Meldingen
Alles wissen

een vleugje spiritus


Berichten: 6
Topic starter
(@guusg)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

ik heb een rvs ketel van 20 liter +kolom van 1,5 meter.
Wat ik ook stook, er blijft altijd een vage geur van spiritus, ook in de smaak.
Is dat een bekend probleem ?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
6 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@guusg ik heb mijn glazen bol eens opgepoetst en er eens goed in gekeken maar zelfs die kon met zo weinig gegevens een oorzaak aangeven 😉 Zoek eens met de zoekopdracht naar spiritus op dit forum er is best wel veel over te vinden.

Beantwoorden
(@guusg)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

ja sorry, ik had daar niet aan gedacht....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@guusg de omschrijving spiritus als geur of smaak is wat eenvoudig.  Hoe ervaart iemand de smaak en wat zet je er naast. 

Wanneer je alcohol uit suiker gebruikt in zal je ook in vergelijking een iets onaangenamere smaak dan wanneer je uit granen, fruit of brandewijn je alcohol haalt .

Hoe is de flow in de ketel  . Wanneer er een niet optimale scheiding is in kolom  kun je een minder aangename alcohol krijgen.

Verkeerd temperatuur Beheer.

Stook je alleen voor alcohol via kolom of ook dranken op smaak  ( whiskey/ brandy / cognac) zal je ook misschien een ander type opzet kunnen nodig hebben als de kolom.

Dan hoe is het basis product vergist ? 

Slechte vergisting, fout type gist,  mindere gist kwaliteit kan ook invloed hebben op smaak. 

Dus vage spiritus geur kan verschillen oorzaken hebben .

Beantwoorden
(@guusg)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert dank voor je uitleg
ik stook meestal met een of andere turbogist + alleen suiker
dat ga ik anders doen, dwz met fruit oid.

de destillatie-temperatuur hou ik zo laag mogelijk, rond de 85’ C.
Dat lijkt me nog steeds beter dan 'heet' stoken. Of vergis ik mij.

ook denk ik om 2 of 3x te stoken.

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@guusg 

probeer eens bakkersgist (bijvoorbeeld Bruggeman). Een wereld van verschil. Minder opbrengst maar veel meer kwaliteit.

5 kilo suiker
100 gram bakkersgist
10 gram voedingszout
5 gram citroenzuur 

5 kilo suiker oplossen in 3 liter water met 5 gram citroenzuur, 20 min laten sudderen. Daarna laten afkoelen en aanvullen met water tot 25 liter.

Verder laten afkoelen tot onder de 30 graden en gist toevoegen. Na ongeveer 21 dagen (liefst meten met sg meter) stoken. minimaal 2 keer (grofstook en fijnstook).

groetjes Lambik 

Beantwoorden
(@guusg)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@lambik 
TX dat ga ik 's proberen !

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?