Meldingen
Alles wissen

Druiven wassen?


Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Vandaag 4 emmers druiven gekregen.

Zitten natuurlijk wat rotte tussen en ook stof en vuil.

Wassen hoe doen jullie dat?

Hoe zuiver moet het zijn, kan natuurlijk niet elke druif appart gaan afwassen🤭

Ga er een wijn van proberen maken.

Beantwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@ghost spoelen is wel verstandig. Beestjes en vogelpoep eraf . . Wil je er wijn van maken of wil je het vergisten voor brandy ? 

Als je het gaat stoken gebruik je een potstill , alembiek of op charantaise stoken. 

Ook daarvan hangt het af hoe je voorbewerkt.

En dan ook hoe wil je vergisten ?

Op eigen " wilde " gisting of ga je een kant en klaar gist gebruiken.

Ook wat voor druiven zijn het ? Suiker gehalte ?

 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Zou de wijn wel willen stoken na vergisten.

Suikergehalte van de druiven weet ik niet echt.

Heb ervan geproefd en ze zijn niet echt zoet maar zeker niet zuur.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@ghost waar mee ga je het stoken ? Wat voor ketel ? Voorbereiding hier voor heeft ook invloed op mogelijk de beste eind product.

 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb een glazen bol van 3 liter en een t500.

Waarschijnlijk dus de t500 zonder vulling in de kolom.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@ghost Dan zou toch de bol betere keuze zijn als je daar tenminste met een brug gelijk naar koeler kunt gaan.

Een spijker kolom wat vaak bij een glas opstelling wordt gebruikt zou ook afbreuk doen.

T 500 hou je weinig over van aroma . Niet echt geschikt toestel.  Zeker als je een kolom erop hebt zal de drank schraal zijn.

Je zal ook niet de vaste delen ( pulp) optimaal kunnen gebruiken.Je kunt wel een druiven basis alcohol er mee maken.

Met wat jij hebt is beste de druiven in centrifuge de sap eruit halen en daarna de vaste resten uit opvang in perszak nog laatste eruit persen.

Of de druiven in perszak in pers verwerken .

De sap kun je dan vergisten wild . 

Ook kun je even de sap verhitten.  En dan met een wijn of cider gist verwerken.

Suikergehalte ?

Je zal SG even van de sap dan moeten bepalen. Boven de 1040 kun je het zo vergisten.  Anders zou je iets invert suiker kunnen toevoegen. Hoewel dat wel nog meer de smaak zal verdunnen.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Robbert ik ga er morgen mee aan de slag, bedankt voor de tips.

Ik heb een sapcentrifige op onze Kenwood. Zal proberen een druiven basis alcohol te maken.0

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@ghost stook dan niet op een percentage van boven de 88% dan is het fruitige nog licht aanwezig wat voor een groot aantal likeur een mooi fundament voor smaak maakt. Vol en warme smaak

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Druiven zijn door centrifuge.

Heb 12 liter sap SG 1055.

Heb er een zakje wijngist aan toegevoegd.

Na vergisting ga ik stoken met t500 zonder vulling in de kolom.

Wat zou dan een goede temperatuur van de topkoeling zijn 80 gr C?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@ghost rond de 80 zou wel goede richting wezen.  Let even daarbij of de uitstroom niet te traag word.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Robbert bedankt voor de info .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?