zo weinig mogelijk ook mee wil nemen .
Een fruit maceraat als aardbeien die je ook als maceraat verder tot likeur maakt kun je het best macereren op Drinksterkte + reking8ng houden met hoeveelheid toe te vroegen suikers en of siropen .
Een deel meceraat wat deels dus gedestilleerd wordt is 60 % een richtlijn
Voor destilaten 68 -92 % afhankelijk van product en temperatuur waarop wordt gemarcereerd
Een lijstje met percentages
Â
Absint alsem
Â
Artemisia absinthium
Â
Wormwood
Â
50% - 75%
Â
Amerikaanse wolfspoot
Â
Lycopus virginicus
Â
Bugleweed
Â
50% - 60%
Â
Baardmos
Â
Usnea
Â
Usnea
Â
60% - 95%
Â
Basilicum
Â
Ocimum tenuiflorum
Â
Holy Basil
Â
65% - 80%
Â
Berendruif
Â
Arctostaphylos uva-ursi
Â
Uva Ursi
Â
35% -60%
Â
Betonie
Â
Stachys officinalis
Â
Wood Betony
Â
55% - 60%
Â
Blaaswier
Â
Fucus vesiculosus
Â
Bladderwrack
Â
20% -45%
Â
Blauw glidkruid
Â
Scutellaria lateriflora
Â
Skullcap
Â
40% - 50%
Â
Bucco
Â
Agothosma betulina
Â
Buchu
Â
75% - 85%
Â
Canadees bloedkruid
Â
Sanguinaria canadensis
Â
Bloodroot
Â
55% - 60%
Â
Canadees steenkruid
Â
Collinsonia canadensis
Â
Stoneroot
Â
35% - 50%
Â
Canadese geelwortel
Â
Hydrastis canadensis
Â
Goldenseal
Â
55% - 65%
Â
Cascara
Â
Rhamnus purshiana
Â
Cascara sagrada
Â
20% - 30%
Â
Cat's Claw
Â
Uncaria tomentosa
Â
Cat's Claw
Â
50% - 65%
Â
Christoffelkruid
Â
Actaea racemosa
Â
Black Cohosh
Â
65% -85%
Â
Citroenmelisse
Â
Melissa officinalis
Â
Lemon Balm
Â
45% - 60%
Â
Cleus forskohlii
Â
Plectranthus barbatus
Â
Cleus forskohlii
Â
40% - 60%
Â
Creosootstruik
Â
Larrea tridentata
Â
Chaparral
Â
60% - 75%
Â
Damiana
Â
Turnera diffusa
Â
Damiana
Â
55% -65%
Â
Duivelsklauw
Â
Harpagophytum procumbens
Â
Devil's Claw
Â
60% - 65%
Â
Duizendblad
Â
Achillea millefolium
Â
Yarrow
Â
55% - 70%
Â
Echte guldenroede
Â
Solidago virgaurea
Â
Goldenrod
Â
50% - 55%
Â
Engelwortel
Â
Angelica sylvestris
Â
Angelica
Â
70% - 75%
Â
Fenegriek
Â
Trigonella foenum-graecum
Â
Fenugreek seed
Â
50% - 60%
Â
Frambozenblad
Â
Rubus idaeus
Â
Raspberry leaf
Â
35% - 65%
Â
Gelderse roos
Â
Viburnum opulus
Â
Cramp Bark
Â
50% - 65%
Â
Gember
Â
Zingiber officinale
Â
Ginger
Â
60% - 80%
Â
Ginseng
Â
Panax gingseng
Â
Ginseng (panax spp.)
