Meldingen
Alles wissen

Bananenrum


Berichten: 13
Topic starter
(@sammy)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedendag lezer, ik ben een aantal weken begonnen  met een mash op te zetten van melasse bananen en wat kruiden. Een leuk recept die hier ergens op stookforum te vinden was. Ik maak gebruik van een airstill en ben nog beginnende stoker. De eerste 4 keer distilleren verliepen probleemloos echter nam de 5e wat problemen met zich mee. Ik heb het namelijk voor elkaar gekregen om bij de ruwstook ook het troebele kleurtje van de mash mee te nemen. Ik heb de eerste 4 runs kunnen doen met het product dat zich bovenin de mandfles bevond dit is naar mijn inzicht de reden dat deze kleurloos en Zoeter van geur uit de distilleerketel kwamen. De 5e en eventueel zesde stook heb ik gehaald uit de restanten die zich onderin de mandfles bevonden  'prut' zou ik het willen noemen. Dit door middel van een kaasdoek. Nu is mijn vraag eigenlijk, is dit product bruikbaar of is het rijp voor de gootsteen? En is er een andere mogelijkheid om dit te voorkomen in de toekomst?

 

Groetjesss

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
16 reacties
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Sammy, welkom. Je zegt zelf al “prut”. Nou dat kan denk ik niet veel goeds opleveren. Oude gist en bananen prut wat naar de bodem is gezakt is goed voor de gootsteen. De onderste laag in je vergistingsemmer/ fles dus weg kieperen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is een beetje moeilijk om zonder fotos's wat zinnigs te zeggen maar ik vermoed dat hoe verder je in de mandfles gedoken bent, hoe meer restsuikers / eiwitten / afvalproducten in de stookwijn komen, mogelijkerwijs heeft dit ook wat geschuimd in de AirStill zelf. 

 

Ik heb de AirStill vroeger ook gehad, deze blijft een beetje gevoelig voor dit soort dingen vanwege de geringe ruimte tussen de vloeistof en de overloop. Heb ja na het destilleren van die runs iets binnenin gezien wat doet vermoeden dat schuim zich flink heeft ontwikkeld?

Beantwoorden
2 Reacties
(@sammy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@alchemist nu u het benoemd is dat denk ik wat er zich heeft plaatsgevonden binnenin mijn airstill. Hartelijk bedankt voor de eye-opener.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@sammy U hoeft niet hoor, ben pas midden 30 😉 .

 

Ik heb het vroeger met granenmengsels ook gehad, je ziet dan bovenin de ketel een aanslag. Zie de foto hieronder.

 

1622977763-schuim.jpg
Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Volgensmij is er op yt ook een Zuid-Afrikaan die een bananenrum ging maken, en die had het ook over schuimen tihdens stook, en dat het blijkbaar meer mensen overkomt

Beantwoorden
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@pikketanus Volgens mij zijn er ergens op dit forum ook nog foto's te vinden van bananen tijdens de vergisting, leek meer op een Frans snelweg toilet. 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 474

@alchemist Goed..., na deze plastische vergelijking is mijn zin om een keer bananenrum te maken dus verdwenen 🤢

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@mccorner Haha, het ging zich om het plaatje hier (credits Gompie);

 

https://www.reddit.com/r/firewater/comments/cf76vc/i_tried_making_banana_rum_turns_out_bananas_foam/?utm_content=media&utm_medium=post_embed&utm_name=3fc2b914c898450da90f31a75f8cc3a8&utm_source=embedly&utm_term=cf76vc

 

Ik heb toevallig vanmorgen een kan melasse besteld, ga me ook eens aan de rum wagen. Wel zonder bananen 😉 . 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 474

@alchemist Okay, nu ik het plaatje zie kan ik me de vergelijking voorstellen 🤣.

Ik kan je de rum aanbevelen, er staat hier weer 3 liter van 53% op eiken snippers, vorige week met dat hete weer lekker in de tuin onder het afdak voor de tweede keer overgehaald. Gaat weer een spiced rum worden, maar eerst volgende week de essence erin als deze voldoende geklaard is.

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 474

Overigens wil ik wel een keer een rum met bananen proberen, maar dan wil ik eerst een thumper hebben voor mijn alambiek. Dan bij de 2e keer stoken bananen in de thumper.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@mccorner Ik ga t eerst op een andere manier doen, hou de destillatie ook simpel. Na wat leeswerk gisteren en vandaag vraag ik me af of een thumper wel ideaal is voor een rum.

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 474

@alchemist Ik ben benieuwd naar je plannen... 1 keer stoken?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@mccorner 

Saison gist en de tweede vergisting zal kveik zijn. Ik denk eerder 3 maal destilleren dan eenmaal, de vergisting wordt alleen melasse dus moet een betere scheiding verkrijgen, had nog even de raffinage lens overwogen maar eerst eens zo proberen. 

 

Wil een zwaardere rum maken, maar ben nog niet helemaal thuis in de echte rum smaken van de pot stills. 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@alchemist haha dit herken ik ......! Gaat echt heftig met de bananen er in

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@pikketanus yep.... en niet een beetje ook. Deksel klapte er gewoon af.....!

 

harry

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@alchemist Ik ben benieuwd naar je plannen... 1 keer stoken?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?