Heeft er iemand ervaring met het destilleren van zgn. horeca-spirits?
Dat zijn spirits zoals rum, calvados, cognac etc. waar peper en zout aan is toegevoegd, voor gebruik in sauzen. Er zit géén accijns op, omdat het niet direct drinkbaar is... tot nu toe 😉
Een liter rum á 40 procent kostte me zojuist 8 euro bij de Hanos. Die gaat straks na verdunning tot 20% de Air Still in...
Ik ben nog helemaal groen en onervaren, dus kan iemand me zeggen of mijn volgende redenatie klopt (als ik weer een liter met 40% zou willen overhouden):
- Ik ga deze rum verdunnen naar 20%
- Ik stook 'em in de Air Still naar ca. 85% (ik hoor ook wel eens 92%, kan dat kloppen?)
- Dus moet ik ca. 475 ml destillaat eruit halen en dat weer verdunnen met ca. 525 ml water tot 1 liter @ 40%
Of maak ik nu een denkfout?
Ik heb 'em net klaar en geproefd: is erg lekker zo! Hoeft niets meer aan te gebeuren. De pepersmaak zit er nog lichtjes in; maakt 'em juist spannend 😉