Â
20% - 40%
Â
Gomplant
Â
Grindelia Robusta
Â
Grindelia
Â
65% -70%
Â
Gotu kola
Â
Centella asiatica
Â
Gotu kola
Â
25% - 50%
Â
Griekse Alant
Â
Inula helenium
Â
Elecampane
Â
65% - 70%
Â
Groene thee
Â
Camellia sinensis
Â
Green tea
Â
25% - 40%
Â
Grote / kleine brandnetel
Â
Urtica dioica / urens
Â
Nettles
Â
40% - 55%
Â
Grote klit
Â
Arctium lappa
Â
Burdock
Â
40% - 60%
Â
Hartgespan
Â
Leonurus cardiaca
Â
Motherwort
Â
40% - 60%
Â
Haver
Â
Avena sativa
Â
Oats
Â
30% - 50%
Â
Heemst
Â
Althaea officinalis
Â
Marshmallow
Â
20% - 30%
Â
Heermoes
Â
Equisetum arvense
Â
Horsetail
Â
30% - 40%
Â
Helonias bullata
Â
Helonias bullata
Â
Helonias
Â
40% - 45%
Â
Herderstasje
Â
Capsella bursa-pastoris
Â
Shepherd's Purse
Â
40% - 45%
Â
Hysop
Â
Hyssopus officinalis
Â
Hyssop
Â
50% -55%
Â
IJzerhard (soort)
Â
Verbena hastata
Â
Blue vervain
Â
40% - 45%
Â
Indiaanse ginseng
Â
Withania somnifera
Â
Ashwagandha
Â
60% -65%
Â
Japanse notenboom
Â
Ginkgo biloba
Â
Ginko
Â
55% -65%
Â
Kamille
Â
Matricaria recutita
Â
Chamomile
Â
50% - 70%
Â
Kaneel
Â
Cinnamomum verum
Â
Cinnamon
Â
60% - 70%
Â
Kava Kava
Â
Piper methysticum
Â
Kava
Â
65% - 90%
Â
Kleefkruid
Â
Galium aparine
Â
Cleavers
Â
30% - 35%
Â
Koningskaars
Â
Verbascum thapsus
Â
Mullein
Â
40% - 50%
Â
Koriander
Â
Coriandrum sativum
Â
Cilantro
Â
50% - 60%
Â
Krul zuring
Â
Rumex crispus
Â
Yellow Dock
Â
40% - 55%
Â
Kurkuma
Â
Curcuma longa
Â
Turmeric
Â
60% - 70%
Â
Lapacho
Â
Tabebuia impetiginosa
Â
Pau d'Arco
Â
25% - 50%
Â
Lavendel
Â
Lavandula angustifolia
Â
Lavender
Â
80% -85%
Â
Maca
Â
Lepidium meyenii
Â
Maca
Â
50% - 60%
Â
Mahonie
Â
Mahonia aquifolium
Â
Oregon grape
Â
40% - 65%
Â
Mais
Â
Zea Mays
Â
Cornsilk
Â
50% - 55%
Â
Maretak
Â
Viscum album
Â
Mistletoe
Â
45% - 50%
Â
Mariadistel
Â
Silybum marianum
Â
Milk Thistle
Â
65% - 75%
Â
Meidoorn
Â
Crataegus monogyna / Crataegus monogyna
Â
Hawthorn
Â
40% - 45%
Â
Mirre
Â
Commiphora
Â
Myrrh
Â
70% - 90%
Â
Moederkruid
Â
Tanacetum parthenium
Â
Feverfew
Â
50% - 65%
Â
Moeras Houttuynia
Â
Anemopsis californica
Â
Yerba Mansa
Â
70% - 75%
Â
Monnikspeper
Â
Vitex agnus castus
Â
Vitex
Â
60% - 75%
Â
Muira Puama
Â
Ptychopetalum olacoides
Â
Muira Puama
Â
55% - 60%
Â
Ogentroost
Â
Euphrasia officinalis
Â
Eyebright
Â
25% - 40%
Â
Olijf bladeren
Â
Olea europaea
Â
Olive leaf
Â
55% - 95%
Â
Ooievaarsbek
Â
Geranium maculatum
Â
Wild Geranium
Â
50% - 55%
Â
Paardenbloem
Â
Taraxacum officinale
Â
Dandelion
