Meldingen
Alles wissen

Applepie moonshine


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo , ik ben Pulle uit Deventer.

Vandaag mn eerste batch gemaakt en die staat nu af te koelen.

10 kilo Lunagold appels door de blender gehaald.

8 kilo kristalsuiker

1 kilo bruine suiker

half potje kaneel. ( op gevoel.)

Alles van de Lidl voor 23 Euro.

Straks gaat er gist in voor fruit alcohol en nog wat clear.

Mijn ketel is een zelfgemaakte ketel van een 20 liter boiler.

Aangepast met een 80mm condensor van een cm of 40.

Thermometer zit boven de vulling.

Uitloop heeft een geintegreerde koeling.

Ik stook buiten en op gas en koeling geschiedt door een pompje wat regenwater pompt met 10L per minuut.

Revenvat is 1000 liter.

 

We gaan t meemaken.

Als hier mensen zijn die hun ervaring met applepie moonshine wilen delen ,dan lees ik t graag.

 

Beantwoorden
40 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@pulle  Welkom Pulle,

 

Geen ervaring met apple pie moonshine maar is dit normaal niet een maceraat? Dus de appels en kaneel na het destilleren toevoegen om zo te trekken?

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@pulle 

hoeveel liter water voeg je toe?

lijkt meer op een sugarwash met een smaakje 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@haak  Denk dat ik op dik 20 liter water zit.

Rest is bijna 10kg appelmoes achtige drab. Waar ook vocht in zit.

Dus 25 liter vocht red ik wel.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@pulle 

Vindt het meer een sugarwash met wat appelsap 

zal wel veel alcohol geven .

maar ben bang wel met een scherp smaak

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik denk dat dat ook wel kan.

Maar op YouTube deden ze't ook zo. En bij moonshiners ook.

Ook wel gezien dat ze vruchten in de thumper gooien. 

Het opleuken kan idd achteraf wel.

 

Kan 't erg fout gaan?

Ik geloof het niet.

 

NB. Ik had meer appelmoes toen 't uit de blender kwam. Dus prima te mengen met het suikerwater. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@pulle Moonshiners laat wel meer zien wat niet echt werkt 😉 .

 

Maar wat kan gebeuren is dat je destillaat weinig appel- en kaneelsmaak bevat, of juist veel. Niet iedere smaak komt op dezelfde manier over en het kan wat uitvogelen kosten hoe je dan het beste destilleert. Ben benieuwd wat eruit komt, mocht het onverhoopt tegenvallen dan kun je inderdaad met macereren nog bijsturen.

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat betreft tv programma's, die zijn gemaakt, dat weet ik ook wel. 

Maar de basis klopt redelijk. 

De gist zit er nu in.

Ik hou jullie op de hoogte. 

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zonder verdunning ,volgens mij heel veel suiker .

 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De 2e batch ga ik maken van troebele appelsap van de boer. Pakken van 5 liter.

Minder afval en minder werk.

Duurt het gisten echt een week?

Ik gebruik gist voor fruit. 

1630409073-IMG_20210830_140119.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@pulle  Het vergisten kan tot 4 weken duren, soms zelfs nog iets langer. Afhankelijk van een aantal factoren zoals;

 

  • Type gist
  • Hoeveelheid suikers
  • Temperatuur(schommelingen)
  • p.H.
  • Hoeveelheid actieve gist na de aerobe fase
  • Voedingsstoffen

 

Het makkelijkste werkt om een hydrometer (dobber) aan te schaffen waarbij je de S.G. waarde kunt aflezen, p.H. strips om eventueel te corrigeren (soms vallen vergistingen stil doordat de p.H. te laag wordt).

 

Blijft de S.G. waarde constant over een paar dagen (meestal vanaf 1.020 - 1.000) dan is die stilgevallen of afgerond. 

 

Oh ja, iedere dag schudden met je vat is niet aan te raden.

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goede tips, bedankt daarvoor.

Nee, vat staat in de badkamer en wordt niet geschud. Er zit wel zo'n "gist melder" op t deksel..

