Meldingen
Alles wissen

Bier destilleren


Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik heb een vraag, een bekende van mij heeft nog een tamelijk grote hoeveelheid bier op een eiken vat staan, dat staat er al bijna 5 j en zal ondertussen wel uitgegist zijn. 

Nu is het mogelijk /goed te doen om dit sap in mijn ketel te doen, zo ja, iemand die het zelf geprobeerd heeft, tips en triks?

Dank bij voorbaat 

Mvgr Bart 

 

 

 

Beantwoorden
12 reacties
1 Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@bartholomeo ik zou het gewoon proberen en zien wat er van komt

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 108
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het schijnt heel moeilijk/onmogelijk te zijn om de hop uit bier te halen met destilleren.

 

db

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@dirtbag klopt  hop , gentiaan en gember zijn zeer lastige stoffen die zeer overheersend blijven . 

Je kunt met limoen of grapefruit het nog iets verbloemen. 

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Doe ik net een emmer open met oud bier, en vind ik dit, iemand bekend met dit?

Bier is al een tijdje oud zat ongeveer 4j a 5j op een eiken vat.

Gisteren het zelfde product afgestookt en die emmer had het niet 

1728220594-IMG_20241006_151056.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 275

@bartholomeo ziet eruit als kaam (infectie).

Als je t gaat stoken heb ik horen fluisteren door een wijze oude druïde dat je de kaam er zoveel mogelijk moet afscheppen en dan nu wel zsm door met stoken.

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@kevin dank je, ik heb het er zo goed als het ging afgeschept, dan door een zeer fijne zeefdoek in de ketel gedaan nu aan het stoken,

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@bartholomeo ik ben benieuwd naar je resultaat. Ook ik heb regelmatig hoeveelheden bier over die ik zou kunnen gebruiken. 

 

Cheers

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Kleine update, 

Ik ben 3 weken geleden begonnen met het afstoken van een Batch oud bier, dit is een totaal van +-270l tot nu toe heb ik 120l gestookt.

Nu was het begin abv bijna 3% alcohol, vrij weinig eigenlijk, maar ik kreeg weer een ingeving dat ik het abv naar boven kon krijgen met zuivere ethyl alcohol, dus op iets van 45l , 4l zuivere ethyl alcohol er bij te mengen en te starten met een goede respectabele 10‰ abv.

Eerlijk gezegd t was niet zo een goed idee,🙈🙈🙈 , heb een puke gehad, wel optijd gas afgezet, en het meeste terug opgevangen.

Ben inclusief alle problemen bijna 11u bezig geweest en 10l afgehaald van 35%, omdat dit een Strip run was maakte het niet zoveel uit.

Nu de volgende runs ketel netjes afgevuld op 40l, niets toevoegt+- 5l afgehaald per run met een totaal abv van 30%.

Moet wel zeggen dat zeker de eerste run een geforceerde geur en smaak had, precies een inox smaak, maar dat is ondertussen wel verbeterd.

Nu ga ik pH meten, en op de gevens daarvan caustic soda of baking soda toevoegen op advies van Robèrt, en daarna 4 l afstoken met mijn airstiller.

Tot zover de update, dit weekend geen tijd om nog een grote batch te stoken, ik houd jullie op de hoogte.

@Robert Dank je wel voor het advies en de tips 

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

PH waarde is 4.2

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@bartholomeo 4,2 is laag.  Met soda naar 8 proberen te krijgen.

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Hoi robert, ik heb de PH waarde naar 7 gebracht met baking soda, en ben in mijn airstill aan het distilleren nu, heb 1 l van 80 % alcohol, smaak en geur is vrij goed, wil distilleren tot 40% en dan stoppen ben benieuwd naar het resultaat 

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Kleine update, gisteren 4l met de airstill afgestookt 1.75l met een totaal alcohol percentage van 67% , geen rare geuren, smaak Kan je nu nog niets van zeggen, maar denk wel dat het goed zit, dit word gerijpt met hout snippers denk ik, ik houd jullie op de hoogte 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?