Meldingen
Alles wissen

APPELMELASSE

Pagina 1 / 2

Murmillo
Berichten: 2693
Admin
Topic starter
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

10 Liter (14 KG) Appelmelasse, overweldigende smaak. NIEUW! • Stookwinkel - Brouwen en Distilleren

Appelmelasse is een donkerbruine stroop die overblijft van de winning van Pectine uit Appels. Dit product is heerlijk zoet (maar liefst 57% suiker, voornamelijk fructose!) en overweldigend van smaak en geur.
De viscositeit van Appelmelasse is lager dan die van Rietsuikermelasse en zorgt ervoor dat appelmelasse makkelijk te gieten en door te roeren is.
Het aandeel van ijzer en kalium is duidelijk lager dan in Riet- of Bietmelasse

Smaak van Appelmelasse
Appelmelasse is overweldigend van smaak.
Daar zorgt de aanwezigheid van fructose voor en in mindere mate glucose.
Het zeer hoge suikergehalte (57%) zorgt ervoor dat Appelmelasse zeer goed vergistbaar is en je weinig tot geen extra suiker hoeft toe te voegen.

De kan van 10 liter is zwaar net als de melasse die ik gewend ben van de rietsuiker.
Bij het openen komt direct een enorme fruitige appelgeur mij tegemoet. De dop plakt ook lekker tegen de jerrycan.
De bedoeling is om het te vergisten met meerdere soorten gist.

Ik neem voor de korte weg de kveik Vos van mangrove. Mijn gistkast is op het moment leeg dus dat kan nog tot as maandag.
Om het proces en de kleur een beetje te volgen schenk ik 5 liter ruwe, ongeschoonde melasse in de Fermzilla.
Het valt op dat het veel makkelijker schenkt dan rietsuikermelasse.

Tijdens het schenken komt een overweldigende appelgeur je tegemoet. Tevens ook een herkenning van stroop bij mij in de neus.

Een mooie kleur met een goud randje

5 liter

Aangevuld met 21 liter water

SG van 1075

De M12 erop welke door de warmte van het water direct reageert.

De Fermzilla in de gistkast geplaatst en op 30 graden gezet.
Ik ga voor een korte snelle vergisting met deze poging om te kijken hoe de smaak zal zijn.

Het tweede project is op CL 23, een wijngist die ik veel voor cider gebruik en erg sterk is.

Het derde project zet ik op Bakkersgist van Bruggeman. Deze gist gebruik ik allround dus ben ook benieuwd welke smaken dit oplevert.

 

Ik ga proberen een filmpje up te loaden van het gistproces. Ik zal dit even met de moderator kortsluiten want met mijn filmpjes ben ik zo over het limiet en anders via Youtube. 

Edit:

https://youtube.com/shorts/aBochVrUkqM?feature=share

 

Edit: 23 april einde vergisting kveik SG 1004.

 

 
 
Edit: 26 april
Het is 23 april van het gist afgehaald in een HDPE jerrycan.
Deze week is stoken wat moeilijk met vrouw in het buitenland en twee kinderen. Maar word vervolgt. 
 
Edit: 4 mei.
Het even handen vrij hebben direct maar zoals beloofd gebruikt in de ruwstook van 24 liter Appelmelasse.
Tijdens het opwarmen ruik je een enorme appelgeur.
Met een beetje geluk kan de fijn stook er achteraan, maar je weet nooit hoe de dag loopt. 
Edit: 9.5 liter ruwstook.
 
20 juni. (excuses voor het late vervolg)
Later dan gepland maar de hektiek is hier hoog in huize murmillo.
Onder de veranda de appelmelasse fijn gestookt. Potstill op een heel zacht druppelende wijze. 3.7l van 78%. Enorm boeket aan appel maar ook andere tropische vruchten en iets bloemigs. Meer geur dan bij andere manieren met appel die ik gewend ben. Opvallend was dat ik naloop waar nam bij 88.9°c op de brug. Dat was behoorlijk vroeg maar er zijn meer dranken waar dit gebeurt.
 
