Vraagje! Is er hier iemand die een (fastferment) conisch gistingsvat gebruikt? En zo ja, wat zijn de voordelen hiervan??
Ooh jaah.. super handig.. heb ik ook nog op de verlanglijst staan maar eigenlijk heb je der meer plezier van bij het bierbrouwen.
je kan namelijk het gist, wat uitgewerkt is, en gezonken is naar de bodem, makkelijk aftappen, na de eerste vergisting.. zodat je de rest, nog een tijdje kan laten staan om te lageren.. (een soort 2de vergisting..)
Nu hevel ik nog het bier van het ene vat naar het andere vat om het jonge bier te kunnen lageren..
echter is het best een lastig vat vanwege de vorm en je moet het ophangen of in een frame zetten..
een tip is .. om van een oude koelkast een vergistingskast te maken met dit conische gist vat erin..
een ijskast is goed geïsoleerd en kan dus ook warmte binnen houden.. heb een warmte element en een tijdklok in een oude koelkast gehangen, waarmee ik het bier op een constantere temperatuur laten vergisten.
sommige biergisten kunnen best lastig zijn, in de vergisting en om aan te starten..
ik heb al een nieuwe grotere ijskast staan.. die ik wil gaan ombouwen als ik zo'n vat heb, maar wil die dan meer gaan gebruiken voor de bier brouw lol.
Ok, bedankt voor je antwoord! Dus meer voor bier brouwen gedacht!
het is een luxe vergistingsvat.. wel makkelijke als je gisten wil recyclen..