Meldingen
Alles wissen

Eerste appelstook 50l alquitara, pinksteren


_DaanBanaan_
Berichten: 15
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

De 50l alquitara uit Spanje binnengekregen, en mijzelf het hele pinksterweekend vrij gepland om deze voor de eerste keer te gaan gebruiken. De alquitara is op mijn verzoek uitgerust met een aftap in de boiler, een thermometer in de helm en een parrot.

Afgelopen zaterdag de eerste proefstook gedaan met een suikeralcohol om zo de ketel te leren kennen, en erg blij dat ik dit gedaan heb. De karakteristiek is toch wel anders dan de 1,5l alquitara en de 12l whisky ketel. Het opwarmen duurt langer, en koelt andersom een stuk minder snel af. Ook was het de eerste keer stoken met een aquariumpomp ipv koeling direct uit de kraan wat ook een leuke leercurve was. Genoeg geleerd, en vertrouwen opgebouwd om op zondag de wekker vroeg te zetten, en 70l appel op te stoken.

De wekker stond om 6.30, en na een kop koffie direct aan de slag gegaan. De appelpulp heeft ongeveer 3 weken gegist en is een overblijfsel van ciderproductie. Over de pulp is een pan kokend water gegaan, en aangevuld met appelsap zodat de pulp goed onder stond. Laten gisten met C70 gist, en verder geen metingen op verricht. De gisting was mooi optijd helemaal droog vergist om een goed gevuld pinksterweekend te krijgen!

 

1749563816-WhatsApp-Image-2025-06-08-at-073221_5b1b5583.jpg
Beantwoorden
15 reacties
_DaanBanaan_
Berichten: 15
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

De boiler gevuld met de eerste 40liter appelpulp, op de bodem het koperen rooster op maat met hieronder enkele kooksteentjes. Rond 7.30 op halfgas begonnen met het langzaam opwarmen van de pulp met open boiler om de CO2 er goed uit te roeren. Op 50 graden een klein klontje boter toegevoegd en de ketel verder opgebouwd. Verder opgewarmt totdat de thermometer 65 graden aan gaf en het gas op minimaal gezet. Op het moment dat de helm goed warm begon te worden het koelwater gestart en ingeregeld op maximaal. (als het aquarium boven de 35 graden of de helm boven de 40 graden kwam steeds 30l water vervangen)

om 9.30 de eerste 75ml als voorloop opgevangen met een los stuk pijp van een andere ketel. Hierna de parrot gemonteerd en de stook zo proberen in te regelen dat de uitstroom een mooie straal was, en niet warmer dan 25 graden. Begonnen op 62% en gestopt bij 15%.

Tijdens de laatste 2 uur alvast de 2e helft (30 liter) appelpulp voorverwarmd op een elektrische pit en ook hier de CO2 uit geroerd.

 

1749564473-WhatsApp-Image-2025-06-08-at-144404_c45e8814.jpg
Beantwoorden
_DaanBanaan_
Berichten: 15
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Op het einde van de stook de ketel helemaal leeg gehaald en opzoek gegaan naar de verloren kooksteentjes (dit doe ik nooit meer!)

Rond 14.30 de gestookte alcohol (circa 4 liter/40%, gokje) bij de voorverwarmde appelppulp gedaan en begonnen aan het tweede gedeelte van de stook. Ik had voor ogen om een deel van de pulp van de eerste stook in de ketel te laten, maar de geur en aanzicht gaf mij niet het idee dat hier nog veel lekkers uit kon komen, dus alles weg!

Omdat de pulp al voorverwarmd was, en dit dirtect de fijnstook ging worden het vuur direct op minimaal gelaten. Rond 16.50 kwamen de eerste druppels voorstook uit de losse pijp. 30ml als voorloop direct weg gedaan, en hierna de helm en pijp leeg gemaakt. Tijdens de eerste keer (suiker) stoken opgemerkt dat er ongeveer 20ml distillaat in de helm achter blijft, en wil graag het methanol/viezigheid gedeelte zo goed mogelijk verwijderen.

De eerste liter opgevangen verdeeld ("cuts" gemaakt) over verschillende bierglazen via de losse pijp totdat de smaak naar mijn mening goed was. Hierna rond 18.00 de parrot gemonteerd en het vuur iets hoger gezet om de hearts op te vangen. Op dit moment was de sterkte 71% en de smaak lekker fris appelachtig.

 

1749565186-WhatsApp-Image-2025-06-08-at-180813_a2bb3c30.jpg
Beantwoorden
_DaanBanaan_
Berichten: 15
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Om 21.15 gestopt met het opvangen van het hart en 3,5l a 52% opgevangen met regelmatig tussendoor proeven. Hierna weer doorgegaan met opvangen in bierglazen. Dit omdat de smaak begon te veranderen, en mijn smaak ook minder wakker begon te worden.Dit door de lange dag, en de fles champagne welke als excuus genuttigd is om de methanol veilig uit mijn lichaam te verdrijven. Hiermee nog doorgegaan tot 23.00, en de aanrecht staat vol met losse glazen op volgorde. Enorm lange dag geweest, maar ik kan mij voorstellen dat mensen dit soort gevoelens ervaren met vissen. Lekker de hele dag 1 doel voor ogen hebben, een lekker product proberen te verkrijgen en weinig andere gedachten dan alcohol, gas water en koper. Het was genieten, maar ook hard werken.

