Meldingen
Alles wissen

clearing agent toevoegen


Berichten: 11
Topic starter
(@freestyledaan)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

volgens een recept wat ik aan het maken ben moet ik na mijn fermentatie, clearing agent toevoegen en dit 3 dagen laten rusten. Ik ben even de weg kwijt met wat ik nu toe moet voegen.. 

gewoon Turbo Clear? of heb ik dan niet de juiste..

 

grtz

 

Daan

Beantwoorden
16 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan wat maak je ? Met wat voor gist ? .

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@freestyledaan)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ben palinka aan het maken van pruimen, en heb pot distillers yeast gebruikt..

 

Beantwoorden
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan als je een kookzak gebruikt straks en jou ketel is goed voor het doel brand het niet aan en is klaringsmiddel overbodig . 

Als je de vezels mee neemt in keyel krijg je een vollere smaak .

Met klaringsmiddel raak je dat kwijt .

Een goede ketel met juiste inrichting heeft geen moeite met troebele stookwijn of pulp en krijgt de drank prima helder bij Destilatie .

Beantwoorden
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert bedankt voor je snelle reactie. Heb 2 weken geleden een batch gemaakt maar was helemaal mislukt.. Nu dus maar opnieuw begonnen en netjes de handleiding van distilers yeast gevolgd.

tot nu toe alles helemaal goed. volgens de beschrijving zou ik morgen de pulp moeten uitpersen, extra suiker toevoegen en dan onder waterslot 7 tot 12 dagen moeten laten gisten.. dan clearing agent toevoegen en na 2 dagen stoken...

 

zelf vond ik het ook al vreemd om alle "smaken" te verwijderen. 

Klopt het dan als ik:

- het nu niet uitpers

- wel suiker en water toevoeg tot juiste hoeveelheid van het vat

- 7 tot 12 dagen laat gisten

- stoken met vezels in kookzak

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan je kunt de pulp uitpersen maar dat hoeft niet .

Er zijn recepten waarin Suiker toevoegen staat maar in principe een weinig suiker gebruiken maakt betere smaak .

De hoeveelheid water hangt af van hoeveelheid product in vat . DUS ,niet een groot vat maar bijvullen met wat tot vol dan kan het sg erg laag .

Gewoon de pulp net onder water . Gist starter maken daarin een beetjes suiker voor activeren.  

Daarna roer die door de pulp.

Ph controleren en eventueel bijstellen ongeveer ph 4,2 

Gisten laten tot het uitgegist is . Het aantal dagen kan variëren tot wel 3 weken . ( Hangt af van gist en kwaliteit gist, temperatuur , ph , enz ) 

Na gisting overhevelen in ketel waarin je een kookzak hebt .

Je zal onderin de gistton een dun grauw draplaagje zien.  Die laat je achter .

Daarna afstoken .

Beantwoorden
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert 

heb nu 2 dagen de pruimen in het vat zitten met gist en wat suiker.. en water natuurlijk

verhoudening 12 kg pruimen, 7 liter water en een zakje gist.

 

vandaag of morgen aanvullen tot 25 liter.. of denk je dat dat te laat is..

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan als gisting langer dan 48 u  bezig is geen water meer toevoegen .

Beantwoorden
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert ik snap er niks meer van.. 2 dagen verder en het waterslot is gestopt met bubbelen... kan het zijn dat de vergisting al op zijn eind is? Of gewoon laten staan..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan controleer  SG ! En controleer of er nog gisting is .   Het gebubbel in waterslot is geen indicatie op verloop gisting . Waterslot ontluchter / stank afsluiter  en voorkomt dat er ongedierte in ketel komt maar is geen indicator !

 

Beantwoorden
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert geeft O aan

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan  als sg dobber onderogaat tor inderdaad 1000 .  Kun je afstoken is gisting voorbij

 
Beantwoorden
(@freestyledaan)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert zou het nog kunnen komen omdat ik kristalsuiker heb gebruikt? heb ik in het verleden toch geen problemen mee gehad

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan hoeveelheid suiker en type gist . Kristal suiker is  voor gist wat zwaarder werk  dan een omgezet  suiker .

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@freestyledaan)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ok, thanks voor de hulp. laat je weten wanneer het uitgegist is en hoe de stook verlopen is.

 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@freestyledaan)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert, Het is helemaal goed gekomen. Ruwstook en fijnstook zijn goed gegaan. Geheel verdund naar ik dacht 42 %, maar toch mezelf een beetje vergist, nu een percentage van 38%. Alles nu 1,5 maand in een eiken vat gehad. Smaak is goed, maar mis een beetje body.. nu nog een kijken of ik dat wat kan verbeteren. 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@freestyledaan als je iets boddy mist en verder Weinig wil veranderen kun je glycerine toevoegen om toch meer body te krijgen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?