Ik wil een moutwijn gaan maken van 1/3 gerstemout en 2/3 graanmeel. Kan gerst en rogge zijn maar ook andere variaties.
Ik wil dit beslag het liefst maken in een bierbrouwketel. Maar krijg te horen dat door het meel dit gast aanbakken.
Hebben jullie ervaring met het maken van beslag en op welke manier doen jullie dat.
Ik ga niet filteren, laat beslag vergisten en stook dit uit,.
Als je de stookwijn wil maken in een brouwketel, zou ikzelf de pomp niet gebruiken. Ik kan de draad (als die überhaubt bestaat, kan zo maar in whatsapp zitten) zo snel niet terug vinden, maar ik kan me herinneren dat iemand de pomp er uit had gefikt bij het gebruik van haver. Dit koekt aan op de bodem en komt ook veel meel bij vrij, wat allemaal door de pomp wil/moet. Het toevoegen van rijsthulsen kan een optie zijn. Dit zou een soort filter moeten te creëren om de fijne deeltjes bij de bodem en pomp weg te houden.
Ik heb zelf een Grainfather G30, en zou de hele "basket" niet gebruiken en simpelweg met een lange lepel handmatig doorroeren. Je bent toch van plan om te vergisten zonder filteren, dus je kan zo de hele ketel in je vergistton (oid) mikken.
De pomp in een G30 (en waarschijnlijk ook in vele andere brouwketels) is een magnetisch gekoppelde moter (gekoppeld met de waaier die je stookwijn/bier verplaatst), dus als deze verstopt zit, zou de motor gewoon door moeten kunnen draaien. Misschien dat de hoge weerstand voor veel hitte heeft gezorgt dat de motor stuk ging. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen, een vervanger is best duur..
Bedankt allemaal, ik heb gekozen voor de electrische Brewferm ketel waar verder geen toetsers en bellen aanzitten, verwarmt en houdt temperatuur vast.
Het experimenteren gaat beginnen.