Meldingen
Alles wissen

Eerste run een feit....


Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Gisteren bleek mijn suiker wash klaar te zijn. Geen vergisting of wat dan ook. Was ook lekker helder van kleur, werd bijna dronken van de alcohol dampen en dus vanmorgen om 10 uur de vlam eronder. Spannend. Heb zo’n 12L stookwijn (suiker, water en gist) in de ketel. Heeft wel even geduurd voordat alles opgewarmd was. Maar daar begon het! Prachtig. Drupt zo’n drie Druppels per seconde en temperatuur net onder de 80 graden. Eerste deel was 82%, voorloop apart gehouden. Nu zit ik inmiddels op zo’n 86%. Ben nu 3 uur bezig waarvan 1,5 a 2 uur warm stoken. Heb op dit moment zo’n 500 ml. Temperatuur nog steeds onder de 80 nu. 

dit zo lang mogelijk aanhouden? De temperatuur en 3 druppels per seconde? 

smaak is zoet, fruitachtig. Merk wel dat je niet te vaak moet proeven met thee lepeltje en dan doorslikken....... pffff. Op lege maag niet handig 🤣 

 

1610540017-6BD60A83-DE3D-46C3-8FE1-195F56D8A4D2.jpeg
1610540189-F6AAE821-0D08-40C6-BEB5-53D89BF91C93.jpeg
1610540094-B8E32A04-450E-4D04-92BE-C5CEC0001CA2.jpeg
Beantwoorden
26 reacties
10 Reacties
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@kerkhofj Goed bezig 🙂 Mooie ketel en ik lees de passie..gaat vast goedkomen. Succes !! 😀

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@jandemannha, komt idd vast goed. Leuk compliment!

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

Mooi om te zien en dat het goed werkt.

als je nog eens wat anders wilt uitproberen met deze opstelling maak dan een kokertje van latoenkopergaas vul dat met kruiden ( jeneverbes steranijs hysop kardemom de ) en je zal verbaast zijn over het resultaat. Zelf vele malen gedaan .

gr Troet 

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@troet klinkt al lekker! Ga zo mijn suikerwash klaarmaken voor een 2e stook..... nieuwe brander en wat tips hier en daar dan hoop ik op weer wat betere kwaliteit!

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

En dat onderin de kolom drukken , geeft ook nog een rustige stook.

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

En dan is de middenloop,of wel het bestaat van de eerste stook al aardig op smaak . 
proost.

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

Best nat

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439
Gepost door: @troet

En dan is de middenloop,of wel het best nat, van de eerste stook al aardig op smaak . 
proost.

 

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439
Sorry dat het af en toe wat rommelig gaat ( digibeet)

En dan is de middenloop,of wel het best nat, van de eerste stook al aardig op smaak . 
proost.

 

 

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@de-stroper Geweldig je eerste stook gedaan 👍 en op je nuchtere maag haha🤣 scheutje in de koffie straks. Be benieuwd wat je overhaald van je 12 liter stook.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Proost 🙂

Mooie ketel hoor. Je koeler ziet er behoorlijk lang uit, met die paar druppels per seconde zul je niet veel water nodig hebben?

Voor de ruwstook mag het best wat sneller gaan, is mijn ervaring. Als je doel is om een zuivere alcohol oplossing te krijgen (voor likeur, inmaken, etc) dan is een 2e, fijnstook, ronde gebruikelijk. De ruwstook mag dan best iets "ruwer".

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@whortelaar Bedankt! Heb nu rechtstreeks op de buitenkraan en loopt redelijk door. Volgende stap is pompje en 200l vat erbij. Is dat te weinig heb ik ook nog 1000l staan. 

voor de fijnstook; weer aanlengen met water zodat je ketel weer 2/3 gevuld is?  

ga dan eerst nog een 2e ruwstook doen want heb nog 12l stookwijn staan! 

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geweldig Jank,

Wat een gave ketel, ziet er super uit ! Zelf gemaakt ??

Gefeliciteerd met je eerste stook ook dat gaat prima zo te horen.

Exact wat Whoretlaar al schreef zou ik inderdaad een volgende keer rekening mee houden.  

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@paoloja, zelf gemaakt. Met hulp kwa afmetingen hier op het forum. 
maar ben tevreden! Helemaal dicht, geen gahannes met deeg oid.... 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooie ketel en hoge kolom.

En gelijk al lekker hoog in je alcohol.

Voor de ruwstook zou ik inderdaad ook wat sneller stoken. Dan krijg je wel minder sterk product, maar dan kun je goed verdunnen met water en de fijnstook wat nauwkeuriger doen.

 

Om je dobber goed af te lezen moet hij wel vrij drijven, dus niet tegen de kant plakken.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@kees22 Dus dit is al aardig hoog voor 1e keer?  Hij zakt nu weer rond de 78% en heb nu van de 12l =>1,5L ethanol. Maar hij loopt nog steeds hoor!

En mbt de dobber zal ik in de gaten houden! 

 

Beantwoorden
Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eind resultaat van vandaag:

ruim 2L van (net gemeten) 70%. Smaak is gek genoeg zoet en mij te zoet. Weet niet goed hoe dit kan. Maar dat lees ik hoop ik nog wel..... 

nu nog een vraag: 

stel mijn 2e suikerwash stook ik ook naar 2L dan heb ik totaal 4L ruwstook van rond de 70%.

Dan die 4L ruwstook met kraanwater bijvullen tot weer totaal van 10L en die dan een fijnstook geven? (10L = 2/3 vd ketel) Wat zal/ kan dan de opbrengst worden? 

En met fijnstook wordt bedoeld: rustig opwarmen en zo lang mogelijk net onder de 80gr houden en 3 druppels per seconde? 

Bedankt alvast!

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Gepost door: @kerkhofj

Smaak is gek genoeg zoet en mij te zoet. Weet niet goed hoe dit kan.

Dan was je vergisting nog niet geheel gereed. Wat was je eind sg?

Beantwoorden
6 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@ener Dat is dus 1 van de vele beginnersfouten van mij 😥. Niet gemeten! Dus op het vlammetje van de aansteker afgegaan...... 

Stel dat het niet uit gegist is geweest..... