Meldingen
Alles wissen

ALQUITARA 2.5 liter is er.


Rudy68
Berichten: 44
Topic starter
(@rudy68)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Heb van de week mijn Alquitara 2.5 liter binnen gekregen wat een mooi ding zeg😀.

Gisteren voor het eerst maar eens uit geprobeerd met een paar oude flessen wijn uit een kerstpakket dat ging volgens mij best wel goed.

Nu vandaag nog maar eens mijn eerder gestookte ruw stook van mij experiment met mais er door heen gestookt( 2x2,1 liter) en heb er een mooie 1,2 liter heldere alchohol van 75% aan over gehouden.

Nu is mij  idee om dit te gebruiken om bosvruchten 750 gr van de Jumbo mee te macereren voor een dag of 10 en dan 1/3 aan de kant houden en 2/3 nog een keer te stoken.

Moet ik eerst de alcohol 7 tot 10 dagen laten luchten of kan ik dat morgen na 24 uur al doen?

 

1667743493-26990B0A-8E5F-4293-9F09-AC375BD4E7F7.jpeg
Beantwoorden
11 reacties
Odevie
Berichten: 319
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Mijn ervaring met macereren is dat je meest subtiele smaken uit je fruit krijgt met alcohol van 40 - 50 % gedurende een 6 weken. Ik gebruik een ratio van 1 kg fruit op 2 liter alcohol.

Beantwoorden
2 Reacties
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 44

@odevie oké bedankt, kan het altijd nog verdunnen voor gebruik

Maar is 6 weken niet wat lang?

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 319

@rudy68 wil je d'r likeur van maken dan kan je het idd verdunnen met suikerwater. Zelf hou ik 150 tot 200 gram per liter likeur aan. Eerst bereken ik de verdunning en hoeveel eindproduct dat oplevert. Dan bereken ik de hoeveelheid suiker en los deze op in een deel heet water. Na afkoeling gaat dat bij het maceraat en vul verder aan tot de exacte hoeveelheid.

Zes weken is helemaal niet zo lang om alle aroma's uit je fruit te halen, soms laat ik het 8 tot 12 weken macereren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9172
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Macereren van kruiden , fruit , wortel , bloem , tak , noten maakt inderdaad verschil in op welke methode je macereert .

Dat kan oo kamertemperatuur , verwarmd en ook onder druk .

Met zaden en houtachtig producten moet je ook rekening houden met looizuren die je zo weinig mogelijk ook mee wil nemen .

Een fruit maceraat als aardbeien die je ook als maceraat verder tot likeur maakt kun je het best macereren op Drinksterkte + reking8ng houden met hoeveelheid toe te vroegen suikers en of siropen .

Een deel meceraat wat deels dus gedestilleerd wordt is 60 % een richtlijn

Voor destilaten 68 -92 % afhankelijk van product en temperatuur waarop wordt gemarcereerd

Een lijstje met percentages

 

Absint alsem

 

Artemisia absinthium

 

Wormwood

 

50% - 75%

 

Amerikaanse wolfspoot

 

Lycopus virginicus

 

Bugleweed

 

50% - 60%

 

Baardmos

 

Usnea

 

Usnea

 

60% - 95%

 

Basilicum

 

Ocimum tenuiflorum

 

Holy Basil

 

65% - 80%

 

Berendruif

 

Arctostaphylos uva-ursi

 

Uva Ursi

 

35% -60%

 

Betonie

 

Stachys officinalis

 

Wood Betony

 

55% - 60%

 

Blaaswier

 

Fucus vesiculosus

 

Bladderwrack

 

20% -45%

 

Blauw glidkruid

 

Scutellaria lateriflora

 

Skullcap

 

40% - 50%

 

Bucco

 

Agothosma betulina

 

Buchu

 

75% - 85%

 

Canadees bloedkruid

 

Sanguinaria canadensis

 

Bloodroot

 

55% - 60%

 

Canadees steenkruid

 

Collinsonia canadensis

 

Stoneroot

 

35% - 50%

 

Canadese geelwortel

 

Hydrastis canadensis

 

Goldenseal

 

55% - 65%

 

Cascara

 

Rhamnus purshiana

 

Cascara sagrada

 

20% - 30%

 

Cat's Claw

 

Uncaria tomentosa

 

Cat's Claw

 

50% - 65%

 

Christoffelkruid

 

Actaea racemosa

 

Black Cohosh

 

65% -85%

 

Citroenmelisse

 

Melissa officinalis

 

Lemon Balm

 

45% - 60%

 

Cleus forskohlii

 

Plectranthus barbatus

 

Cleus forskohlii

 

40% - 60%

 

Creosootstruik

 

Larrea tridentata

 

Chaparral

 

60% - 75%

 

Damiana

 

Turnera diffusa

 

Damiana

 

55% -65%

 

