Meldingen
Alles wissen

Eerste keer whisky stoken


Berichten: 326
Topic starter
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beginnersvraag...

mijn eerste whisky mash volgens de stooktv methode staat nu heerlijk te gisten.

 

ik wil die straks gaan stoken met de T500 met de copperdome

 

nu lees ik meerdere dingen / manieren over het stoken, war is de beste methode en waarom ?

 

ik lees dat mensen het in 1 run stoken, en in de eerste run al 50% of meer halen en meteen in deze run al meteen de cuts maken, voorloop weggooien etc.

 

anderzijds zie ik ook dat mensen in de eerste run geen cuts maken en alles opvangen, dus ook geen voorloop weggooien etc. En dit alles weer terug in de ketel doen en de tweede run stoken en in deze run pas de voorloop weggooien cuts maken etc.

 

wat is de reden om methode 1 of methode 2 te doen ? Of heeft dat met het alcohol percentage te maken welke je in de eerste run haalt ?

 

harry

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
4 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@harryd1969 

 

Toevallig kwam ik deze tegen van de week, misschien iets voor u? 

 

Fijne zondag

 

 
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harryd1969 het aantal keren van overhalen hangt af van van meerdere factoren  o.a. wat voor smaak palet je wil halen uit jou product , wat je voor producten je hebt gebruikt. , Kwaliteit van beslag / mash , welk type apparaat je ervoor gebruikt en wat dat apparaat kan en doet , hoe verloopt de eerste overhaal en moet je die nog aan passen . 

Er zijn recepten die juist een enkele overhaal vragen maar ook die in een enkele overhaal niet smakelijk is en omgekeerd.

Maar zo ook hebben  whiskey's van origine  ook verschillende methoden van destileren waardoor karakters worden bepaald .

Ierse whiskey stook  je  anders dan schots highlands maar ook weer anders lowlands , islay  dan en Amerikaanse .

Wil je een strong of light body ? 

Het gaat dus niet om de beste methode maar wat is het beoogde doel .

En daar voor is juist de beste methode dus de specifieke methode.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@robbert dank je voor je uitgebreide antwoord! Ik heb een whisky mout gebruikt, turf gebrand. 

ik denk dat ik gewoon eerst maar eens een eerste run ga doen en voorloop en cuts ga maken. Dan eens kijken wat het alcohol percentage en de geur en smaak is. 

ik kan dan altijd nog beslissen om alles bij elkaar te gooien en een tweede stook te doen. Of een deel als eerste stook houden en een deel tweede stook doen, meteen uitproberen wat het verschil is.

 

Als ik het daarna in vaatje of fles bewaar dan eerst verdunnen naar zeg 45% ( als het veel hoger is ) of juist niet en zo bewaren en later pas verdunnen ?

 

 

met vriendelijke groet

 

Harry

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harryd1969 .

Je gebruikt een ketel die cilindrisch is en zo overgaat naar een tussenvorm alembiek .Hou dan rekening dat aroma verzadiging niet hoog is .

Ik zie ook niet hoe rokerig de mout is en of je uitsluitend gerst is .

Ik denk dat je het beste zo veel mogelijk kunt uitstoken in eerste overhaal en pas in tweede scheidingingen maken .

Zou dan de smaken te zwaar zijn wat ik niet verwacht kun je een 3e overhaal overwegen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?