zijn er naast smaak, ook nog andere parameters indicaties die je kan gebruiken om te bepalen wanneer je bij het hart van je distillaat bent?
bv temperatuur van je kolf (t500 alambiek)? bv tussen de 85 tot 90 graden?
hoeveelheid hart als percentage van je ruwstook? bv 3 liter op een ruwstok van 10 liter?
Het percentage aan de alcohol die eruit komt? bv start op 75% en stop bij 50%
misschien hebben jullie nog bruikbare tips
Het belangrijkste is ervaring. Als je cut's maak schrijf dan ook alles op, dus waar is de drank van gemaakt, volumen, alcohol promillage van je stookwijn. En dan ook van je cut's, volume, alcohol en welke cut's heb je weggegooid. Na een dag ga je de cut's ruiken proeven en ruiken (daarna mond spoelen). Na een tijdje ga je merken dat je bijvoorbeeld de eerste 3 cut's van 150ml weggooi en dat je naloop bijvoorbeeld bij 55% begin. Dit kan in het begin een leidraad zijn. Maar het blijft (veel) ruiken en proeven. Het moeilijkste is waar moet het naar proeven en ruiken. Zoals Robbert zeg ga niet opzoek naar bijvoorbeeld een whisky smaak, maar probeer iets aangenaams te ontdekken.
Helemaal mee eens met RuMo en Robbert. Ik had hier echt veel moete mee in het begin. Nu soms nog wel eens trouwens. Echter, de temperatuur in de gaten houden geeft wel een goede indicatie. De foute smaakjes en geurtjes zijn het makkelijkst te herkennen. De truc is om dat stukje kop of juist staart mee te krijgen zonder daar teveel van in te hebben. Dus blijft ervaring de beste indicator 😉
groeten Catnip
Het maken van scheidingen is voor beginners vaak moeilijk .
Daarom is het ondanks dat het omslachtig is oefenen en werken met aparte bekkertjes of glaasjes wel te adviseren voor beginners of als je wat onzeker bent.
Anders met iemand die ervaring heeft meelopen en dan oefenen op het maken van scheiding.
Ik heb 10 genummerde liter potten.
Ondertussen op gevoel en ruiken en proeven ga ik door mijn fijnstook heen. Na de stook potjes op rij op de tafel, en nee, mijn vrouw zegt er nu niets meer van, laat ik de deksels eraf. Volgende dag of soms na 2 dagen te laten ‘luchten’ ga ik alleen op geur scheiden.
Ik heb dat vanaf het begin al gedaan en een gewoonte geworden en wordt er steeds beter in te combineren al ben ik er nog lang niet.