Duivelsklauw

 

Harpagophytum procumbens

 

Devil's Claw

 

60% - 65%

 

Duizendblad

 

Achillea millefolium

 

Yarrow

 

55% - 70%

 

Echte guldenroede

 

Solidago virgaurea

 

Goldenrod

 

50% - 55%

 

Engelwortel

 

Angelica sylvestris

 

Angelica

 

70% - 75%

 

Fenegriek

 

Trigonella foenum-graecum

 

Fenugreek seed

 

50% - 60%

 

Frambozenblad

 

Rubus idaeus

 

Raspberry leaf

 

35% - 65%

 

Gelderse roos

 

Viburnum opulus

 

Cramp Bark

 

50% - 65%

 

Gember

 

Zingiber officinale

 

Ginger

 

60% - 80%

 

Ginseng

 

Panax gingseng

 

Ginseng (panax spp.)

 

20% - 40%

 

Gomplant

 

Grindelia Robusta

 

Grindelia

 

65% -70%

 

Gotu kola

 

Centella asiatica

 

Gotu kola

 

25% - 50%

 

Griekse Alant

 

Inula helenium

 

Elecampane

 

65% - 70%

 

Groene thee

 

Camellia sinensis

 

Green tea

 

25% - 40%

 

Grote / kleine brandnetel

 

Urtica dioica / urens

 

Nettles

 

40% - 55%

 

Grote klit

 

Arctium lappa

 

Burdock

 

40% - 60%

 

Hartgespan

 

Leonurus cardiaca

 

Motherwort

 

40% - 60%

 

Haver

 

Avena sativa

 

Oats

 

30% - 50%

 

Heemst

 

Althaea officinalis

 

Marshmallow

 

20% - 30%

 

Heermoes

 

Equisetum arvense

 

Horsetail

 

30% - 40%

 

Helonias bullata

 

Helonias bullata

 

Helonias

 

40% - 45%

 

Herderstasje

 

Capsella bursa-pastoris

 

Shepherd's Purse

 

40% - 45%

 

Hysop

 

Hyssopus officinalis

 

Hyssop

 

50% -55%

 

IJzerhard (soort)

 

Verbena hastata

 

Blue vervain

 

40% - 45%

 

Indiaanse ginseng

 

Withania somnifera

 

Ashwagandha

 

60% -65%

 

Japanse notenboom

 

Ginkgo biloba

 

Ginko

 

55% -65%

 

Kamille

 

Matricaria recutita

 

Chamomile

 

50% - 70%

 

Kaneel

 

Cinnamomum verum

 

Cinnamon

 

60% - 70%

 

Kava Kava

 

Piper methysticum

 

Kava

 

65% - 90%

 

Kleefkruid

 

Galium aparine

 

Cleavers

 

30% - 35%

 

Koningskaars

 

Verbascum thapsus

 

Mullein

 

40% - 50%

 

Koriander

 

Coriandrum sativum

 

Cilantro

 

50% - 60%

 

Krul zuring

 

Rumex crispus

 

Yellow Dock

 

40% - 55%

 

Kurkuma

 

Curcuma longa

 

Turmeric

 

60% - 70%

 

Lapacho

 

Tabebuia impetiginosa

 

Pau d'Arco

 

25% - 50%

 

Lavendel

 

Lavandula angustifolia

 

Lavender

 

80% -85%

 

Maca

 

Lepidium meyenii

 

Maca

 

50% - 60%

 

Mahonie

 

Mahonia aquifolium

 

Oregon grape

 

40% - 65%

 

Mais

 

Zea Mays

 

Cornsilk

 

50% - 55%

 

Maretak

 

Viscum album

 

Mistletoe

 

45% - 50%

 

Mariadistel

 

Silybum marianum

 

Milk Thistle

 

65% - 75%

 

Meidoorn

 

Crataegus monogyna / Crataegus monogyna

 

Hawthorn

 

40% - 45%

 

Mirre

 

Commiphora

 

Myrrh

 

70% - 90%

 

Moederkruid

 

Tanacetum parthenium

 

Feverfew

 

50% - 65%

 

Moeras Houttuynia

 

Anemopsis californica

 

Yerba Mansa

 

70% - 75%

 

Monnikspeper

 

Vitex agnus castus

 

Vitex

 

60% - 75%

 

Muira Puama

 

Ptychopetalum olacoides

 

Muira Puama

 

55% - 60%

 

Ogentroost

 

Euphrasia officinalis

 

Eyebright

 

25% - 40%

 

Olijf bladeren

 

Olea europaea

 

Olive leaf

 

55% - 95%

 

Ooievaarsbek

 

Geranium maculatum

 

Wild Geranium

 

50% - 55%

 

Paardenbloem

 

Taraxacum officinale

 

Dandelion

 

35% - 45%

 

Palm (soort)