Â
35% - 45%
Â
Palm (soort)
Â
Serenoa repens
Â
Saw Palmetto
Â
60% -80%
Â
Passiebloem
Â
Passiflora incarnata
Â
Passionflower
Â
50% -60%
Â
Pepermunt
Â
Mentha ×piperita
Â
Peppermint
Â
60% - 90%
Â
Propolis
Â
Â
Â
Propolis
Â
75% - 90%
Â
Reisha
Â
Ganoderma lucidum
Â
Reishi
Â
20% -25%
Â
Rode klaver
Â
Trifolium pratense
Â
Red Clover
Â
40% - 50%
Â
Rode zonnehoed
Â
Echinacea purpurea
Â
Echinacea
Â
45% - 60%
Â
Rozemarijn
Â
Rosmarinus officinalis
Â
Rosemary
Â
65% - 70%
Â
Rozewortel
Â
Rhodiola rosea
Â
Rhodiola
Â
40% - 60%
Â
Salie
Â
Salvia officinalis
Â
Sage
Â
70% - 75%
Â
Sarsaparilla
Â
Smilax medica
Â
Sarsaparilla
Â
20% -50%
Â
Schizamdra
Â
Schisandra chinensis
Â
Schizandra
Â
55% - 80%
Â
Siberische ginseng
Â
Eleutherococcus senticosus
Â
Eleuthero (siberian ginseng)
Â
30% - 40%
Â
Slaapmutsje
Â
Eschscholzia californica
Â
California Poppy
Â
55% - 60%
Â
St. Janskruid
Â
Hypericum perforatum
Â
St. John's Worth
Â
50% - 75%
Â
Stinkende gouwe
Â
Chelidonium majus
Â
Celandine
Â
50%
Â
Tijm
Â
Thymus vulgaris
Â
Thyme
Â
70% - 75%
Â
Valeriaan
Â
Valeriana officinalis
Â
Valerian
Â
50% - 60%
Â
Valkruid
Â
Arnica montana
Â
Arnica
Â
65% - 70%
Â
Venkelzaad
Â
Foeniculum vulgare
Â
Fennel seed
Â
60% - 65%
Â
Vlier (gewone)
Â
Sambucus nigra
Â
Elderberry
Â
40% - 50%
Â
Vliezig hokjespeul
Â
Astragalus membranaceus
Â
Astragalus
Â
40% -50%
Â
Vogelmuur
Â
Stellaria media
Â
Chickweed
Â
65% -70%
Â
Vrouwelijke ginseng
Â
Angelica sinensis
Â
Dong Quai
Â
60% - 70%
Â
Vrouwenwortel
Â
Caulophyllum thalictroides
Â
Blue Cohosh
Â
55% - 65%
Â
Waterhennep
Â
Eupatorium perfoliatum
Â
Boneset
Â
40% - 45%
Â
Wilde Marjolein
Â
Origanum vulgare
Â
Oregano
Â
55% - 75%
Â
Wilde Yam
Â
Dioscorea villosa
Â
Wild Yam
Â
45% - 60%
Â
Wilgen schors
Â
Salix alba
Â
Willow bark
Â
20% - 40%
Â
Yohimbe
Â
Pausinyatalia Yohimbe
Â
Yohimbe
Â
65% - 75%
Â
Zoethout
Â
Glycyrrhiza glabra
Â
Licorice
Â
25% 35%
Â
Zomeralsem, zoete alsem
Â
Artemisia annua
Â
Sweet Annie
Â
50% - 60%
Â
Zwarte Walnoot
Â
Juglans nigra
Â
Black Walnut
Â
40% - 55%
Â
Â
Â
Â
Â
Cayenne
Â
70% - 85%
Â
Â
Â
Fallopia multiflora
Â
Fo-Ti
Â
40% - 45%
Â
hoi
geweldige ketels ik heb een 2.5l en een 15 liter beide top heb ook alambiq en t500 maar de altquitara is wel mijn lievelingsketel gr erik
Ja is zekers een geweldige ketel,ik heb er ook nog een 10 liter alambiq bij en nu maar veel doen om veel ervaring te krijgen want dat heb ik nog niet 😁