Hallo , ik ben Pulle uit Deventer.
Vandaag mn eerste batch gemaakt en die staat nu af te koelen.
10 kilo Lunagold appels door de blender gehaald.
8 kilo kristalsuiker
1 kilo bruine suiker
half potje kaneel. ( op gevoel.)
Alles van de Lidl voor 23 Euro.
Straks gaat er gist in voor fruit alcohol en nog wat clear.
Mijn ketel is een zelfgemaakte ketel van een 20 liter boiler.
Aangepast met een 80mm condensor van een cm of 40.
Thermometer zit boven de vulling.
Uitloop heeft een geintegreerde koeling.
Ik stook buiten en op gas en koeling geschiedt door een pompje wat regenwater pompt met 10L per minuut.
Revenvat is 1000 liter.
We gaan t meemaken.
Als hier mensen zijn die hun ervaring met applepie moonshine wilen delen ,dan lees ik t graag.
Ik denk dat dat ook wel kan.
Maar op YouTube deden ze't ook zo. En bij moonshiners ook.
Ook wel gezien dat ze vruchten in de thumper gooien.
Het opleuken kan idd achteraf wel.
Kan 't erg fout gaan?
Ik geloof het niet.
NB. Ik had meer appelmoes toen 't uit de blender kwam. Dus prima te mengen met het suikerwater.
Wat betreft tv programma's, die zijn gemaakt, dat weet ik ook wel.
Maar de basis klopt redelijk.
De gist zit er nu in.
Ik hou jullie op de hoogte.
Zonder verdunning ,volgens mij heel veel suiker .
Goede tips, bedankt daarvoor.
Nee, vat staat in de badkamer en wordt niet geschud. Er zit wel zo'n "gist melder" op t deksel..
Ik ga aan t werk met jouw tips.
Ik denk dat er veel te veel suiker inzit. Daar kan de gist niets mee. Kun je je SG meten?
Inderdaad als er 10 kg suiker op 25 liter zit zal het nooit werken.
Een SG van 1100 of daarboven is voor de meeste gisten niet wenselijk.
En vanaf nu het deksel gesloten laten. Geen zuurstof er meer bij laten komen tot het moment van afstoken.
Hey Pulle,
Zolang er gistactiviteit is laat je het staan. Dat kan 2 maar ook 4 weken zijn.
Normaal kun je met een hydrometer meten of al je suiker vergist is. Maar in dit geval is er zoveel suiker gebruikt dat ik vrij zeker ben dat de gist dit niet allemaal kan vergisten. Je wash zal dus ook na vergisting nog steeds zoet smaken.
Probeer over een week of 2 eens met een aansteker of lucifer vlak boven de mash of hij uitgaat of aanblijft. Uitgaan betekent dat er geen zuurstof maar Co2 boven de vloeistof hangt. Dan is er nog gistactiviteit. Blijft hij aan dan wordt er geen Co2 meer uitgestoten door de gist en is er geen activiteit meer en zou je kunnen stoken.
- Wat ik al schreef in 't koken gedeelte.
- Eindresultaat na alles samenvoegen zo'n 60% alcohol.
- Doet me aan slibovitz denken maar nu met appel.
- Is dit nu al drinkbaar of moet het verdund met water,, nogmaals?
Hoeft moet sowieso opgeleukt worden om 't appeltaart effect te krijgen.
Eerst 30 liter Rum batch er doorheen halen dit weekend. Dan een poging met alleen suiker, water en gist.
Veel geleerd in korte tijd.