Meldingen
Alles wissen

Beslag moutwijn maken


Berichten: 3
 ReRo
Topic starter
(@rero)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik wil een moutwijn gaan maken van 1/3 gerstemout en 2/3 graanmeel. Kan gerst en rogge zijn maar ook andere variaties.

Ik wil dit beslag het liefst maken in een bierbrouwketel. Maar krijg te horen dat door het meel dit gast aanbakken.

Hebben jullie ervaring met het maken van beslag en op welke manier doen jullie dat.

Ik ga niet filteren, laat beslag vergisten en stook dit uit,.

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10617

@rero ik maakte regelmatig dergelijke beslag soorten .

(Zie anders ook demo  filmpjes als whiskey maken deel 1  beslag maken )

Ik gebruik grote pannen met roerstok  . Op een gewone gasbrander. Een goede verhouding granen mout en water Nooit last van aanbranden.  

Wanneer je een brouwketel hebt met een aan de wand liggende electrische verwarmingselement kun je sneller last hebben van aankoeken . Maar vaak is dat ook onoplettendheid. Er bij blijven is van belang.  ( Op afstand kunnen regelen met blue tooth van ketel is leuke gadget maar vragen om moeilijkheden)

Zorg dat je in iedergeval voldoende kafjes  of eventueel rijsthulzen of stro aanwezig hebt. Dit voorkomt ook plakken klonteren ( en zorgt voor makkelijker filteren.)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10617

P.s.  met een gewone  pan van 10 tot 180 liter . Een goede industrie brander een roerstok kun je een Beslag magische zelfs een 4 of 5 staps van begin tot eind in 2 u en 45  min zonder aanbranden of aankoeken of verstopte filters  . Je koelt het af en als je kiest voor filteren   kunt via stro filter overstorten in giston als je een snelkoeler dompelaar gebruikt kan van begin tot ketel afgewassen op de plank in 4 uurtjes klaar. Dan gist erop. 

Voldoende water ! Zonder spoelen 3,2 liter per kilogram en in de rust periodes hoeft geen brander aan alleen bij opwarmen goed roeren.  Aan begin vullen met warm water op temperatuur 10 graden hoger dan je eerste stap te doen.  Bii toevoegen stort zakt temp tot begin waarden. Dus dan is brander niet aan . Alleen bij verhogen temperatuur door roeren .

Op temp brander uit deksel erop . En eventueel kun je de ketel afdekken met dekbed . Tot volgende temperatuur verhoging.

Bij volume boven 180 liter is wat mechanische hulpmiddelen handig zoals pomp of roerelement .

 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 386

@rero ik heb een brouwketel van 110 liter, wat overmaats maar werkt prima. Daar past een brouwmand in welke op voetjes staat waar het geschrote mout in gaat.

Ik begin met 45 liter water op te warmen tot 55 gr, voeg de mout toe onder roeren met een verfmixer op een boormachine. Onder af en toe roeren volg ik het maishschema.

Op de kraan onderaan kan ik een wortpomp aansluiten die de wort van onderaan terug op de mout laat stromen voor extra cicrulatie.

Ik gebruik ook systematisch een vlamverdeler op de gasbrander wat enorm scheelt in kans op aanbranden. Nog nooit problemen gehad. Op het eind van het proces pomp ik de wort in het vergistingsvat met de wortpomp. Het spoelwater laat ik ook een tijd rondpompen en dan het vergistingsvat in. Zo haal ik makkelijk een SG van 1060 - 1070.

Beantwoorden
Berichten: 74
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je de stookwijn wil maken in een brouwketel, zou ikzelf de pomp niet gebruiken. Ik kan de draad (als die überhaubt bestaat, kan zo maar in whatsapp zitten) zo snel niet terug vinden, maar ik kan me herinneren dat iemand de pomp er uit had gefikt bij het gebruik van haver. Dit koekt aan op de bodem en komt ook veel meel bij vrij, wat allemaal door de pomp wil/moet. Het toevoegen van rijsthulsen kan een optie zijn. Dit zou een soort filter moeten te creëren om de fijne deeltjes bij de bodem en pomp weg te houden. 

Ik heb zelf een Grainfather G30, en zou de hele "basket" niet gebruiken en simpelweg met een lange lepel handmatig doorroeren. Je bent toch van plan om te vergisten zonder filteren, dus je kan zo de hele ketel in je vergistton (oid) mikken.

De pomp in een G30 (en waarschijnlijk ook in vele andere brouwketels) is een magnetisch gekoppelde moter (gekoppeld met de waaier die je stookwijn/bier verplaatst), dus als deze verstopt zit, zou de motor gewoon door moeten kunnen draaien. Misschien dat de hoge weerstand voor veel hitte heeft gezorgt dat de motor stuk ging. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen, een vervanger is best duur..

Beantwoorden
Berichten: 3
 ReRo
Topic starter
(@rero)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt allemaal, ik heb gekozen voor de electrische Brewferm ketel waar verder geen toetsers en bellen aanzitten, verwarmt en houdt temperatuur vast.

Het experimenteren gaat beginnen.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?