 
 
 
Hiermee komt het appelmelasse project ten einde. Ik ga hem verdunnen met water en rijpen op walnoten doppen. Dit zal tzt een mooie kleur leveren en een zachte smaak. 
 
Ik wil iedereen bedanken voor het volgen en positieve feedback. Uiteraard Jan stookwinkel bedankt voor het leveren van de appelmelasse.
Tot de volgende.
Beantwoorden
30 reacties
4 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@murmillo 

Ik volg

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 442

@murmillo ik volg ook, erg leerzaam

Beantwoorden
(@niettemin)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 11

@murmillo Wat een mooie vergistingstank heb jij zeg! Welke is dat? 

Klinkt heel lekker! Ik ga dat ook maar eens maken denk ik zo. Heb je hem onderhand al geproefd?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2693

@niettemin de fermzilla 30l allrounder. Op de foto is nog die met gistaflaat maar kan ik niet aanbevelen.  Te veel schoonmaak werk. De allrounder is wel heel leuk.

Beantwoorden
Berichten: 25
(@gusjke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi ik ben deze al een jaar aan het vergisten. De smaak is goed, ik kan niet direct zeggen calvados en die heb ik ook gemaakt. Ik vind hem iets zachter van smaak voor de likeurs als basis heel goed. Je kan hem zeker niet vergelijken met graan alcohol het is een au de vi. Ik heb hem op hout gezet en mijn voorkeur was perenhout. Heel veel succes ook bakkersgist gebruikt en klinkt gek vond ik nog het beste. Ik had ook een met c70 fermentis deze is ook goed. Ik ga je volgen ik vond de opbrengst wat minder en er bleven veel restsuikers achter. Ik had op 21 liter 4 liter van 70 procent twee keer stoken potstill. Ik koos voor de langere gisting van 3 a 4 weken. 

Groet Guus

 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb hem opgezet met CL23. Staat te knallen als een gek. Ben heel benieuwd naar eind SG. De geur uit het waterslot is heerlijk. Als hij als cider net zo lekker smaakt als dat hij ruikt gaat hij Keg in ipv in de ketel 🙂

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb al veel te lang niets meer gemaakt, veel te druk gehad. Maar appelmelasse klinkt wel heeeeel erg aantrekkelijk 😀 !

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat cool. Ik blijf het volgen . Ik ben benieuwd naar het  resultaat! 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Kveik gist van Murmillo heeft hem al naar de 1000 getrokken. De mijne staat nu 1 week op CL 23 en zit nu op 1020 maar is nog kalmpjes bezig. We laten hem nog even rustig staan 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De test met CL23 is inmiddels 3 dagen stabiel op 1010. De Kveikgist is met eind SG. Van 1000 dus de winnaar 🙂

Nu nog bedenken wat ik ermee ga doen 😋 

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 91
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Murmurillo leuk initiatief en heb je filmpje (nu pas) bekeken. er word gelukkig al volop meegedacht en geëxperimenteerd ben benieuwd naar jouw eind SG en je eind opbrengst...

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 91
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Jan, Ik zie de termen calvados en cider voorbij komen...

1682844638-20230430_094306098.jpeg
Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 91
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb je 2 of 3 jaar geduld als het nu al lekker ruikt? 🤗 de smaak die het vat zal meegeven geeft verandering eraan wat 2 kanten op kan uitpakken, ben benieuwd naar de keuze

 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

net ook de appelmelasse besteld,ik ben benieuwd 😀 de rummelasse is altijd super

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nadat de appelmelasse op de afhaalavond bijna uitverkocht was komt er nu al weer nieuwe aan. Er is dus weer voldoende voorraad.

Plaatsen jullie ook je ervaringen met dit mooie product? 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

vraagje, een ph van rond de 4 is dat goed voor de appelmelasse?

 

Beantwoorden
8 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2693

@figaro welke gist?

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@murmillo ik heb Prestige Pot Distillers Yeast gebruikt

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1846

@figaro dat is toch een soort turbogist? Er zit in ieder geval al van alles in.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2693

@figaro 4 is prima. Ik zou zelf niet voor die gist kiezen. Cl23 of een cider gist is beter.

