Ik heb een vraag over DAP en de invloed daarvan op de PH waarde.
Als ik een suikerwash maak dan wil ik een PH waarde hebben tussen 4.2 en 5.2.
Ik merk dat als ik op 25 liter water met 5.5kg suiker ongeveer 10 gram DAP toevoeg, dat de PH onmiddellijk omhoog gaat met ongeveer 1.00 punt (schat ik). Is het nu de bedoeling dat je de PH meet voor of na toevoeging van de DAP?
Ik ben namelijk bang dat ik teveel citroenzuur toevoeg. Ik gebruik al 10 gram tijdens het inverteren van de suiker.
En daarna moet ik nog een aantal theelepels toevoegen om weer onder de 5.2 te komen (na toevoeging 10-12 gram DAP).
Alvast dank voor jullie reactie!
Ik wacht inderdaad niet. Ik roer het alleen heel goed door. Maar veel meer tijd dan 2 minuten zit er niet tussen. Ik ga vanmiddag nog een wash maken. De suiker staat af te koelen nu. Ik ga straks langer wachten tussen de metingen en laat jullie de resultaten weten.
Heb de wash klaargemaakt en tussendoor gemeten.
5.5 kg suiker geinverteerd met 10 gram citroenzuur.
25 liter totaal. Start PH is hier dan 5.00
11 gram DAP toegevoegd. Dan stijgt de PH naar 6.25
2 gram citroenzuur toegevoegd, PH daalt naar 5.95
2 gram citroenzuur toegevoegd, PH daalt naar 5.65
2 gram citroenzuur toegevoegd, PH daalt naar 5.40
1 gram citroenzuur toegevoegd, PH daalt naar 5.19
Elke meteen gemeten na goed roeren en nogmaals na 10 minuten wachten.
Dit maakt geen verschil. Zowel de DAP als het citroenzuur geven meteen dit effect na goed roeren
en het verandert niet na een 10-15 minuten wachten.
Ik ga nu van start met een PH van ongeveer 5.20. Gist heb ik zojuist toegevoegd.
Ik wil niet nog meer zuur toevoegen.
Ik hoop dat Robbert hier zijn ervaring nog even op wil loslaten.
Concrete vraag is nog steeds. Is het de bedoeling dat je na toevoeging van DAP de PH met citroenzuur moet corrigeren om tussen de 4.2 en 5.2 te komen?
Dit bij een suikerwash met Bruggemans bakkersgist zonder extra toevoegingen.
Alvast dank.
Dank voor je uitleg. Ik volg jouw recept suikerwash met bakkersgist. Dus 5.5kg suiker koken in 3 liter water, 7-10 gram citroenzuur erbij. En dan 7-14 gram DAP, 70 gram droge bakkersgist. Dit heb ik al meerdere malen gemaakt en ben tevreden over het resultaat. Ik had eerst nog geen PH meter en maakte het met 9 gram citroenzuur en 12 gram DAP.
Bij het maken van de suikerwash ruim 3 weken geleden heb ik wel een PH meter gebruikt. Het viel me toen op dat ik op een PH van ruim boven de 6 uitkom met deze ingrediënten. Dat ben ik toen gaan corrigeren met citroenzuur om onder de 5.0 te komen. Toen moest ik nog ongeveer 6 gram citroenzuur extra toevoegen. Vandaar mijn twijfels en het openen van dit topic.
Daar komt nog bij dat de laatste keer het gisten langer geduurd heeft, sommige emmers stonden na 23 dagen nog heel langzaam te gisten en de SG is bij geen enkele emmer op of onder de 1000 gekomen. Sommige zelfs na 23 dagen op 1015. Dit bij constant 23 graden. Dus vandaar dat ik dacht dat dit door dat extra citroenzuur kon komen. Want toen ik bij de vorige keren zonder PH meting die extra 6 gram niet had toegevoegd ging de gisting beter en kwam ik wel ik de buurt van SG 1000. En dit dus met een start PH van rond de 6.25
Sorry, lang verhaal, ik hoop dat je mijn vraag / punt begrijpt.
B.v.d.
Marcel1966
Ik maak 25ltr suikerwash als volgt, ik neem 4,5 kg suiker, inverteer in 4ltr kokend water met 8gram citroenzuur, wel blijven omroeren gedurende ongeveer 10 min.
tegelijk in een 2e pan breng ik 2ltr water aan de kook en voeg daar 1 kopje (140gram) rijst aan toe, en laat deze 10 min. koken. Tussendoor maak ik alvast mijn natte bakkergist klaar in een maatbeker, ik gebruik 4x42gram natte bakkersgist, voeg hier lauw water aan toe en 1eetlepel suiker.
HI Marcel
Dat is nu eens precies wat ik ook doe. Eerst volgde ik Birdwatchers maar ben dan geleidelijk de tomatenpuree gaan vervangen door rijst, appels, peren, appelsien, rababer etc etc (wat het seizoen brengt)
Ik was niet overtuigd van het inverteren maar ook hier heeft Robbert me ovetuigd en de resultaten zijn spectaculair. Zowel voor snelheid als vergistingsgraad.
Ik kan dan ook dit natuurlijk recept sterk aanbevelen (met bakkersgist maar dat blijft controversieel) zonder chemische producten, of andere troep. Rechtoe rechtaan, eenvoudig en beton. Kan je weinig mee mis doe. PH is altijd goed, SG ook.
Je recept is MI beter dan birdwatchers, sneller en geeft betere resultaten.
PS Het enige dat gevaarlijk is bij dit recept is dat met sommige fruitsoorten (bv appelsien) men moet filteren voor de vergisting wegens mogelijke schuimvorming.