hallo, vraagje?
ik ben nu met mijn 2e stook bezig van appels. na de eerste stook heb ik mijn resultaat aangelengd met (biologische) echte appelsap.
het heeft een aantal weken staan rijpen en nu met de 2e stook komt het distillaat er licht bruin uit.
smaak is prima, sterkte is perfect.
maar heeft iemand enig idee hoe het komt dat het distilaat lichtbruinig is?
groet
Hoi hobbyman, mijn antwoord komt een beetje laat. Maar toch wil ik even reageren.
Kan het zijn dat je koperen buizen die als worm door je koeler lopen van binnen zijn geoxideerd? Dat kan kleur afgeven.
Je kunt de buizen schoonmaken door je ketel een ronde volledig met azijn te stoken. Uiteraard daarna weer een ronde met water stoken want anders smaakt je distillaat weer naar azijn π
Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Ben
Hoi Ben,
dat idee kreeg ik later ook. na de eerste 0.5 liter was het al bijna de normale blanke kleur. ondanks dat ik het van te voren schoon heb gemaakt was het bruin. ik denk dat ik deze keer niet grondig genoeg was met schoonmaken.Β
bedankt voor de de azijn-tip die je geeft, die zal ik zeker in mijn achterhoofd houden voor bij de vele keren die nog mogen volgen.
groet
Als ik het goed begrijp dan moet je om je ketel te reinigen gewoon azijn destilleren. Bestaat daar ergens een procedure van (hoeveel azijn, welke concentratie, hoelang wordt er gedestilleerd, ...)?
Mocht je een oplossing hebben hoor ik het ook graag. Mijn distillaat is kraakhelder als water zolang ik maar heel zachtjes stook. Als ik een striprun wil doen, het vermogen dus opvoer, dan komt het er troebel uit. Zelf een keertje blauw.... stook ik het nog een keer maar dan heel rustig is het weer zuiver. Waar ligt dat toch aan?