Hallo iedereen,
Ik heb vandaag mijn eerste lading stookwijn gedestilleerd. Het kwam er helder uit alleen zit er een geurtje aan.Ik vind het zelf naar witte wijn ruiken (een heel klein beetje fruitig). Weet iemand waardoor dit komt en hoe ik dit misschien kan fixen dat het geurloos wordt?
(Ik heb de stookwijn gemaakt van turbogist, 8 kilo suiker, en 20 liter water. Ook gebruik ik een Air Still destilleer apparaat van Still Spirits.)
Naar 40% verdunnen en nog een keer stoken
Wat Chris zei en geef het na het stoken een paar dagen in een fles met losse dop of prop watten, het moet in t begin wat ademen.
6 kg suiker voor 25 liter water, 2 maal stoken en eventueel filteren met actieve kool daarna even de tijd geven. Maar het wil niet zeggen dat er iets fout is gegaan als je alcohol daarna nog een luchtje en/of smaakje heeft. Maar als de alcohol voor consumptie is moet het natuurlijk wel lekker zijn.
8 kg en turbo gist, altijd 2 keer stoken. Soms wel 3 keer om de bijsmaakjes kwijt te raken. Meerdere keren stoken is eigenlijk "wassen van de alcohol".
Joep ik ben met het zelfde bezig. was je stookwijn helemaal helder na het schoon maken met de turbo clean? Of heb je dat niet gebruikt? Ik moet nog 5 uur wachten maar heb het idee dat het wat grijzig is. Misschien hoort dat zo ik heb geen idee.
Heb je wel cuts gemaakt?
De voorloop ruikt namelijk nogal ‘fruitig’.
Hoi Lecram,
Sorry voor de late reactie.
Mijn stookwijn zag er een beetje uit als verdunde melk.
Ik had hetzelfde waarschijnlijk teveel gist meegekomen.
Denk dat het kwam door de emmer. En een glazen pot was het bijna geheel helder.
Stookwijn hoef niet helder de ketel in. Het mag best wel wat troebel zijn. Turbo clean hoef je dus niet te gebruiken. Het laten bezinken van je stookwijn zou voldoende moeten zijn. Alleen als je kool aan je stookwijn toevoeg dan wel altijd turbo clean gebruiken. Maar om bijsmaakjes tegen te gaan zou je ook minder suiker of meer water kunnen gebruiken. Je kan ook overwegen om eens een andere gist te gebruiken in plaats van turbo gist. Maar alcohol ruik je en proef je altijd het is nooit helemaal neutraal. En dat is ook niet erg het is een ingrediënt voor een recept, en het zit er niet in om alleen maar dronken te worden.
Een stookwijn uit uitsluitend suiker die ineens beetje 'witte wijn" achtig ruikt . Zal ook na eerste stook die " bijsmaak / geur " dragen .
een suikerbeslag hoort dat niet te hebben .
Oorzaak is vorming geweest van azijnzuur en binding hiervan aan alcoholen. ( Ester vorming )
Er zijn mogelijk heden om de geur / smaak groten deels weg te krijgen maar elke correctie geeft ook weer een gevolg .
Moeten Na corrigeren met actief kool O.i.d. betekent dat in beslag maken en vergistingen maar ook mogelijk in destileren iets niet goed is gegaan .
Kan die "witte wijn" smaak niet positief werken op een fruitig likeurtje?
Een niet 100% vergiste suikermash ruikt en smaakt best lekker.
Je moet er rekening mee houden dat het moment dat je nu proeft nog enorm gaat nawerken na destilatie .
Drank is niet klaar als de laatste druppel uit de ketel valt. .
Dan begint juist nog de smaak vorming in rijping .
Een witte wijn achtige smaak op een stookwijn van suiker is een teken van verzuring .
Azijnzuur kan heel makkelijk binden met alcoholen .en met katalysator Van andere stoffen zal het gauw negatief werken .