Ik ga aan t werk met jouw tips. 

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert, hoog tijd voor een nieuwe Tiny!!

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@knooier het is jammer dat de vraag onder " moonshine " in koptext staat .

Er zijn diverse manieren om een likeur te maken met de suggestie van appeltaart smaak   en Ook op serieuse manier in plaats van kneierij.

Een goede appel rozijnen likeur is zeker ook in de tiny  te maken .

Een alquitara is uitermate geschikt voor een dergelijke drank.

@knooiker ik heb een goede lightbody rum staan voor de basis . De andere ingrediënten niet in huis want ik gebruik vers. Ik kan wat inkopen doen en met een week of 5 zou dan een nieuwe tiny geplaats kunnen . ( Maar dan niet onder moonshine apple pie ) 

 

 

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@robbert daar hou ik je aan. ik ben van de partij. Eindelijk samen een Tiny maken. Zal hem onder mooie nieuwe kop plaatsen 🤣 Ik wil ook de andere ingrediënten wel meebrengen, behalve als ze eerst nog moeten macereren, dan moet jij het voorwerk verrichten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@knooier  er is inderdaad een maceraat nodig . IK zal zien een deze dagen wat ingrediënten te vergaren

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even weer on topic

Ik heb dus geen turbogist gebruikt maar fruit gist.

Wat is t verschil?

Ik heb 1 zakje gebruikt op 25 liter.

Maar zie nog weinig gebeuren.

Moet ik nog toevoegen?

De verpakking en deze site geven weinig specifieke info er bij.

 

Bedankt. 

 

1630510221-prestige-fruit-en-schnapps-turbo-gist-yeast-67-g.jpg
Beantwoorden
8 Reacties
(@ericshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@pulle hoe warm was je batch toen je je gist er bij gooit. Bij te hoge temp gaat de gist niet meer werken en bij een toelage temperatuur gaan ze in winterslaap.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@ericshine

Ik heb de aanwijzingen op de verpakking gevolgd. Gemeten met de thermometer. Gist toegevoegd bij 23 graden.

Omgevingstemperatuur op de koelste plek in huis.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle weet je zeker dat er geen gisting is.  Zie je belletjes in de vloeistof of heb je geroken of andere test gedaan. Die waterslotjes zijn geen indicator of gist melders. Het zijn stank afsluiters . Dat ze borrelen is bijkomstigheid .

Wanneer ergens een heel klein gaatje zit of deksel noet 100% sluit zal druk via makkelijkse weg ontsnappen en waterslotje niet borrelen

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert het is een nieuwe emmer van 30 liter met een schroefdeksel. Zal tamelijk dicht zijn. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle kan zelfs bij het rubbertje zijn van de stankafsluiter mee in deksel zit . Die dingen hebben vaak kleine gietrandjes of zijn niet glad rond waatdoor ze niet goed afsluiten. 

Maakt niet uit maar daardoor kan het zijn dat co2 ontsnapt en die dingen niet borrelen .

Gebruik die dingen als stank afsluiter en om vliegjes uit vat te houden.  Maar ga niet uit van die dingen dat het een indicator voor gisting in. 

Controleer op andere wijze of er gisting nog aanwezig is !

 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert bedankt.

Ik ga nu eerst even verdunnen en opnieuw gist toevoegen.

Bedankt voor de hulp.

Jullie zijn kanjers. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Ik ben nog een leek natuurlijk en ik herken 't misschien niet goed. Of te ongeduldig.

Kan ik nog verdunnen en opnieuw gist toevoegen? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle controleer eerst of er nog gisting is . Door ruiken , kijkem of er in vloeistof kleine belletjes zijn.  Co2 detector of met een lucifer boven oppervlakte houden . Gaat vlammetje uit is er ontstijgen van co2 dus gisting. Blijft het branden is er geen of nauwelijks gisting.

