Meldingen
Alles wissen

Bier distilleren


Berichten: 2
Topic starter
(@stoffel)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen,

Ik heb een vraag. Ik heb zelf bier gemaakt en het is niet lekker. Weet iemand of ik het bier kan distilleren?

 

Beantwoorden
22 reacties
11 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@stoffel Kan, maar vanwege de aanwezige hop is er wel kans op bijsmaken. Laat staan eventuele andere ingrediënten.

Beantwoorden
(@stoffel)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

Dankjewel, Ik ga het proberen. Weggooien is zonde.

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@stoffel Er is maar 1 ding zonde. Nodeloos tijd verspillen. Tijd is het enige in je  leven wat beperkt is en niet vervangen kan worden. Als het bier niet lekker is verwacht je dat het distillaat wel lekker gaat smaken?

Onder het mom van weggooien is zonde:

 

Beantwoorden
Brutus
(@geelke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 94

@jaapjanjoost Zou iemand hier een "juiste" receptuur/stappenplan van hebben om een mash te maken van ongeveer 25 liter?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@geelke wat voor mash ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@geelke

STOOKWIJN SUIKER . 10 l

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .
Hou dit 40 min op deze temperatuur .
Hierna voeg je 8 liter koud water toe .
Bij 21 -23 graden 
30 gr van de gist .b.v. Bakkergist 
3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .
 
Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.
Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr
Na 3 weken zou het uit gegist
Sg onder zal rond 990 dan zitten.
 
( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )
 
Stookwijn uit sap .
Vul tank met de sap .
Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .
Aanvullen met water hiertoe .
Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .
Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .
En de gist 30 gram op 10 liter.
Gem gist temp 21 gr .
3 weken gisten .
Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten
 
Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor de beginner )
Vul vat met 15,5 liter water van 55 graden .
Strooi de 5 kg mout al roerende hierin .
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..
 
 
 
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@stoffel wanneer je bier gaat Destileren . Zal het hob inderdaad lastig zijn weg te krijgen .  Hop , gentiaan en gember zijn zeer lastige stoffen .

Je kunt met wat soda toevoegen en eerst laten staan 24 uur daarna overhalen nog wat van de hop bijsmaak reduceren

 

Beantwoorden
maasjoerts
(@maasjoerts)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 75

@robbertIk heb ook net 120 liter bier gekregen met een verbrande smaak, test gedaan met 5 liter opbrengst hiervan 0,4 liter 45%  en deze nogmaals als fijn stook gedaan, ruim kop en staart verwijdert en 200 cc 55% overgehouden. smaak gaat maar niet bezonder.

wat bedoel je met soda toevoegen, bij het bier nog voor de stook of in de ruw brand, en hoeveel ongeveer.

Beantwoorden
maasjoerts
(@maasjoerts)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 75

zijn er nog andere dingen tegen het schuimen behalve scheut olie.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@maasjoerts klontje roomboter kun je ook gebruiken. 

Ook ketel opwarmen  al roerend tot rond 60 graden ook dan gaat een deel van co2 eruit en dan ketel sluiten . 

Ook kun je bij beslag / brouwsel waarbij je veel schuim verwacht opgeklopt eiwit toevoegen . Dat komt opgegeven moment boven drijven en met dat uitscheppen zullen ook andere eiwitten mee komen waardoor er minder schuim vorming kan ontstaan .

Let wel op temperatuur dan je onder de 68 graden ketel sluit . 

(let op met commerciele antischuimmiddelen  . Lees goed wat er op staat .(E900) Dit bevat een siliconen product . Het is nog steeds toegelaten maar zal niet lang duren . Residuen komen in lichaam terecht en kan niet afgebroken . .slecht voor gezondheid.)( Poly Dimethylpolysiloxaan,)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@maasjoerts je kunt soda (natrium carbonaat ) toevoegen . 1 tot 4 gr per liter . Dit roer je door en laat het 24 uur staan. Daarna overhalen. . 

 

Beantwoorden
Berichten: 6779
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Stokerij Lubberhuizen verkoopt al jarem eau de biere. Gewoon gestookt bier. Zal uiteraard per biersoort verschillen.

De basis van bier is gelijk aan whisky, alleen zit er dan wat hop bij en dat proef je terug. Dit wil niet zeggen dat het vies is. Over smaak valt immers niet te twisten.

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6779
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@stookforum Het wordt wel gewonnen uit een stout he, ik kan me voorstellen dat een hopsoort gekozen is met relatief weinig smaak.

 

Ik zou eerder een stout proberen dan een IPA te destilleren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10533
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

t is ook niet zo dat  het niet zou kunnen het hangt wel af van wat is de samenstelling is en hoe het zich vormt tijdens destileren . Niet alle bieren zijn ook zo gemaakt met doel om er wat anders van te maken .

Evenals gember bier en gember wijn kan heerlijk zijn en Met Gember kunje  een heerlijke likeur maken maar ook een vrezelijke muffe bagger smaak krijgen

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

inmiddels heb ik de batch met bier verstookt , nu is er iets vreemds aan de hand en weet niet hoe dit kan.

Ik heb de alcohol 42%  op eiken snippers gezet welke licht geroosterd waren en na 1 dag was de alcohol verkleurd naar olijf groen.

Smaak is niet echt aanwezig van het hout.

bijgaande enkele foto,s van drank en houtsnippers.

Wie heeft hiervoor een verklaring, komt dit door de hop ?.

1631124977-IMG_5683.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
maasjoerts
(@maasjoerts)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 75

in de fles is hij echt groen

1631125052-IMG_5686.jpg
Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

deze snippers gebruikt, circa 1,5 gram per liter

1631125090-IMG_5684.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@maasjoerts hoe is de bier gestookt ? Wat is er mee gekomen ? Bepaalde esters kunnen uitwerking hebben . 

Hoe is de kwaliteit van het hout ?  

Als de smaak van het hout er nog niet inzit kun je misschien nog wat meer of langer op snippers zetten . 

 

Beantwoorden
maasjoerts
(@maasjoerts)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 75

@robbert  ik heb met kolom van 50 cm hoog gestookt,zowel striprun als fijnstook, bij fijnstook ruim voorloop en naloop gescheiden, je ruikt hierin duidelijk vreemde geuren.

3 weken laten rusten en nu op hout gezet.

Hout was eiken houtsnippers voor smoker/roken.

Zou het aan het hout kunnen liggen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@maasjoerts zou kunnen dat het hout niet goede sortering was voor drank.  Misschien niet goed gedroogd of hars in aanwezig . Is de smaak wat zoet bloem achtig?

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb vorig jaar ook restanten bier in mijn T500 gedistilleerd voor pure alcohol. Maar deze was toch niet zo zuiver. Toch zaken overgehaald die ik niet wil. Zou filteren nog een optie zijn?

Ik had nog 2 kratje R.I.S (Russian imperial stout) met teveel koolzuur, die heb ik vandaag gestookt, maar deze keer met mijn zelfbouw ketel. Om bewust smaken over te halen. Wordt vervolgd.

1639341443-received_438908377810124.jpeg
Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?