Meldingen
Alles wissen

Dadels macereren


Berichten: 40
Topic starter
(@pastislover)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal

heeft iemand van jullie al eens eerder dadels gemacereerd?

ik heb dit nu voor de tweede keer gedaan en wat mij hierbij opvalt is het volgende.

ik zet anderhalve kilo dadels op twee liter alcohol van 94% en na een kleine 6 weken wegzetten en filteren hou ik dan een drank over die kristal helder is en ongeveer en alcohol percentage van 80%.

als ik deze drank nu vervolgens tot een 40% terugbreng door verdunnig met water krijg ik hierin een

vlokkerige neerslag.

ik moet dan weer een tijdje wachten om daarna deze vloeistof minstens 4 keer opnieuw te moeten filteren voor hij weer helemaal helder is.

daarna kan ik suiker en water toevoegen tot een goed drinkbare dadel likeur die heerlijk zacht van smaak is.

nu ben ik benieuwd of er nog meer mensen zijn die hier ervaring mee hebben.

groetjes

pastislover

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meestal gaat dit over de oliën die zich hechten aan de watermoleculen en zo onzuiverheden creëren in je destillaat.

Misschien proberen om eerst je destillaat te verdunnen alvorens te macereren ?

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Leuk om dit topic te vinden... heb net een tweede maceratie 'geoogst'.

Bij de eerste ronde had ik beschikking over een heel stroperige pasteuse massa van dadels. Die gemarcereerd met korianderzaad, echte saffraan en kardemom.

Bij de tweede ronde had ik hele dadels met pit beschikbaar. Ontpit en op pot gezet met opnieuw saffraan en korianderzaad, maar nu zonder kardemom.

Telkens vodka van 37,5% abv gebruikt en dan krijg ik bij ronde 1 een heldere gele drank en bij ronde 2 een donkerbruine drank. Die laatste was veruit de meest intense, zelfs zonder de kardemom. Het is de saffraan (zit hieronder) die de smaak aanvoert, gevolgd door een fijne koffie-toon.

Voor beide rondes kwamen de dadels van een Saudische vriend, die het voor me meebracht uit Riad. Geldt ook voor de saffraan, alhoewel hij dat wat 'schimmig' over deed... bleek uit Iran te komen 🙄 

Ik ben echt heel erg tevreden over maceratie van dadels, bij laag abv.

Ik kan het niet onderbouwen met bronnen, maar ik vermoed zomaar, dat extractie van dadels juist goed gaat bij lage alcoholpercentages. Ik krijg echt heel veel smaak bij 37,5 %.

Beantwoorden
stookje
Berichten: 138
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb net de twee lading staan trekken, toen ze in de bonus waren een kilootje gehaald en die op 92% alcohol gezet, niet eerst ontpit dit keer (wat een kleefbende de eerste keer). Helder wordt het inderdaad niet, maar ik weet ook niet of dat gaat lukken zonder de smaak te verzwakken. Misschien eens met vislijm proberen.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gdurende 10 jaar kon ik gratis beschilkken over dadels (er zijn er overigens evenveel varieteiten als appelvarieteiten)

Gezien het massale suikergehalte van dadels heb ik jaren gepoogd er iets lekkers mee te brouwen.  Macereren, distilleren, rijpen, weet ik veel.  Ik ben er nooit in geslaagd er iets degelijks mee te maken.  Het enige redelijk smakend was door toevoeging van sterke kruiden om op die manier de kleffe dadelsmaak op de achtergrond te verdringen.

Overigens,  er is nagenoeg van ieder fruit of kruid wel ergens een alcohol drankje te vinden maar dadelalcohol kom je bijna nooit tegen.  Gezien dadels tot 70 percent suiker kunnen bevatten (vergelijk met druiven 17%) zou je nochtans een resem alcoholische dranken verwachten. 

Dus als iemand er in slaagt iets lekkers van te brouwen.....een hele markt ligt open.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9959

@psycat dadels worden zeker wel vaak vermeld . Maar voornamelijk Midden Oosten.  O.a. in iran  gebruikt om een arak van te stoken.  Vergisten gemengd met rozijnen op een traag of spontane gisting . Kaneel , kruidnagel ,citrus , vijgen en gekookte honing worden gebruikt om er een " liefdes " likeur mee te maken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?