Meldingen
Alles wissen

Cuts maken tijdens je spirit run


Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zijn er naast smaak, ook nog andere parameters indicaties die je kan gebruiken om te bepalen wanneer je bij het hart van je  distillaat bent?

bv temperatuur van je kolf (t500 alambiek)? bv tussen de 85 tot 90 graden?

hoeveelheid hart als percentage van je ruwstook? bv 3 liter op een ruwstok van 10 liter?

Het percentage aan de alcohol die eruit komt? bv start op 75% en stop bij 50%

misschien hebben jullie nog bruikbare tips

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mac smaak , kleur , geur helderheid .  Zijn voornaamste . Wanneer je ook met temperatuur meetpunt op brug werkt zal bij 78, 3. Graden een hoofdloop aanvangen . Vaak net na dat punt zal een keren in smaak zijn.  Meet je ook percentage tijdens stook zal nij een goed werkende ketel na 85 a 90 %  van de te verwachte hoeveelheid het alcohol percentage instorten wanneer dat gebeurt pak je het thee lepeltje en zoek je weer punt van keren in smaak . Wanneer troebel wordt is sowieso tijd om te stoppen .

 beginners nemen vaak meerdere bekertjes en vangen kleine deeltjes op om na de tijd te vinden waar de scheiding komt en die goed smaken de bij elkaar te  voegen .

Dit is een goede oefening om smaken te leren herkennen .

Let wel op  wanneer je een drank op smaak stookt als bijvoorbeeld   whiskey , brandy dat je in uitstroom niet kunt zoeken naar die smaak omdat pas bij rijping smaken vormen ! 

Beantwoorden
 mac
(@mac)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

bedankt voor je reactie

 

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het belangrijkste is ervaring. Als je cut's maak schrijf dan ook alles op, dus waar is de drank van gemaakt, volumen, alcohol promillage van je stookwijn. En dan ook van je cut's, volume, alcohol en welke cut's heb je weggegooid. Na een dag ga je de cut's  ruiken proeven en ruiken (daarna mond spoelen). Na een tijdje ga je merken dat je bijvoorbeeld de eerste 3 cut's van 150ml weggooi en dat je naloop bijvoorbeeld bij 55% begin. Dit kan in het begin een leidraad zijn. Maar het blijft (veel) ruiken en proeven. Het moeilijkste is waar moet het naar proeven en ruiken. Zoals Robbert zeg ga niet opzoek naar bijvoorbeeld een whisky smaak, maar probeer iets aangenaams te ontdekken.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helemaal mee eens met RuMo en Robbert. Ik had hier echt veel moete mee in het begin. Nu soms nog wel eens trouwens.  Echter, de temperatuur in de gaten houden geeft wel een goede indicatie.  De foute  smaakjes en geurtjes zijn het makkelijkst te herkennen.  De truc is om dat stukje kop of juist staart mee te krijgen zonder daar teveel van in te hebben. Dus blijft ervaring de beste indicator 😉

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het maken van scheidingen is voor beginners vaak moeilijk .

Daarom is het ondanks dat het omslachtig is oefenen en werken met aparte bekkertjes of glaasjes wel te adviseren  voor beginners of als je wat onzeker bent.

Anders met iemand die ervaring heeft meelopen en dan oefenen op het maken van scheiding.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert dat zullen dan veel glaasjes worden hier 🤣 ik heb namelijk zo goed als geen reuk haha, maar ja dat mag de pret niet drukken , zal wel effe aanpassen zijn en nog zorgvuldiger werken tijdens het stoken.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb 10 genummerde liter potten.
Ondertussen op gevoel en ruiken en proeven ga ik door mijn fijnstook heen. Na de stook potjes op rij op de tafel, en nee, mijn vrouw zegt er nu niets meer van, laat ik de deksels eraf. Volgende dag of soms na 2 dagen te laten ‘luchten’ ga ik alleen op geur scheiden.

Ik heb dat vanaf het begin al gedaan en een gewoonte geworden en wordt er steeds beter in te combineren al ben ik er nog lang niet.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?