Meldingen
Alles wissen

Bain marie ketel of beter filteren?


australia
Berichten: 5
Topic starter
(@australia)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Hallo,

na enkele jaren pauze in de hobby, ben opnieuw aan het stoken geraakt. Suikermash en rums gingen prima maar met fruit en zetmeelhoudende gewassen heb ik nog een ganse weg te gaan.

Zo heb ik gisteren een poging gedaan om mijn uitgegiste aardappel/mout mash te zeven/filteren alvorens te stoken in de T500. Ik moet zeggen dat het afzeven een hels karwei is: eerst een keukenzeef die teveel doorlaat dan het residu uitpersen in een perszak en vervolgens alles laten uitlekken in een fijnmazige kookzak die schijnbaar niks doorlaat. Resultaat: veel tijd kwijt en behoorlijk wat geknoei en afwas.

Om vlotter te werken was ik aan het kijken naar een bain-marie ketel waar ik een bach van 50L whisky of wodka mash zou in kunnen afstoken. Is dat een goed idee, of bestaan er betere systemen om mijn mash te zeven?

Daarnaast heb ik ook al ongelooflijk liggen knoeien met fruitmash. Zelfde vraag hier: bain marie gaan werken of investeren in een degelijke fruitpers/filter?

Hoe doen jullie het?

Beantwoorden
3 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8799

@australia de fabrikant van de t500 geeft zelf aan dat de ketel uitsluitend geschikt is voor heldere vloeistof.

Een eau bain marie ketel of een stoom verwarmde ketel is voor pulp e.d. een uitkomsten . Nadeel is alleen dat aanpassingen van temperatuur tijdens destileren erg traag reageert. Dus dat geeft de ketel ook weer beperkingen.

Ik werk met diverse ketels van boiler ombouw tot charantaise.  

Ik stook ook op granen , mout en pulp . 

In mijn filmpje van vodka zie je een ketel van boiler waar ook de aardappelen resten gewoon meegestookt werd  .  Een zeef of bodem rooster en een kookzak werkt prima  .

Laatste keer dat bij mij iets is aangebrand is was ergens in eind jaren tachtig waarbij door gastoevoer probleem op een ketel de andere ketel even te net te weinig aandacht kreeg. 

de beste filters zijn voor pulp of mash nog steeds de stro filters. 

Beantwoorden
australia
(@australia)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert Bedankt voor je antwoord. Uiteraard bijkomende vragen nu:

- Heb je een voorbeeld van een stro-filter? Ik ken deze techniek nog niet.

- Heb een link naar je vodka filmpje (en/of de ketel die je daarvoor gebruikt)?

- Zou de 50L ketel van stookwinkel voldoen voor dit doel, of raad je iets anders aan? Verwijderde link

Beantwoorden
australia
Berichten: 5
Topic starter
(@australia)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Bedankt voor je suggesties Robbert. Ik heb nog enkele bijkomende vragen:

- Heb je een voorbeeld van een strofilter; ik ken dit nog niet.

- Stel dat ik toch pulp 'bain marie' zou gaan verstoken, is deze ketel OK voor zowel fruit/granen/ aardappelmash? Verwijderde link

 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?