Meldingen
Alles wissen

Destillaat Stookwijn


Berichten: 7
Topic starter
(@joepkoning2001)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo iedereen,
Ik heb vandaag mijn eerste lading stookwijn gedestilleerd. Het kwam er helder uit alleen zit er een geurtje aan.Ik vind het zelf naar witte wijn ruiken (een heel klein beetje fruitig). Weet iemand waardoor dit komt en hoe ik dit misschien kan fixen dat het geurloos wordt?

(Ik heb de stookwijn gemaakt van turbogist, 8 kilo suiker, en 20 liter water. Ook gebruik ik een Air Still destilleer apparaat van Still Spirits.)

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Naar 40% verdunnen en nog een keer stoken

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat Chris zei en geef het na het stoken een paar dagen in een fles met losse dop of prop watten, het moet in t begin wat ademen.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

6 kg suiker voor 25 liter water, 2 maal stoken en eventueel filteren met actieve kool daarna even de tijd geven. Maar het wil niet zeggen dat er iets fout is gegaan als je alcohol daarna nog een luchtje en/of smaakje heeft. Maar als de alcohol voor consumptie is moet het natuurlijk wel lekker zijn.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

8 kg en turbo gist, altijd 2 keer stoken. Soms wel 3 keer om de bijsmaakjes kwijt te raken. Meerdere keren stoken is eigenlijk "wassen van de alcohol".

Beantwoorden
Berichten: 21
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Joep ik ben met het zelfde bezig. was je stookwijn helemaal helder na het schoon maken met de turbo clean? Of heb je dat niet gebruikt? Ik moet nog 5 uur wachten maar heb het idee dat het wat grijzig is. Misschien hoort dat zo ik heb geen idee.

Beantwoorden
Berichten: 102
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb je wel cuts gemaakt?
De voorloop ruikt namelijk nogal ‘fruitig’.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@joepkoning2001)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Lecram, 

Sorry voor de late reactie.

Mijn stookwijn zag er een beetje uit als verdunde melk. 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik had hetzelfde waarschijnlijk teveel gist meegekomen. 

Beantwoorden
Berichten: 21
(@lecram006)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Denk dat het kwam door de emmer. En een glazen pot was het bijna geheel helder.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookwijn hoef niet helder de ketel in. Het mag best wel wat troebel zijn. Turbo clean hoef je dus niet te gebruiken. Het laten bezinken van je stookwijn zou voldoende moeten zijn. Alleen als je kool aan je stookwijn toevoeg dan wel altijd turbo clean gebruiken. Maar om bijsmaakjes tegen te gaan zou je ook minder suiker of meer water kunnen gebruiken. Je kan ook overwegen om eens een andere gist te gebruiken in plaats van turbo gist. Maar alcohol ruik je en proef je altijd het is nooit helemaal neutraal. En dat is ook niet erg het is een ingrediënt voor een recept, en het zit er niet in om alleen maar dronken te worden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een stookwijn uit uitsluitend suiker die ineens beetje 'witte wijn" achtig ruikt . Zal ook na eerste stook die " bijsmaak / geur " dragen .
een suikerbeslag hoort dat niet te hebben .
Oorzaak is vorming geweest van azijnzuur en binding hiervan aan alcoholen. ( Ester vorming )
Er zijn mogelijk heden om de geur / smaak groten deels weg te krijgen maar elke correctie geeft ook weer een gevolg .

Moeten Na corrigeren met actief kool O.i.d. betekent dat in beslag maken en vergistingen maar ook mogelijk in destileren iets niet goed is gegaan .

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kan die "witte wijn" smaak niet positief werken op een fruitig likeurtje?

Een niet 100% vergiste suikermash ruikt en smaakt best lekker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je moet er rekening mee houden dat het moment dat je nu proeft nog enorm gaat nawerken na destilatie .
Drank is niet klaar als de laatste druppel uit de ketel valt. .
Dan begint juist nog de smaak vorming in rijping .
Een witte wijn achtige smaak op een stookwijn van suiker is een teken van verzuring .
Azijnzuur kan heel makkelijk binden met alcoholen .en met katalysator Van andere stoffen zal het gauw negatief werken .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?