Meldingen
Alles wissen

Blauwe kleur na striprun suikerwash met baking-soda


BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Mijn suikermash ( https://stookforum.nl/forums/het-cafe/grapje-mijn-eigen-chernobyl/#post-101851 ) van 16% gestript en omdat ik hier zo vaak lees dat het smerig is, volgens dee formule van Robbert 2 gr/liter bakingsoda toegevoegd voor het strippen.

Heb alleen de forshot (heel weinig) weggegooid en ben bij 30-40% gestopt. Heb nu 3,5 liter alcohol van ongeveer 60% (uiteraard alcoholmeter gebroken, nieuwe refractometer is in bestelling).

Na een nacht staan met beetje beluchting is de alcohol mooi helder maar wel blauwig van kleur. Mijn vrouw vroeg al schamper of ik spiritus had gemaakt en wees mij erop dat dat een euro per liter kost.

Nu mijn vraag. Klopt het dat de blauwe kleur verdwijnt als ik (na verdunning tot 40%) mijn spirit-run ga doen? Of moet ik vrezen voor groene Limoncello. Anders bestaat ook nog de optie er een soort groene Chartreuse van te maken, maar dat zit eigenlijk niet in de planning 😜.

TLDR: Verdwijnt blauwe kleur van baking-soda bij striprun bij mijn spirit run?

Beantwoorden
28 reacties
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh waas kan zijn door gebruik van DAP  ,  kan komen door  bepaalde gemodificeerde gist soorten. En ook wanneer je stookwijn vrij zuur is en daardoor oxide is onstaan van koper tijdens het stoken.

In deze gevallen verdwijnt zweem niet.

En eventueel door magnesium zouten die neerslaan bij snel of verkeerd toevoegen van water kan er zweem ontstaan . Deze verdwijnt wel op de duur of na klaren .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazzh hoe heb je de stookwijn gemaakt, want 16% vind ik al vrij hoog. Als je niet tevreden bent over je product kijk dan eerst naar het begin van je proces in plaats van met allerlei middeltjes het eind product te corrigeren. Maar ja, weggooien kan altijd nog.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rumo Ik ben wel tevreden over het product. Smaak is ok en ik wil alleen die blauwe zweem eraf. Gemaakt met https://www.bol.com/nl/nl/p/turbo-gist-hoog-alcoholpercentage-21-3-voor-25-liter/9300000032543590/ deze gist en 7 kilo suiker op 21 liter water. Ben dus niet voor de volle opbrengst gegaan. Heeft haast 2 weken staan gisten door de slechte zomertemperatuur.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957
  • @bazzh daar is ook gelijk duidelijk waar de problemen door komen. 7 kilo suiker en turbo gist.
  • Je zet zo het gist onder druk om te presteren dat er in de gist ook toevoegingen zitten die dit  vaak veroorzaken.

5,5 kilo suiker in een 25 liter oplossing met een beter gist en je heb geen probleem met rare bijsmaak en zweem .!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazzh met deze gist sta ik er niet van te kijken dat het een blauwe waas geeft. Ik zou ook minder suiker gebruiken 6 kg op 25 liter. Maar daar is op het forum al heeel vaak over geschreven. Maar het gaat er natuurlijk om dat jij tevreden bent over jouw drankje.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rumo @Robbert Ze raden 8 kilo aan op de verpakking en dat leek mij inderdaad te gortig. Maar het gaat mij om een hoge opbrengst en ik heb geen zin om met allerlei poedertjes en giststarters en wat niet meer te gaan klooien. En met maar 8% win je de oorlog niet met zo'n kleine ketel dus vandaar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazzh maar het is toch een hobby? Met een klein beetje meer aandacht heb je een beter product weliswaar iets minder, maar je kan ook een fles alcohol in de winkel kopen.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rumo Klopt helemaal, het is een hobby. maar ik ga liever leren hoe je goed met turbogist kan werken dan allerlei chemicaliën in huis halen. Dus inderdaad volgende ronde iets minder suiker gebruiken bijvoorbeeld. Ik vind andere aspecten van het stoken leuker. Als ik een suikerwash zou kunnen kopen voor weinig, zou ik dat zo doen 😜 (ik weet het, vloeken in de kerk).

Als ik geïnteresseerd zou zijn in de ins- en outs van vergisting en zo, zou ik wel bier gaan brouwen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh 8 kilo zal ik jou echt niet hebben aangeraden!

Ik raad dat juist af . Max 6 kilo in een 25 liter

Ook bij die commerciele turbo  gisten.

De zweem komr eerder van de dap of koper bij een te zuur beslag

Wil je 8 kilo vergisten moet je een 36 liter oplossing gebruiken!

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dank Robbert! Is er in dat geval iets aan te doen?

Ha ha, ik was te snel. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh wanneer het magnesium zout zweem is kum je klaren .

In andere gevallen koper delen in ketel met zuur reinigen en dan opnieuw destilleren.

