Ruim 20 jaar geleden met behulp van wat tips van Karel Poortvliet zelf een Keteltje gemaakt. Destijds enkel proefstookjes gedaan maar door tijdgebrek niet meer aangeraakt. Onlangs de draad maar weer eens opgepakt. Het is dus een kleine kopere alabiek met een cognac achtige helm. Na de brug een koelspiraal in een groot vat (ca 20 liter water). Ik stook nu de ruwstook op een elektrische plaat maar had het idee de fijnstook op gas te doen. Enfin na een proefstookje gedaan met restant (enkele liters) vlierbloesem wijn een beslag gemaakt met moutextract en mais.
Hiermee ben ik gestart met de eerste RS en had ca 7 liter in de ketel. Opbrengst na ca 5 uur stoken is 0,6 liter met een percentage van 75%. Hiervan leek me het volume wat weinig maar het percentage vrij hoog.
Ik meet vlak voor de brug en deze temperatuur is enorm lastig te beheersen maar op den duur gaat deze naar redelijk stabiel 79 graden en loopt langzaam op naar 94.
Mijn vraag is eigenlijk zou ik niet meer volume maar met een lager percentage moeten hebben? En zo ja, wat doe ik verkeerd?
Alvast bedankt voor jullie reacties.
ik heb een moutextract zonder hop gebruikt en maisvlokken toegevoegd die niet voorbehandeld hoefde te worden. Was me eigenlijk meer om wat smaak te doen. Ca 2 maanden geleden gemaakt en af en toe nog wat bellen door het waterslot.
Meestal ca 2 a 3 druppels per seconde maar heel af en toe een dun straaltje. Wellicht kan ik eens de kookplaat wat hoger zetten. In het begin doe ik maximaal maar die ineens snel over de 70 graden duikt gaat het plaatje een paar tandjes lager.
De vlierbloesem wijn die als eerst heb gebruikt als stookwijn was een restant van een vlierbloesemchampagne die ik door gebrek aan flessen overhield. Denk dat er zo’n 11% in zat. Deze heb ik niet gemeten maar er kwam ca 2 jampotten uit. Die bewaar ik want als de champagne mislukt (niet goed op fles gist) ga ik die ook afstoken en maak er een vlierbloesem gin van.
Ik had 2 blikken donker moutextract van elk 1,5 kg en 1 kg maisvlokken en ook nog wat suiker en water toegevoegd. Een gist gebruikt met een alcoholtolerantie van ca 11 dus meer dan 11% zal er niet in gezeten hebben. Totaal had ik denk ik zo’n 22 a 23 liter.
Momenteel ben ik met de 2e Ruw stook bezig en heb zojuist de kookplaat wat hoger gezet en er kwam een serieus straaltje uit maar in eens werd het even troebel en donker. Ik denk dat er schuim is meegekomen want nu is het weer helder. Het ruikt prima overigens.
Donderdag de laatste rest ruw stoken en dan eens kijken of we dit samen in een fijn stook tot iets moois kunnen krijgen.
Was het mout extract diastatisch ? Zonder enzym zal er van de mais weinig opbrengst zijn. Het lijkt erop dat Voornamelijk en alleen de suiker voor de opbrengst heeft gezorgt .
Hallo en welkom Alcoholust, leuk dat je de hobby weer op hebt gepakt en meteen een stevige zit hebt gemaakt voor een potje 0,6l. Vijf uur dat is best lang vind ik. Maar wat Alchemist zegt, je haalt er wel een hoog percentage mee als je zo rustig stookt. Hoop dat de vlier smaak goed is meegekomen. Erg lekker vlier. Ik heb afgelopen avond ook 7,5 liter vlier af gestookt. 3 jam potjes overgehouden 60;50 en40% , maar dat krijg je als je het in 2 uurtjes doet. Zo zie je maar, geduld loont.
Ik denk zelf ook dat ik iets te vroeg gestopt ben gisteren en heb het restant al weggegooid. Vandaag om 18:00 wederom 7 liter aangezet en het is nu 23:00 en heb inmiddels een 1 liter en het drupt nog steeds en ruikt ook nog steeds lekker. Learning curve.