Meldingen
Alles wissen

Doe ik iets fout?


Alcoholust
Berichten: 6
Topic starter
(@alcoholust)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ruim 20 jaar geleden met behulp van wat tips van Karel Poortvliet zelf een Keteltje gemaakt. Destijds enkel proefstookjes gedaan maar door tijdgebrek niet meer aangeraakt. Onlangs de draad maar weer eens opgepakt. Het is dus een kleine kopere alabiek met een cognac achtige helm. Na de brug een koelspiraal in een groot vat (ca 20 liter water). Ik stook nu de ruwstook op een elektrische plaat maar had het idee de fijnstook op gas te doen. Enfin na een proefstookje gedaan met restant (enkele liters) vlierbloesem wijn een beslag gemaakt met moutextract en mais.

Hiermee ben ik gestart met de eerste RS en had ca 7 liter in de ketel. Opbrengst na ca 5 uur stoken is 0,6 liter met een percentage van 75%. Hiervan leek me het volume wat weinig maar het percentage vrij hoog.

Ik meet vlak voor de brug en deze temperatuur is enorm lastig te beheersen maar op den duur gaat deze naar redelijk stabiel 79 graden en loopt langzaam op naar 94.

Mijn vraag is eigenlijk zou ik niet meer volume maar met een lager percentage moeten hebben? En zo ja, wat doe ik verkeerd?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Beantwoorden
12 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@alcoholust Hoi en welkom,

 

Ik weet niet of het een gevalletje is van iets verkeerd doen, maar 7 liter verstoken in 5 uur is het erg rustig aan doen. Die hoeveelheid red ik onder de twee uur, wat was je uitstroom? Tussen druppels en een straaltje in?

 

Wanneer je de hoeveelheid warmte flink knijpt krijg je meer interne reflux, damp condenseert op de wand en stroomt terug, opkomende damp verdampt weer iets meer alcohol t.o.v. water en je gaat steeds beter scheiden. 

 

Qua hoeveelheid opbrengst, ik ben eigenlijk benieuwd hoe je het beslag gemaakt hebt, je noemt moutextract en mais, welke behandeling heb je gedaan?

 

Mais moet eigenlijk vooraf gekookt worden om de eiwitketens rondom de zetmeel op te lossen voordat je deze mee kunt maischen, als je dit niet gedaan hebt heb je weinig beschikbaar zetmeel om om te zetten naar vergistbare suikers.

 

Verder als je hebt proberen te maischen met moutextract, zal er weinig omzetting gebeuren, of eigenlijk nagenoeg niks. Dan heb je niet vergistbare zetmeel in je oplossing die dus niet omgezet wordt naar ethanol.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@alcoholust , aller eerst welkom op dit forum. Eigenlijk is het wat weinig info om een goed antwoord op je vraag te geven. Waar ben je mee begonnen? Een vlierbloesemwijn kan je als stookwijn gebruiken, maar wat was het alcohol percentage en hoeveel alcohol heb je verkregen uit de mout en mais? Met andere woorden wat je aan het eind over houd is onder anderen  afhankelijk met wat je ben begonnen. Maar complimenten voor je geduld want 5 uur voor 0,6 liter is niet heel veel.

Beantwoorden
Alcoholust
Berichten: 6
Topic starter
(@alcoholust)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

ik heb een moutextract zonder hop gebruikt en maisvlokken toegevoegd die niet voorbehandeld hoefde te worden. Was me eigenlijk meer om wat smaak te doen. Ca 2 maanden geleden gemaakt en af en toe nog wat bellen door het waterslot.

Meestal ca 2 a 3 druppels per seconde maar heel af en toe een dun straaltje. Wellicht kan ik eens de kookplaat wat hoger zetten. In het begin doe ik maximaal maar die ineens snel over de 70 graden duikt gaat het plaatje een paar tandjes lager.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@alcoholust Moutextract is mout die het maischproces heeft doorgelopen en door de nabehandeling geen diastatisch vermogen (lees potentiaal om zetmeel naar vergistbare suikers om te zetten), de voorbehandeling van de maisvlokken zorgt voor beschikbaar zetmeel maar dat is nog niet omgezet naar suikers. Waarschijnlijk is het moutextract het enige wat een bijdrage heeft geleverd voor de opbrengst van alcohol. Hoeveel moutextract en maisvlokken heb je op die 7 liter gebruikt?

