Meldingen
Alles wissen

bijsturen druivenconcentraat


JohanS
Berichten: 51
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste vrienden , 

hier ben ik nog een keer , vandaag dacht ik bij mezelf ik heb nog in de koelkast een 5 liter druivenconcentraat . 

Ik heb hier zo een 3tal liter uitgehaald en hier dus 12 liter water bijgedaan in totaal dus 15 liter om dit dan te vergisten naar een beetje parelende wijn en een deel te verstoken . 

Bij het meten was mijn soortelijk gewicht 1068  en mijn zuurtegraad maar 2,4 .

dit gemeten met blauwloog en een ph meter allebei de zelfde waarden 

Dit betekend dus dat ik te weinig zuur heb en dat ik dit zal moeten aanzuren met wijnsteenzuur . 

Wat ik niet begrijp is dat ik in de proefbuis dan wat wijnsteenzuur heb gedaan en als ik dat nameet met blauwloog dan is het zuurtegehalte gestegen  wat zou moeten dus  .

Als ik dit nu nameet met mijn ph meter dan zakt de waarde van het zuurgehalte volgens mijn ph meter . 

Dit is heel verwarrend , iemand hier een uitleg voor ? 

Alvast bedankt 

 

 

Beantwoorden
4 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9895

@johans  des te lager het getal is des te meer zuur aanwezig des te hoger ph des te minder zuur wanneer je ph 2,4 is het dus te zuur en moet je een product gebruiken als calcium carbonaat, natrium bicarbonaat,  natrium hydroxide of iets dergelijks om ph omhoog te halen. Wanneer je dus een hoog ph hebt  . B.v. 7of hoger dan verlaag je het p,h . Door b.v. wijnsteenzuur toe te voegen ..

 

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 51

@robbert weer eens dikke merci ik had al eens wijn gemaakt en dit is waarom het  fout liep . 

Enige tijd geleden heb ik van iemand die heel zijn leven wijn heeft gemaakt al zijn producten gekregen omdat hij 85 jaar was en hij ermee stopte . 

Ik heb eens bij de producten gekeken en wat zit erbij ? 

Calciumcarbonaat , oef gelukkig . 

Enig idee hoeveel ik moet gebruiken om dit goed te krijgen vooraleer ik er gist bij doe? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9895

@johans  het hangt af van het zuur aanwezig wat de reactie is en stijging. Dus je kunt het beste 2 gr per liter bijvoegen en dan even 10 min wachten meten en eventueel nog eens bij voegen als noet voldoende is gestegen  .probeer een begin ph van rond 4,2 te krijgen.

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 51

@robbert is gelukt!  gisterenavond op 4,2 gekregen en er daarna gist bij gedaan , deze morgen nog geen bubbeltje te zien voor de zekerheid nog een zakje gist gehydrateerd en erbij gedaan vandaag en de bubbeltjes beginnen langzaam te komen . 

Weer eens bedankt voor je snelle reactie !

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?