Gist toevoegen alleen indien noodzakelijk . Maar ook dan is beter om over te hevelen , achterlaten van gist prut op bodem en dan PH  meten en sg  eventueel citroenzuur toevoegen en dan gist . 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat er veel te veel suiker inzit. Daar kan de gist niets mee. Kun je je SG meten?

Beantwoorden
3 Reacties
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookforum nee,dat kan ik niet.

Moet ik verdunnen of ben ik te laat? 

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@pulle ik probeer te antwoorden maar m'n tablet loopt steeds vast. Heb al 2 x een heel verhaal getypt.... wil je anders even een mailtje sturen? Dan antwoord ik je straks op de zaak even. [email protected]

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@stookforum . Ik ben het met Jan eens, er zit veel te veel suiker in. Het zal zo ongeveer 10 kg suiker zijn en dat is te veel voor de gist. Ik ben er geen voorstander van om iets toe te voegen als het vergisten is begonnen, maar als je iets wil toevoegen da zou ik 25 liter water toevoegen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad als er 10 kg  suiker op 25 liter zit zal het nooit werken. 

Een SG van 1100 of daarboven is voor de meeste gisten niet wenselijk.  

 

Beantwoorden
6 Reacties
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert en toch werkt het.

Het duurde alleen wat langer.

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@pulle 

het zal misschien wel werken maar niet veel

maar echt lekker kan ik me niet voorstellen.je zal een splitsing proeven van de appel/kaneel en daarnaast een scherpe alchohol (hoofdpijn) smaak

 

 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@haak we zullen zien.

Zo ziet het er nu uit. Het knettert en knappert behoorlijk nu.

 

1630662689-IMG_20210903_114831.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle het zal misschien viets werken maar met zoveel druk oo gist is er ook veel vuil uitstoot .

Giat stoot immers niet alleen co2 en ethyl uit maar nog diverse andere stoffen .  Ook al heb je suikers er zal ook meer  methyl , zuren en acetaten in het eindproduct zitten.  Verontreinigingen die ten koste gaan van smaak . Bepaalde bindingen die ontstaan stook je ook moeilijk in meerdere overhalen weg .  En zeker na dagen van rijpen komen mogelijk vervelende achtergrond smaakjes naar boven . 

Dus " toch werkt het " betekent niet dat het goed is .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Dit is mijn eerste poging.

Dus we zullen zien.

Niet geschoten, altijd mis. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle allea moet wennen en komt vanzelf goed.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En vanaf nu het deksel gesloten laten. Geen zuurstof er meer bij laten komen tot het moment van afstoken.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookforum hoe lang ongeveer?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hey Pulle,

Zolang er gistactiviteit is laat je het staan. Dat kan 2 maar ook 4 weken zijn.

Normaal kun je met een hydrometer meten of al je suiker vergist is. Maar in dit geval is er zoveel suiker gebruikt dat ik vrij zeker ben dat de gist dit niet allemaal kan vergisten.  Je wash zal dus ook na vergisting nog steeds zoet smaken.

Probeer over een week of 2 eens met een aansteker of lucifer vlak boven de mash of hij uitgaat of aanblijft. Uitgaan betekent dat er geen zuurstof maar Co2 boven de vloeistof hangt. Dan is er nog gistactiviteit. Blijft hij aan dan wordt er geen Co2 meer uitgestoten door de gist en is er geen activiteit meer en zou je kunnen stoken.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
  1. Wat ik al schreef in 't koken gedeelte.
  2. Eindresultaat na alles samenvoegen zo'n 60% alcohol.
  3. Doet me aan slibovitz denken maar nu met appel. 
  4. Is dit nu al drinkbaar of moet het verdund met water,, nogmaals?

Hoeft moet sowieso opgeleukt worden om 't appeltaart effect te krijgen.

 

Eerst 30 liter Rum batch er doorheen halen dit weekend. Dan een poging met alleen suiker, water en gist. 

Veel geleerd in korte tijd. 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@pulle 

Ik zou het nog een keer overhalen en dan verdunnen na 40% of daarvoor wat houtsnippers appel erbij voor de smaak 

het is maar net wat je wil en smaak is

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?