Hoi iedereen vraagje ,Ik heb 20 Liter appelsap met 2,5 Kg suiker en chapmagnegist laten vergisten.Dit is nu ruim twee weken aan den gang .Kan ik dit zo stoken of moet ik dit best klaren voor het stoken .
De bedoeling is van calvados te maken 🙂
Groeten
stokerke, klaren is alleen voor mensen die haast hebben.
Helaas bezit je geen Tilt waarmee je de hele vergisting kunt volgen en kan zien wanneer alle vergistbare suikers in het appelsap omgezet zijn in alcohol.
Daarna op een koele plaats zetten waar alles vanzelf naar beneden zakt, oftewel klaart.
Let wel dat je alleen calvados kan stoken met een alambiek of T500 of Grainfather met een helm.
Wachten tot alles is uit gebubbeld en daarna nog een week of 2 laten staan !
Dan kan je alles filteren en in de ketel gooien
Ik wacht meestal een paar dagen ik klaar niets ik gooi alles in de ketel aleen het bezinksel( gist) stook ik niet mee.gr.?Chris.V
Dat bedoel ik met filteren :p
En ik laat het na het bubbelen meestal een week staan omdat je ziet dat het sg toch nog niets zakt
En hij soms na heel lang nog eens bobbelt
Yep zal nog even wachten ik heb er geen haast bij ,soms stopt het waterslot met bubbelen dan schud ik eens stilletjes met het vat dan bubbelt het waterslot weer voor een dag of drie .Ik zal nog wel een tijdje wachten tot het helemaal stil staat .Dan bezinkt het wel vanzelf en zal het dan afhevelen en het bezinksel weggooien
Om dan te stoken in men alambiek met kolom .
Bedankt voor de reactie'sÂ
groeten 🙂
Â
Â
Wat denken jullie de stookwijn in een run stoken of met cuts ?
Het is namelijk alleen appel sap  uit brik,gist en suiker
groeten
Als je zoveel mogelijk smaak van je fruit wilt direct spiritrun (cuts zoals je noemt)
Succes!
thanksÂ
groetjes
Â
En wat was het resultaat ???
Â
grtz Danny
Â
Â
ik heb daar 2,5 L calvados uit gehaald en de smaak viel goed mee ,daarna heb ik zelf appeltjes gekocht en verwerkt tot moes voor te laten vergisten daar heb je wel wat werk mee .Maar dit is goed te doen als de appels ook nog eens in promo staan is dit goed meegenomen :).En ik ben in september bij een appelboer vers appelsap gaan halen als ze daar persen .Dit is ook vers en komt niet uit brik dit is wel beter hoor .Maar de eerste test uit brik was wel goed om te experimenterenÂ
Â
Oké super
Mijn appelsap (dat we tegelijk hadden gekocht) is al lang verwerkt. Ik had ook zo iets van opbrengst. Alleen had ikgeen extra suiker toegevoegd.
ik verschiet er eigenlijk van dat je zo lang hebt gewacht om te vergisten. Ik dacht dat jou sap ook niet gepasteuriseerd was.
Â
HEY DDM ja hoor dit was ander sap van LIDL uit brik voor een test ,Ik heb mijn sap dat we samen gekocht hebben de dag zelf nog in mijn vergisting emmers gedaan ze.
Ik heb twee maal calvados en een maal obstler gemaakt van het sap ,bij ieder  fles calvados heb ik verschillende hout chips bijgedaan  een maal tennessee chips en een maal whiskeyÂ
Â
Ik heb mijn calvados op Europese en Amerikaanse eik laten rijpen. Nu smaakt hij nog waterachtig. Nog enkele maanden geduld vrees ik.