Goedendag lezer, ik ben een aantal weken begonnen met een mash op te zetten van melasse bananen en wat kruiden. Een leuk recept die hier ergens op stookforum te vinden was. Ik maak gebruik van een airstill en ben nog beginnende stoker. De eerste 4 keer distilleren verliepen probleemloos echter nam de 5e wat problemen met zich mee. Ik heb het namelijk voor elkaar gekregen om bij de ruwstook ook het troebele kleurtje van de mash mee te nemen. Ik heb de eerste 4 runs kunnen doen met het product dat zich bovenin de mandfles bevond dit is naar mijn inzicht de reden dat deze kleurloos en Zoeter van geur uit de distilleerketel kwamen. De 5e en eventueel zesde stook heb ik gehaald uit de restanten die zich onderin de mandfles bevonden 'prut' zou ik het willen noemen. Dit door middel van een kaasdoek. Nu is mijn vraag eigenlijk, is dit product bruikbaar of is het rijp voor de gootsteen? En is er een andere mogelijkheid om dit te voorkomen in de toekomst?
Groetjesss
Hoi Sammy, welkom. Je zegt zelf al “prut”. Nou dat kan denk ik niet veel goeds opleveren. Oude gist en bananen prut wat naar de bodem is gezakt is goed voor de gootsteen. De onderste laag in je vergistingsemmer/ fles dus weg kieperen.
Het is een beetje moeilijk om zonder fotos's wat zinnigs te zeggen maar ik vermoed dat hoe verder je in de mandfles gedoken bent, hoe meer restsuikers / eiwitten / afvalproducten in de stookwijn komen, mogelijkerwijs heeft dit ook wat geschuimd in de AirStill zelf.
Ik heb de AirStill vroeger ook gehad, deze blijft een beetje gevoelig voor dit soort dingen vanwege de geringe ruimte tussen de vloeistof en de overloop. Heb ja na het destilleren van die runs iets binnenin gezien wat doet vermoeden dat schuim zich flink heeft ontwikkeld?
Volgensmij is er op yt ook een Zuid-Afrikaan die een bananenrum ging maken, en die had het ook over schuimen tihdens stook, en dat het blijkbaar meer mensen overkomt