De hoognodige schoonmaak gedaan aan de ketel, maar hierna de deur achter me dicht getrokken en nog even op de bank gaan zitten met vrouwlief en een biertje. De rest van de schoonmaak kan mooi op pinkstermaandag!

Na alles schoon gemaakt te hebben de dag erna er over na gedacht om de verschillende glazen alvast te gaan proeven en de lekkere bij het hart te voegen. Aangezien ik in de avond mijn ouders in Dusseldorf op moest halen leek me dit een slecht idee, dus dit ga ik morgen/woensdag na het werk doen.

De glazen die niet in de appelstook mogen gaan met de overige 10l pulp hierna de whiskyketel in om een zoetere en minder sterke appellikeur te maken voor de vrouwen. 

Het opgevangen gedeelte dat appelstook zal worden, ik gok 5 liter, zal ik eerst een maand afgedekt met keukenpapier in de kelder neer gaan zetten. Het plan is om hierna een minimale hoeveelheid hout in de glazen fles toe te voegen om er een beetje kleur en smaak aan te geven. 

Tot slot: Ik wil graag iedereen op dit forum bedanken voor alle info die ik heb mogen verzamelen, en de vriendin voor het voederschema en helpen zodat ik deze lange pinksterdagen vol heb kunnen houden!

 

 

1749566292-WhatsApp-Image-2025-06-10-at-155213_9fb96eb2.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2848

@_daanbanaan_ mooi verslag van je mooie aanwinst.

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 655
(@rinus55)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

idd een mooi en duidelijk verslag, mooie verzameling ook

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 166
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mooi verslag van een toch ietwat spannende run omdat het met de nieuwe ketel is. Zelf heb ik een 30l alquitara waaraan ik veel plezier beleef. Was dat klontje boter tegen mogelijk schuimen? Waarvoor waren de steentjes, had je anders teweinig volume inhoud?

Grts RD

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 157

@rummy-dummy En waarom roeren om de co2 eruit te krijgen? Is dat nodig? Maar idd, zeer mooi verslag.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 348
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedank voor je mooie en duidelijke verslag. En ben jaloers op je mooie ketel verzameling.

Beantwoorden
_DaanBanaan_
Berichten: 15
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

@ iedereen die heeft gereageerd:

Het klontje boter is tegen het schuimen door de oppervlaktespanning te veranderen, hierdoor ontstaan minder snel grote bellen, tenminste dat is de gedachte erachter. Of het nodig is, weet ik niet, maar doe het al vanaf het begin. (meningen welkom)

De CO2 er uit roeren is ook om het schuimen tijdens de stook tegen te gaan, duidelijk zichtbaar dat hier veel gas ontsnapt.

De kooksteentjes gebruikte ik voorheen altijd in heldere vloeistoffen, deels uit gewoonte. In pulp zal ik dit niet meer doen omdat ze moeilijk terug te vinden zijn, en omdat het koperen rooster op de bodem deze taak deels zal overnemen. De kooksteentjes gebruikte we in het lab altijd als er iets gekookt werd, en de eene keer dat er gestookt werd ook.

Beantwoorden
_DaanBanaan_
Berichten: 15
Topic starter
(@_daanbanaan_)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Gisteren de verschillende cuts beoordeeld .3 glazen voor de parrot en voor het hart, 3glazen met parrot voor het hart en 12 glazen na het hart.

De glazen na het hart hadden niet veel smaak, en leken mij weinig toe te voegen aan het eindproduct. De smaak was licht muffig, beetje nat papier/natte pulp smaak. Deze 12 glazen allemaal bij de een deel overgebleven ongestookte pulp gedaan, en op de 12l ketel overgehaald. Poging gedaan om hier iets lekkers uit te krijgen door diksap toe te voegen, dit is alsnog niet gelukt. (granny smith appels laten macereren?)

De glazen welke ik voor het hart opgevangen had waren een stuk scherper in smaak door het hogere percentage en misschien andere onbekende redenen. Aan de scherpe smaken hing wel de smaak van zurige frisse appels en leken mij na rijpen een lekkere toevoeging. De eerste 6 glazen in verschillende hoeveelheden bij het hart gevoegd. Resulterend in 4l van 52% met nu al een lekkere smaak, zonder gekke afwijkende smaken naar mijn eigen mening. Over een maand of twee, na de hele vakantie periode, ga ik nogmaals proeven en houten eiken blokjes toevoegen aan de glazen fles. Geen ervaring mee, dus hoop dat ik het niet verpest!

 

 

1749722788-WhatsApp-Image-2025-06-11-at-170225_ff4408e5.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2848

@_daanbanaan_ leuk dat je ook die campinggazbrander gebruikt. Dat doe ik ook voor de 2.5l en 10l.

Beantwoorden
_DaanBanaan_
(@_daanbanaan_)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@murmillo Die gebruik ik voor de "snel en makkelijk" opstelling graag. Niet erg kosteneffectief, maar wel fijn in het gebruik om tussendoor een kleine stook te doen.

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2848

@_daanbanaan_ nee niet kosten effectief, maar met de cartridges van de action scheelt het al enorm. 

Ben nu aan het kijken naar zo'n adapter met slang pilaar, dan kun je hem aansluiten op een 11kg/6kg fles.

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 655

@murmillo die heb ik gezien bij amezon

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2848

@rinus55 correct

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?