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@murmillo bedankt ,maar het zit er al in, afwachten dan maar

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 442

@murmillo een vraagje over cl23, kan die na 11 dagen klaar zijn met vergisten? staat in een klimaatkast op 27 graden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@rinus55 in optimale conditie zou het zelfs in 9 dagen klaar kunnen zijn .

Maar controleer voor zekerheid. Als je uitgaat van een stilstaand waterslot kun je flink de plank misslaan. Er zijn nog velen die de fout maken te denken dat waterslot een indicator is. Dat is slechts een stank afsluiter.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 442

@robbert oke zal morgen ff de sg nogmaals controleren zat rond de 1000 en nog nooit met melasse gewerkt dus geen idee hoe lang of laag, bedankt voor je antwoord

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

haha vraag gesteld aan chatgpt en kreeg dit antwoord,

Appelmelasse destilleren vereist meestal een licht zure pH-waarde. Over het algemeen wordt een pH-bereik van 3 tot 4 als geschikt beschouwd voor het destilleren van appelmelasse. Dit zorgt voor de juiste omstandigheden om de gewenste componenten te extraheren zonder ongewenste reacties of veranderingen in smaak en samenstelling.

Het is belangrijk op te merken dat de optimale pH-waarde kan variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden, het gewenste eindproduct en de gebruikte destillatiemethode. Daarom is het raadzaam om de instructies en richtlijnen van een specifieke destillatietechniek of recept te volgen, indien beschikbaar.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@figaro Voor fruit is inderdaad 3,2 tot 4 gebruikelijk maar .

ph heeft te maken met estervorming  , enzym werking , gisting - type gebruikt gist , destillatie methode .

maar dat betekent ook dat het in de verschillende stadia wel of niet bijgesteld moet worden   !

Is de melasse gepasteuriseerd of gewoon gekookt zal ph al veranderen en ook enzym werking. 

Ga je enzymen toevoegen zal je daarbij ook ph controle moeten . 

Maar ook is de brix waarde van de melasse hoog en zul je deze verdunnen gebruik je kraanwater of wel op regenwater of via water ontharder. 

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@robbert Bedankt Robbert

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik vroeg aan chatgpt welke gist het beste is en kreeg dit antwoord, werkt wel mooi

Het distilleren van appelmelasse vereist een gist die goed is in het omzetten van suikers naar alcohol. Een populaire keuze voor het distilleren van appelmelasse is de Saccharomyces cerevisiae-gist, ook bekend als bakkersgist of biergist. Deze gistsoort is zeer geschikt voor de vergisting van verschillende suikers, waaronder die in appelmelasse.

Bij het kiezen van een specifieke stam van Saccharomyces cerevisiae voor het distilleren van appelmelasse, kunt u overwegen om een stam te selecteren die bekend staat om zijn hoge alcoholtolerantie en zijn vermogen om fruitige esters te produceren. Dit zal helpen om een smaakvol distillaat te verkrijgen.

Een paar populaire giststammen die vaak worden gebruikt voor het distilleren van fruitige distillaten, waaronder appelmelasse, zijn:

  1. EC-1118: Deze giststam heeft een hoge alcoholtolerantie en produceert een neutrale smaak, waardoor de fruitige aroma's van appelmelasse behouden blijven.

  2. K1-V1116: Deze giststam staat bekend om zijn vermogen om fruitige aroma's te produceren en heeft ook een hoge alcoholtolerantie.

Het is belangrijk om te vermelden dat het distilleren van sterke drank thuis mogelijk illegaal is in sommige rechtsgebieden zonder de juiste vergunningen. Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de toepasselijke wetten en regels in uw regio voordat u begint met het distilleren van appelmelasse of andere alcoholische dranken.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@figaro een goede keus is aeen wijn of cidergist .  Saccharomyces cerevisea, saccharomyces bayanus .

Of gewoon een spontane natuurlijke vergisting waarbij zeker de eigen tonen naar voren komen.

Maar dan moet de melasse niet gepasteuriseerd of verwarmt zijn geweest.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?