 

2 maanden is een lange tijd voor een vergisting, reken meestal op 3 a 4 weken. Het waterslot is meer een stankafsluiter dan een indicator van een vergisting, misschien is een hydrometer voor de S.G. waarde iets wat je kunt overwegen om de vergisting wat beter in de gaten te houden. Met een te lange vergisting kun je ook een hoop ongewenste bijproducten krijgen doordat de dode gist ontleedt, eventueel zuurstof wat bepaalde verbindingen gaat veroorzaken die je niet wilt.

 

De uitstroom klinkt niet verkeerd, maar de tijdsduur vind ik nog wat lang, 5 uur voor 7 liter. 

Beantwoorden
Alcoholust
Berichten: 6
Topic starter
(@alcoholust)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De vlierbloesem wijn die als eerst heb gebruikt als stookwijn was een restant van een vlierbloesemchampagne die ik door gebrek aan flessen overhield. Denk dat er zo’n 11% in zat. Deze heb ik niet gemeten maar er kwam ca 2 jampotten uit. Die bewaar ik want als de champagne mislukt (niet goed op fles gist) ga ik die ook afstoken en maak er een vlierbloesem gin van.

 

Ik had 2 blikken donker moutextract van elk 1,5 kg en 1 kg maisvlokken en ook nog wat suiker en water toegevoegd. Een gist gebruikt met een alcoholtolerantie van ca 11 dus meer dan 11% zal er niet in gezeten hebben. Totaal had ik denk ik zo’n 22 a 23 liter.

Momenteel ben ik met de 2e Ruw stook bezig en heb zojuist de kookplaat wat hoger gezet en er kwam een serieus straaltje uit maar in eens werd het even troebel en donker. Ik denk dat er schuim is meegekomen want nu is het weer helder. Het ruikt prima overigens.

Donderdag de laatste rest ruw stoken en dan eens kijken of we dit samen in een fijn stook tot iets moois kunnen krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Was het mout extract diastatisch ? Zonder enzym zal er van de mais weinig opbrengst zijn.  Het lijkt erop dat Voornamelijk en alleen de suiker voor de opbrengst heeft gezorgt .

 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo en welkom Alcoholust, leuk dat je de hobby weer op hebt gepakt en meteen een stevige zit hebt gemaakt voor een potje 0,6l. Vijf uur dat is best lang vind ik. Maar wat Alchemist zegt, je haalt er wel een hoog percentage mee als je zo rustig stookt. Hoop dat de vlier smaak goed is meegekomen. Erg lekker vlier. Ik heb afgelopen avond ook 7,5 liter vlier af gestookt. 3 jam potjes overgehouden 60;50 en40% , maar dat krijg je als je het in  2 uurtjes doet. Zo zie je maar, geduld loont. 

Beantwoorden
Alcoholust
Berichten: 6
Topic starter
(@alcoholust)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik denk zelf ook dat ik iets te vroeg gestopt ben gisteren en heb het restant al weggegooid. Vandaag om 18:00 wederom 7 liter aangezet en het is nu 23:00 en heb inmiddels een 1 liter en het drupt nog steeds en ruikt ook nog steeds lekker. Learning curve.

Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@alcoholust als je echt iets wil leren raad ik je aan om wat meer gestructureerd te werk te gaan. Je zal best wel een mooie ketel hebben(na 5 berichten kan je een foto bijvoegen), maar begin bij de basis namelijk de stookwijn. Als je een wijn als basis gebruik moet je wel weten hoeveel liter met welk percentage alcohol. Dat geld ook als je zelf je stookwijn maak. 3 mout en 1 kg mais en "wat suiker" en een gist met een tolerantie van 11% is dan niet voldoende. Je zou om te beginnen eens een gewone suiker stookwijn kunnen maken(er staan veel recepten op dit forum) en meet dan de begin en eind SG  dan weet je wat je kunt verwachten na het distilleren. En als je daar niet op wil wachten en het gaat er alleen om om je ketel te leren kennen, dan zou je ook een paar goedkope pakken wijn kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Alcoholust
(@alcoholust)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@rumo bedankt voor je reactie. Ik zal een foto van de installatie toevoegen. Verder had ik nog wel wat meer gegevens maar gisteren niet bij de hand.

