Gisteren bleek mijn suiker wash klaar te zijn. Geen vergisting of wat dan ook. Was ook lekker helder van kleur, werd bijna dronken van de alcohol dampen en dus vanmorgen om 10 uur de vlam eronder. Spannend. Heb zo’n 12L stookwijn (suiker, water en gist) in de ketel. Heeft wel even geduurd voordat alles opgewarmd was. Maar daar begon het! Prachtig. Drupt zo’n drie Druppels per seconde en temperatuur net onder de 80 graden. Eerste deel was 82%, voorloop apart gehouden. Nu zit ik inmiddels op zo’n 86%. Ben nu 3 uur bezig waarvan 1,5 a 2 uur warm stoken. Heb op dit moment zo’n 500 ml. Temperatuur nog steeds onder de 80 nu.
dit zo lang mogelijk aanhouden? De temperatuur en 3 druppels per seconde?
smaak is zoet, fruitachtig. Merk wel dat je niet te vaak moet proeven met thee lepeltje en dan doorslikken....... pffff. Op lege maag niet handig 🤣
Proost 🙂
Mooie ketel hoor. Je koeler ziet er behoorlijk lang uit, met die paar druppels per seconde zul je niet veel water nodig hebben?
Voor de ruwstook mag het best wat sneller gaan, is mijn ervaring. Als je doel is om een zuivere alcohol oplossing te krijgen (voor likeur, inmaken, etc) dan is een 2e, fijnstook, ronde gebruikelijk. De ruwstook mag dan best iets "ruwer".
Geweldig Jank,
Wat een gave ketel, ziet er super uit ! Zelf gemaakt ??
Gefeliciteerd met je eerste stook ook dat gaat prima zo te horen.
Exact wat Whoretlaar al schreef zou ik inderdaad een volgende keer rekening mee houden.
Mooie ketel en hoge kolom.
En gelijk al lekker hoog in je alcohol.
Voor de ruwstook zou ik inderdaad ook wat sneller stoken. Dan krijg je wel minder sterk product, maar dan kun je goed verdunnen met water en de fijnstook wat nauwkeuriger doen.
Om je dobber goed af te lezen moet hij wel vrij drijven, dus niet tegen de kant plakken.
Eind resultaat van vandaag:
ruim 2L van (net gemeten) 70%. Smaak is gek genoeg zoet en mij te zoet. Weet niet goed hoe dit kan. Maar dat lees ik hoop ik nog wel.....
nu nog een vraag:
stel mijn 2e suikerwash stook ik ook naar 2L dan heb ik totaal 4L ruwstook van rond de 70%.
Dan die 4L ruwstook met kraanwater bijvullen tot weer totaal van 10L en die dan een fijnstook geven? (10L = 2/3 vd ketel) Wat zal/ kan dan de opbrengst worden?
En met fijnstook wordt bedoeld: rustig opwarmen en zo lang mogelijk net onder de 80gr houden en 3 druppels per seconde?
Bedankt alvast!
Smaak is gek genoeg zoet en mij te zoet. Weet niet goed hoe dit kan.
Dan was je vergisting nog niet geheel gereed. Wat was je eind sg?
met kraanwater bijvullen tot weer t
Bijvullen tot 40% abv. En dan fijn stoken met idd langzaam afnemen.