Meldingen
Alles wissen

Cheaten met horeca-rum (met zout & peper)


Berichten: 59
Topic starter
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heeft er iemand ervaring met het destilleren van zgn. horeca-spirits?

Dat zijn spirits zoals rum, calvados, cognac etc. waar peper en zout aan is toegevoegd, voor gebruik in sauzen. Er zit géén accijns op, omdat het niet direct drinkbaar is... tot nu toe 😉

Een liter rum á 40 procent kostte me zojuist 8 euro bij de Hanos. Die gaat straks na verdunning tot 20% de Air Still in...

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 59
Topic starter
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben nog helemaal groen en onervaren, dus kan iemand me zeggen of mijn volgende redenatie klopt (als ik weer een liter met 40% zou willen overhouden):

- Ik ga deze rum verdunnen naar 20%

- Ik stook 'em in de Air Still naar ca. 85% (ik hoor ook wel eens 92%, kan dat kloppen?)

- Dus moet ik ca. 475 ml destillaat eruit halen en dat weer verdunnen met ca. 525 ml water tot 1 liter @ 40%

 

Of maak ik nu een denkfout?

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@uridium let oo als je dranken gaat Destileren dat je niet alleen smaken weg haalt maar ook kunt concentreren. .

Zeker wanneer dranken uit alcohol essences en kleurstoffen bestaat kun je flink oo de koffie komen .

Je miet soms ook hulpstoffen gebruiken om tot een doel tw komen .

 

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert Dankjewel! Ik maak me inderdaad al een beetje zorgen over de peper. Dan blijkt een 'essence' ipv echte peper, dus grote kans dat juist die er niet uit gaat...

Plan B voor dit destillaat is - als 'ie heftig peperig blijkt te zijn - om er juniper, steranijs en citroenschil bij te doen en 'em tot gin te destilleren.

Ik laat 't vanavond weten... nu eerst op een terrasje aan het bier 🍻

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@uridium vaak is aanvullen alleen bevoordelijk wanneer je ook contrast smaken gebruikt .

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert OK, ik ga 'em vanavond eerst proeven en dan nadenken, wat ik er eigenlijk mee wil en wat ik qua contrastsmaken nodig heb.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@uridium let wel op contrast in dit geval is niet wanneer iets zuur is er wat suiker bij moet .

Kan wezen dat we smaken zijjnwaarin stoffen moeten worden afgevlakt om andere omhoog te krijgen. .

Kan ook wezen dat je alsnog  moet nacorrigere. Met soda of een zuur om iets in balans te brengen .

Je bent vaak goedkoper uit en is vaak makkelijker en sneller om gewoon bij begin te beginnen en niet kant en klare eindproducten te werken.

 

Beantwoorden
Berichten: 59
Topic starter
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb 'em net klaar en geproefd: is erg lekker zo! Hoeft niets meer aan te gebeuren. De pepersmaak zit er nog lichtjes in; maakt 'em juist spannend 😉

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@uridium afwachten wat de smaak na een paar dagen zal zijn . 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?