Als het fermenteren klaar is, en er gestookt kan worden. Moet je dan altijd eerst een stripping run doen, dus alles stoken en bewaren inclusief foreshots, tails etc? En daarna weer naar 40 % brengen en dan een pot still run? Die Jesse van Still It op Youtube doet dat dacht ik wel. Dank grt Art.
Wanneer je met een pot still gaat werken en smaakhoudende dranken wilt, is het inderdaad raadzaam om twee- of driemaal te destilleren. Zelfs dranken zonder smaak op een reflux varen erbij om tweemaal te destilleren.
De vraag is wat je wilt gaan maken eigenlijk, als we het hebben over whisky / rum / eau de vie / gin / jenever / calvados, ja twee runs sowieso. Suikerwashes ligt er net aan in hoeverre je bekommert om een goede smaak, dat bedoel ik niet direct neerbuigend maar wanneer je hele sterken smaken gaat gebruiken kun je nog het een en ander verdoezelen.
Wanneer we even uitgaan van whisky (aangezien je daar een paar vragen al over gesteld hebt), het destilleren is meer dan het scheiden van componenten op basis van kookpunt, de blootstelling aan koper zorgt voor allerlei processen zoals het afbreken van ongewenste componenten die gras-achtige smaken geven of knoflook indien sterk genoeg aanwezig, maar ook de vorming van esters die geur- en smaak geven aan het product, een whisky die naar peer of bloemen bijvoorbeeld ruikt komt vanuit die esters, niet dat er stiekem peer of bloemen zijn toegevoegd. Verder wordt afhankelijk van de ketel en de manier van koelen nog bepaalde zaken uitgefilterd of reageren weg (denk aan wat meer vleessmaken) waardoor de whisky zachter wordt.
Hartelijk dank voor jullie antwoorden.