Meldingen
Alles wissen

Een volgende stap


Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo!

na mijn eerste stook een week of wat geleden ben ik me aan het oriënteren op een nieuw project. De eerste stook was een suikervergisting, en dat geeft toch niet een heel spannend product, maar was wel goed om de eerste stukjes te leren. Mijn doel is om uiteindelijk smaakvollere dranken te leren stoken.

De nogal zure suikerwijn maakte het schoonmaken van de ketel niet leuk. Of blijft water altijd heel graag aan koper plakken?

Nu ben ik op zoek naar een recept om wat volgende stappen te nemen: iets met meer smaak. Ten tweede zou het mooi zijn als het ook redelijk snel te drinken is: een wat snellere "oh zo kan het worden" dan nog een half jaar wachten en dan iets moois hebben. Dan kan ik daarna opbouwen naar stooksels die wel langer op hout mogen.

Wat zou een mooie stap zijn in deze situatie?

Beantwoorden
9 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@wervince een brandende wijn van fruit. Is dan een keus. 

Maar als je iets "drinkbaars" met toelaatbare smaak wil hebben dat je snel kunt drinken dan kom je in de essances  ,alcohol en siroop roeren  uit .

Een echte likeur  , eau de vie of sterke drank heeft altijd tijd van rijping nodig.

Beantwoorden
(@wervince)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert klooien met essances lijkt me wat minder leuk. Zit je snel tegen een half jaar aan met rijping, of zijn er ook dingen die een maand of twee nodig hebben om leuk te worden?

@stookje dank voor de tip, daar ga ik eens naar kijken of dat wat is voor me; maar ook dat moet natuurlijk best even liggen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@wervince als je een goede graan alcohol stookt en je stookt daarmee een graan brandewijn of een jonge jenever of een gin.   Deze stook je zoals het hoort !! Dus alcohol via een kruiden mand . Dan heb je dranken die je vrij snel.  (Ongeveer 6 weken ) goed op smaak kunt hebben .

Ook een lemon lime is rond 6 weken goed te drinken .  

( Geef je ze meer tijd worden ze wel smoother )

Lemon lime recept vind je in de Tiny projects. 

Ook de gin in het filmpje waarin met een tajine werd gestookt gebruik ik een authentiek gin recept. .

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 142

@wervince druivensap is 1 euro per liter in de aanbieding deze week bij de aldi. Kan een prima 'cognac' worden.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een whiskietje van moutextract is een leuk vervolg, of een brandy van concentraat is ook vrij laagdrempelig... kunt de brandy op smaak stoken en dat rijpen of voor hoger percentage voor een likeur bv..

Toch kijk je idd al gauw tegen een halfjaartje aan voor dingen echt goed op dronk komen

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 489
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Andere mogelijkheid is b.v. macereren van kruiden. Beginnen met een goede basis-alcohol, wat al zou kunnen met een 2x gestookte sugarwash (mits niet overvoerd met suiker). Daarna kruiden er op laten trekken voor een bepaalde tijd (afhankelijk van recept, maar meestal rekenen op dagen en niet op weken) en daarna nog een keer langzaam destilleren met een alambiek of alquitara. Kijk ook vooral bij de Tiny Project filmpjes van Robbert!

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn tweede stap was Gin van mij gestookte alcohol maken.

 

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@wervince)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank voor de reacties allemaal. Heb besloten om toch nog wat meer te lezen, en zeer waarschijnlijk een graanalcohol te maken. Daar wil ik uiteindelijk toch naar toe, en dat kan ook weer een betere basis geven voor andere dingen.

Over dat macereren en herdestilleren: wat is eigenlijk het idee van dat destilleren na het macereren? Wanneer is dit een goed idee en wanneer minder? 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10060
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@wervince met herdestilleren na maceren haal je de minder gewenste delen en smaken weg.  Neem Bijvoorbeeld de tannines uit de schilletjes van zaden die ook in de alcohol worden opgenomen bij macereren. Lagere foezels die aardse smaken brengen .  Eventueel ongewenste etherische oliën die oplossen in de alcohol . Enz 

Maar ook stoffen die in het maceraat niet vrijkomen kunnen bij Destilatie door Temperatuur juist wel worden " gebonden " aan alcohol .

Je maakt zuiverdere smaken .

Er zijn verschillende manieren van extraheren van stoffen . En ook soms specifieke om bepaalde stoffen vrij te krijgen.  Niet alles is oplosbaar . 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?