 

Serenoa repens

 

Saw Palmetto

 

60% -80%

 

Passiebloem

 

Passiflora incarnata

 

Passionflower

 

50% -60%

 

Pepermunt

 

Mentha ×piperita

 

Peppermint

 

60% - 90%

 

Propolis

 

 

 

Propolis

 

75% - 90%

 

Reisha

 

Ganoderma lucidum

 

Reishi

 

20% -25%

 

Rode klaver

 

Trifolium pratense

 

Red Clover

 

40% - 50%

 

Rode zonnehoed

 

Echinacea purpurea

 

Echinacea

 

45% - 60%

 

Rozemarijn

 

Rosmarinus officinalis

 

Rosemary

 

65% - 70%

 

Rozewortel

 

Rhodiola rosea

 

Rhodiola

 

40% - 60%

 

Salie

 

Salvia officinalis

 

Sage

 

70% - 75%

 

Sarsaparilla

 

Smilax medica

 

Sarsaparilla

 

20% -50%

 

Schizamdra

 

Schisandra chinensis

 

Schizandra

 

55% - 80%

 

Siberische ginseng

 

Eleutherococcus senticosus

 

Eleuthero (siberian ginseng)

 

30% - 40%

 

Slaapmutsje

 

Eschscholzia californica

 

California Poppy

 

55% - 60%

 

St. Janskruid

 

Hypericum perforatum

 

St. John's Worth

 

50% - 75%

 

Stinkende gouwe

 

Chelidonium majus

 

Celandine

 

50%

 

Tijm

 

Thymus vulgaris

 

Thyme

 

70% - 75%

 

Valeriaan

 

Valeriana officinalis

 

Valerian

 

50% - 60%

 

Valkruid

 

Arnica montana

 

Arnica

 

65% - 70%

 

Venkelzaad

 

Foeniculum vulgare

 

Fennel seed

 

60% - 65%

 

Vlier (gewone)

 

Sambucus nigra

 

Elderberry

 

40% - 50%

 

Vliezig hokjespeul

 

Astragalus membranaceus

 

Astragalus

 

40% -50%

 

Vogelmuur

 

Stellaria media

 

Chickweed

 

65% -70%

 

Vrouwelijke ginseng

 

Angelica sinensis

 

Dong Quai

 

60% - 70%

 

Vrouwenwortel

 

Caulophyllum thalictroides

 

Blue Cohosh

 

55% - 65%

 

Waterhennep

 

Eupatorium perfoliatum

 

Boneset

 

40% - 45%

 

Wilde Marjolein

 

Origanum vulgare

 

Oregano

 

55% - 75%

 

Wilde Yam

 

Dioscorea villosa

 

Wild Yam

 

45% - 60%

 

Wilgen schors

 

Salix alba

 

Willow bark

 

20% - 40%

 

Yohimbe

 

Pausinyatalia Yohimbe

 

Yohimbe

 

65% - 75%

 

Zoethout

 

Glycyrrhiza glabra

 

Licorice

 

25% 35%

 

Zomeralsem, zoete alsem

 

Artemisia annua

 

Sweet Annie

 

50% - 60%

 

Zwarte Walnoot

 

Juglans nigra

 

Black Walnut

 

40% - 55%

 

 

 

 

 

Cayenne

 

70% - 85%

 

 

 

Fallopia multiflora

 

Fo-Ti

 

40% - 45%

 

Beantwoorden
5 Reacties
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 44

@robbert bedankt voor je antwoord

Had toch nog wel een vraag moet je na een spirit run de alcohol nog een tijd laten luchten of kan je die meteen verwerken ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9172

@rudy68 na  de finale overhaal te hebben gedaan miet je altijd de drank  24 -48; u laten staan alvorens te gebruiken voor een Maceraat 

 

Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 44

@robbert sorry voor een domme vraag maar dat komt door de onervarenheid 🙈

Wat voor negative invloed heeft dit mocht dit niet gebeuren het 24 tot 48 uur laten staan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9172

@rudy68 alcohol moet even huwen met het aanwezige vocht en aan zuurstof oxyderen . 

Hierdoor raakt het scherpe smaak kwijt.. 

Zou je meteen gebruiken kunnen bepaalde stoffen die normaal uit oxyderen  binding aangaan  en muffe achtergrond geven in smaak.

Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 44

@robbert Duidelijk, bedankt voor het antwoord .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

hoi

geweldige ketels ik heb een 2.5l en een 15 liter beide top heb ook alambiq en t500 maar de altquitara is wel mijn lievelingsketel gr erik

Beantwoorden
Rudy68
Berichten: 44
Topic starter
(@rudy68)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ja is zekers een geweldige ketel,ik heb er ook nog een 10 liter alambiq bij en nu maar veel doen om veel ervaring te krijgen want dat heb ik nog niet 😁

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?