 

de vlierbloemen wijn is gestart met ca SG 1070 nadat de most vanzelf klaarde was deze 997. Voor het bottelen heb ik er op 20 liter nog 300 gram suiker bijgedaan om op ca 1005 te komen tbv nagisting op fles. Het grootste gedeelte is gebotteld en ik had ca 6 liter over (geen flessen meer). Dit restant heeft nog kort nagegist waarna ik hiermee de eerste proefstook heb gedaan. Opbrengst ca 0,6 liter 75%. 

Ik had een tijd geleden moutextract gekocht en wilde hier dus ook een stookwijn van maken. Lastig is dat ik het suiker gehalte van de moutwijn niet kende en meten met die dikke stroop ook erg lastig is. Ik moet ergens en refracto meter hebben maar was ik nog niet tegen gekomen. Enfin dus 3 kg mout extract 1 kg mais vlokken 5 kg suiker en afgevuld tot 25 liter. Na verloop van tijd mais eruit gezeefd en nog 23 liter over waarvan ik vermoed 22 liter bruikbaar vanwege de gist op de bodem. De most smaakt op zich niet slecht en is nog best zoet. Ik heb Mnagrove Jack M44 als gist gebruikt en deze heeft een alcoholtolerantie van ca 10% en mede door de wat zoetige smaak verwacht ik dat het percentage van de stookwijn op ca 10% zal liggen.

Dee eerste 7 liter die ik hiermee stookte leverde dus ca 0,6 liter van 75% op. Eigenlijk hetzelfde als bij de vlierbloesemwijn. De 2e stook gister (ook ca 7 liter stookwijn in ketel) leverde ca 1,5 liter op maar zit nog in losse potjes dus nog niet samen gemeten) Het elektrische kookplaatje op een hogere stand gehouden en wat langer doorgestookt in vergelijking met de keer en toe kwam er wat bruine troebel mee (stookwijn is erg donker door het donkere moutextract) maar had eigenlijk nauwelijks invloed op smaak. Ik verwacht dat de hogere temperaturen van het kookplaatje wat schuimwerking gaf en dat dit in de brug is terecht gekomen en mee is genomen. Ik verwacht dit bij de fijnstook er wel uit te kunnen krijgen. 
misschien had beter een gist kunnen gebruiken met een hogere alcoholtolerantie?

1631020359-C5B76165-853E-4F06-A88E-A146AD392140.jpeg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@alcoholust je ben gelukkig al verder dan ik dacht maar dat was ook wat moeilijk in te schatten vanaf deze kant van het scherm. 15 gram per liter is wat veel om te bottelen 8 a 12 gram per liter is aan te raden. Ik heb ook wel eens meer(veel meer) gebruikt maar dat is mij niet bevallen 💣 . 

Als je van de 25 liter stookwijn het begin SG meet(en dat is meestal wel te doen) en na het gisten de eind SG meet kun je uitrekenen wat je alcohol percentage is. Met proeven of schatten lukt dit meestal niet. 10 procent is overigens een mooi percentage voor een stookwijn. En als je stookwijn na het gisten nog zoet smaakt is dit geen goed teken, of er zat te veel suiker in of de gisting is te vroeg gestopt. Bij een stookwijn gaan we er vanuit dat alle suikers vergist worden. Het is niet alleen zonde van je suiker maar suiker in je ketel kan onder ander een bittere(lichte brand) smaak aan je alcohol geven. Het is beter dat je gist dood gaat van de honger als van een overdaad aan voedsel of door vervuiling.

Beantwoorden
Alcoholust
(@alcoholust)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@rumo thanks. Dat van die suiker klinkt logisch maar had ik me niet gerealiseerd. De volgende keren zorg ik iig ervoor dat het droog is. Ik ga in het vervolg ook wat meer metingen doen, met name vooraf.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?