Meldingen
Alles wissen

Altijd een stripping run?


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Als het fermenteren klaar is, en er gestookt kan worden. Moet je dan altijd eerst een stripping run doen, dus alles stoken en bewaren inclusief foreshots, tails etc?  En daarna weer naar 40 % brengen en dan een pot still run? Die Jesse van Still It op Youtube doet dat dacht ik wel.  Dank grt Art.

Beantwoorden
5 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 het aantal keren overhalen hangt af van wat je maakt , wat jou installatie kan , de kwaliteit van jou beslag. 

Strippen wil zeggen dat je in overhaal zo schoon mogelijk uit de bus komt. Nee niet als schoon neutraal maar al zo dicht mogelijk bij eindproduct.

Is het basis product verfijnd genoeg kun je in 1 overhaal met ontdoen van voorloop en naloop klaar zijn. 

Is kwaliteit sober moet je vaker overhalen of strippen hoe je het ook noemt.

Wil je een neutraal maken zal je vaker moeten vervuiling uit strippen en soms al na gelang van kwaliteit misschien wel 3 of 5 x moeten strippen. 

Ook de kwaliteit van het destilleer toestel zal daarin grote verschillen kunnen maken.

Met gebruik van toevoegingen als glycerine of kalk kun je ook minder overhalen nodig hebben.Ook gebruik als booster kan zorgen voor enkelvoudige overhaal.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wanneer je met een pot still gaat werken en smaakhoudende dranken wilt, is het inderdaad raadzaam om twee- of driemaal te destilleren. Zelfs dranken zonder smaak op een reflux varen erbij om tweemaal te destilleren.

 

De vraag is wat je wilt gaan maken eigenlijk, als we het hebben over whisky / rum / eau de vie / gin / jenever / calvados, ja twee runs sowieso. Suikerwashes ligt er net aan in hoeverre je bekommert om een goede smaak, dat bedoel ik niet direct neerbuigend maar wanneer je hele sterken smaken gaat gebruiken kun je nog het een en ander verdoezelen. 

 

Wanneer we even uitgaan van whisky (aangezien je daar een paar vragen al over gesteld hebt), het destilleren is meer dan het scheiden van componenten op basis van kookpunt, de blootstelling aan koper zorgt voor allerlei processen zoals het afbreken van ongewenste componenten die gras-achtige smaken geven of knoflook indien sterk genoeg aanwezig, maar ook de vorming van esters die geur- en smaak geven aan het product, een whisky die naar peer of bloemen bijvoorbeeld ruikt komt vanuit die esters, niet dat er stiekem peer of bloemen zijn toegevoegd. Verder wordt afhankelijk van de ketel en de manier van koelen nog bepaalde zaken uitgefilterd of reageren weg (denk aan wat meer vleessmaken) waardoor de whisky zachter wordt. 

Beantwoorden
2 Reacties
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@alchemist Fijn, dank voor je antwoord.  Ja whiskey of bourbon. Mijn voor whiskey bedoelde emmer lijkt nu klaar en die ga ik stoken. Op basis van de densiteit / SG  lijkt er iets minder alcohol in te zitten dan verwacht, (mash smaakt een beetje zuur). Maa ik ga het gewoon stoken. En dan i.i.g. 2 x doen en dan het resultaat proeven. Wat dan nog niet klaar is, want ik was van plan om er chips van hout van oude whiskey vaten bij te doen en dan tenminste 2 wk te laten zitten.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arta380 Schrijf je ook de smaken op die je proeft in het begin, na een week, twee weken en het mag wel iets langer trouwens. Zelfs na drie maanden op een vaatje laat ik het nog een drie a viertal maanden op fles voordat ik ga proeven.

 

Advies is om je drank in een fles te doen waarbij je keukenrol in de hals kunt doen, zodat het nog iets kan ademen, je drank gaat erbij varen. Percentage waar je op gaat houtrijpen kan naar eigen inzicht, maar zou in het begin rond de 45 a 48% doen, dan is na het rijpen de alcohol redelijk op drinksterkte en hoef je niet te verdunnen (want dan mag het weer even in evenwicht komen).

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Hartelijk dank voor jullie antwoorden.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?