Hoi Stokers,
Na een tijdje er even tussenuit te zijn geweest wegens ruimtegebrek inmiddels weer begonnen in een volledig verbouwde schuur waar ik lekker de ruimte heb voor mijn hobby.
Nu een vraag over de Dunder(pit) bij rum. Ik ken de meningen over de gevaren maar die laat ik graag even voor wat het is. Ik heb een vraag over hoe de donder te gebruiken.
Ik heb een mooie dunder van een jaar of twee oud nu. Tussentijds af en toe gevoed met melkzuren, fruit zoals ananas enz. Hij staat afgesloten met een waterslot beschut in de tuin.
Hoe ga ik deze nu gebruiken? Ik heb namelijk heel veel berichten op forums gezien / gelezen, maar ik kom er niet uit want er lijken meerdere manieren om hem te gebruiken. Hieronder de korte manieren die ik tegenkwam:
1: Deel vd dunder koken, die vervolgens toevoegen aan de melasse Mash en deze meevergisten
2: Deel vd dunder zonder te koken toevoegen aan de melasse mash en deze meevergisten
3: Deel vd dunder koken en toevoegen aan de uitvergiste melasse in de eerste run in de stookketel mee stoken
4: Deel vd dunder zonder te koken toevoegen aan de uitvergiste melasse in de stookketel bij de eerste run en dan mee stoken
Wat is jullie ervaring?
Gr Bart
Ik zou inderdaad zorgen dat je het eerst kookt. Als je dunderpit vol zit met levende beestjes wil je niet dat deze je vergisting gaan verstoren. Het doel is de zuren die zich gevormd hebben in je dunder toe te voegen zodat deze esthers kunnern vormen. Let wel dat er bij het openen van je muckpit sporen van schimmels kunnen vrijkomen (aspergillus) en toxines (botuline, clostridium) wat echt gezondheidsgevaar oplevert.
Voeg je het toe na de vergisting wordt het natuurlijk tijdens het stoken verhit en zal het in principe niet in je distillaat komen. Dan kan je er voor kiezen het niet te koken, maar dan zou ik sowieso alles daarna goed desinfecteren, want niet alles gaat dood.
Wat ik eerder heb gedaan is fruit en wat andere toevoegingen aan de melasse om smaken mee te geven en zowel wat van de dunder (verse backset) toevoegen aan de fijnstook en vervolgens een vleugje dunder aan een van de flessen rum na de fijnstook. Dit geeft al een heerlijk fruitige smaakexplosie, ik zou niet weten waarom ik dan oude muck zou moeten gebruiken.
Dunder en muckpits zijn niet meer van deze tijd en geven nooit een zelfde of een zekerheid in goede resultaten.
Al meer dan 70 jaar geleden is analyse gedaan van wat toegevoegde waarde geeft aan rum.
Stoffen als
benzylbutanoaat ,ethylbutanoaat ,iso-amylbutanoaat ,Boterzuur , Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , geïsoleerde soorten bacterië, En DMt worden gedoseerd toegevoegd.
Hierdoor heb je altijd een Exact en herhaalbaar resultaat.
En Inderdaad zul je minder gezondheid risico 's Daarmee lopen.
( Het hergebruiken van een deel van de bakset uit eerste destilaat geeft wel een kleine toegevoegde waarde. Maar wel in de vorm van direct hergebruik . Dus ketel deels legen en de volgen overhaal erachteraan. )