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Het is een Vevor, dus dan hoe ik alleen de koelspiraal te doen. Ik ga het proberen! Opnieuw distilleren was ik al van plan.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het gebruik van baking soda kan helpen mar doe je nooit bij de stripping run!

Pas bij de fijnstook gebruiken. en een dag van tevoren vast doorroeren

Gewone soda of natronloog kan ook (natronloog altijd met beschermingsmiddelen!).

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Inmiddels dient het volgende probleem zich aan. Heb nu het recept van robbert gebruikt, alles goed uitgerekend, en klaargemaakt.

Twee blokjes a 42 gram Bakkersgist toegevoegd op 21 liter (uiteraard opgelost en opgestart en zo). Staat nu in de schuur maar er komt maar eens in de 20-30 seconden een bubbel en staat nu al wan week.

Nou snap ik wel dat dit geen turbogist is, maar ik vrees nu dat het zo traag gaat dat alles bedorven is voordat het is uitgegist. Nou vraag ik mij achteraf af of het recept van droge gist uitgaat of van verse.

Beantwoorden
10 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@bazzh 

Geduld geduld, de gist is druk aan het werk voor je. De bubbels zeggen niet zo veel. Het bederft ook niet zomaar. Met een sh meter kun je het verloop volgen.

Mijn laatste suikerwash deed er 3 weken over. 5,5 kg suiker geïnverteerd.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@lemmy Dat is ook waar ik vanuit ging naaf recept. Alleen blijkt nu dat ik van verse gist uitging en het recept van gedroogde ddus zit er de helft te weinig in ...

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

Ik bedoelde natuurlijk SG-meter. Maar mijn nieuwe telefoon weet alles beter........pfff.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@lemmy zeker vrouwelijk

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@rumo 

Hahahaha 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazzh ik weet niet welk recept je gebruik heb maar ik gebruik voor 25 liter minimaal

70gr. droge gist(10 zakjes)

168 gr. natte gist(4 blokjes)

en het belangrijkste een grootte hoeveelheid geduld 😉 

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rumo Juist, dank. Omdat het er niet bijstond, ging ik uit van verse gist, 84 gram. Leek mij logischere omdat we op kwaliteit mikken en vers mij beter leek dan gedroogd.

Dat blijkt dus de helft te weinig. Kan ik dat er alsnog bijgooien of heeft dat geen zin?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh droge gist is min 3 gr per liter ,verse  gist 2 x de hoeveelheid.

Weet je zeker dat de vergisting niet goed verloopt? Heb je gecontroleerd? 

Er zijn nog wel eens mensen die denken dat een waterslot een indicator is maar dat is slechts een stank afsluiter ! Dus gisting verloop altijd op de juiste manier controleren .

Mensen die uitgaan van geborrel gaan zeker een keer de bietenbrug op !!

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Dank. Doordat ik uitging van verse gist zit er nu ongeveer 40 gram te weinig in. Kan ik dat er nu, na een week nog bij doen? Ga ik meteen SG checken. Voor de rest ben ik huiverig om de deksel eraf te halen ivm zuurstof en besmetting ....

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bazzh juist deksel dicht laten. Ik ben er niet zo'n voorstander van om naderhand nog dingen toe te voegen. Het zal nu misschien in het begin wat langzamer gaan en de gist zal wat harder moeten werken en dit zou je misschien kunnen gaan proeven. Beter is het om de emmer dicht te laten en minimaal 3 weken RUSTIG te wachten. Zorg wel dat de temperatuur stabiel is en voor bakkersgist tussen de 20 en 25 graden blijft. En ook boven en onder in de emmer, dus de emmer niet op de (koude) vloer zetten.

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Top. En dank. Gooi ik het er niet bij en moet het zichzelf maar vermenigvuldigen. Voedsel en suiker genoeg want is op 2x de hoeveelheid afgeregeld. Emmer staat vrij van de grond en hopen op redelijk weer want ik verwarm niet bij of zo.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh gist in anearobe staat vermenigvuldigt zich niet meer.

Het deksel even lichten kan soms noodzakelijk zijn als je maar niet gaat roeren en niets laat plonsen in het beslag.. voorzichtig een sg weger erin laten zaken en zodra afgelezen eruit halen. 

Als je een co2 meter hebt kun je die bij het gat houden waar je anders het zwanenhalsje in hebt staan .

 

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

UPDATE!

Suikerwash gemaakt met bakkersgist, na 3 weken SG 960.

Vandaag striprun, afgebroken bij 25% ABV.

Heel tevreden! Zuivere, zachte smaak, zelfs de tails waren best ok.

Opbrengst totaal 3 liter ong. 50% ABV.

Koper uit ketel van te voren schoongemaakt met citroenzuur en bakingsoda. Geen blauwe kleur, mooi helder.

Volgende week spirit run na verdunnen op 40%

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh zo simpel is het gewoon.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?