Meldingen
Alles wissen

APPELMELASSE


Murmillo
Berichten: 2547
Admin
Topic starter
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

10 Liter (14 KG) Appelmelasse, overweldigende smaak. NIEUW! • Stookwinkel - Brouwen en Distilleren

Appelmelasse is een donkerbruine stroop die overblijft van de winning van Pectine uit Appels. Dit product is heerlijk zoet (maar liefst 57% suiker, voornamelijk fructose!) en overweldigend van smaak en geur.
De viscositeit van Appelmelasse is lager dan die van Rietsuikermelasse en zorgt ervoor dat appelmelasse makkelijk te gieten en door te roeren is.
Het aandeel van ijzer en kalium is duidelijk lager dan in Riet- of Bietmelasse

Smaak van Appelmelasse
Appelmelasse is overweldigend van smaak.
Daar zorgt de aanwezigheid van fructose voor en in mindere mate glucose.
Het zeer hoge suikergehalte (57%) zorgt ervoor dat Appelmelasse zeer goed vergistbaar is en je weinig tot geen extra suiker hoeft toe te voegen.

De kan van 10 liter is zwaar net als de melasse die ik gewend ben van de rietsuiker.
Bij het openen komt direct een enorme fruitige appelgeur mij tegemoet. De dop plakt ook lekker tegen de jerrycan.
De bedoeling is om het te vergisten met meerdere soorten gist.

Ik neem voor de korte weg de kveik Vos van mangrove. Mijn gistkast is op het moment leeg dus dat kan nog tot as maandag.
Om het proces en de kleur een beetje te volgen schenk ik 5 liter ruwe, ongeschoonde melasse in de Fermzilla.
Het valt op dat het veel makkelijker schenkt dan rietsuikermelasse.

Tijdens het schenken komt een overweldigende appelgeur je tegemoet. Tevens ook een herkenning van stroop bij mij in de neus.

Een mooie kleur met een goud randje

5 liter

Aangevuld met 21 liter water

SG van 1075

De M12 erop welke door de warmte van het water direct reageert.

De Fermzilla in de gistkast geplaatst en op 30 graden gezet.
Ik ga voor een korte snelle vergisting met deze poging om te kijken hoe de smaak zal zijn.

Het tweede project is op CL 23, een wijngist die ik veel voor cider gebruik en erg sterk is.

Het derde project zet ik op Bakkersgist van Bruggeman. Deze gist gebruik ik allround dus ben ook benieuwd welke smaken dit oplevert.

 

Ik ga proberen een filmpje up te loaden van het gistproces. Ik zal dit even met de moderator kortsluiten want met mijn filmpjes ben ik zo over het limiet en anders via Youtube. 

Edit:

https://youtube.com/shorts/aBochVrUkqM?feature=share

 

Edit: 23 april einde vergisting kveik SG 1004.

 

 
 
Edit: 26 april
Het is 23 april van het gist afgehaald in een HDPE jerrycan.
Deze week is stoken wat moeilijk met vrouw in het buitenland en twee kinderen. Maar word vervolgt. 
 
Edit: 4 mei.
Het even handen vrij hebben direct maar zoals beloofd gebruikt in de ruwstook van 24 liter Appelmelasse.
Tijdens het opwarmen ruik je een enorme appelgeur.
Met een beetje geluk kan de fijn stook er achteraan, maar je weet nooit hoe de dag loopt. 
Edit: 8.5 liter ruwstook.
 
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
2 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 598

@murmillo 

Ik volg

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Reputable Member
Berichten: 227

@murmillo ik volg ook, erg leerzaam

Beantwoorden
Berichten: 25
(@gusjke)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi ik ben deze al een jaar aan het vergisten. De smaak is goed, ik kan niet direct zeggen calvados en die heb ik ook gemaakt. Ik vind hem iets zachter van smaak voor de likeurs als basis heel goed. Je kan hem zeker niet vergelijken met graan alcohol het is een au de vi. Ik heb hem op hout gezet en mijn voorkeur was perenhout. Heel veel succes ook bakkersgist gebruikt en klinkt gek vond ik nog het beste. Ik had ook een met c70 fermentis deze is ook goed. Ik ga je volgen ik vond de opbrengst wat minder en er bleven veel restsuikers achter. Ik had op 21 liter 4 liter van 70 procent twee keer stoken potstill. Ik koos voor de langere gisting van 3 a 4 weken. 

Groet Guus

 

Beantwoorden
Berichten: 6725
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb hem opgezet met CL23. Staat te knallen als een gek. Ben heel benieuwd naar eind SG. De geur uit het waterslot is heerlijk. Als hij als cider net zo lekker smaakt als dat hij ruikt gaat hij Keg in ipv in de ketel 🙂

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb al veel te lang niets meer gemaakt, veel te druk gehad. Maar appelmelasse klinkt wel heeeeel erg aantrekkelijk 😀 !

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat cool. Ik blijf het volgen . Ik ben benieuwd naar het  resultaat! 

Beantwoorden
Berichten: 6725
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De Kveik gist van Murmillo heeft hem al naar de 1000 getrokken. De mijne staat nu 1 week op CL 23 en zit nu op 1020 maar is nog kalmpjes bezig. We laten hem nog even rustig staan 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6725
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De test met CL23 is inmiddels 3 dagen stabiel op 1010. De Kveikgist is met eind SG. Van 1000 dus de winnaar 🙂

Nu nog bedenken wat ik ermee ga doen 😋 

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 61
(@rummy-dummy)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Murmurillo leuk initiatief en heb je filmpje (nu pas) bekeken. er word gelukkig al volop meegedacht en geëxperimenteerd ben benieuwd naar jouw eind SG en je eind opbrengst...

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 61
(@rummy-dummy)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Jan, Ik zie de termen calvados en cider voorbij komen...

1682844638-20230430_094306098.jpeg
Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 61
(@rummy-dummy)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Heb je 2 of 3 jaar geduld als het nu al lekker ruikt? 🤗 de smaak die het vat zal meegeven geeft verandering eraan wat 2 kanten op kan uitpakken, ben benieuwd naar de keuze

 

Beantwoorden
Berichten: 118
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

net ook de appelmelasse besteld,ik ben benieuwd 😀 de rummelasse is altijd super

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?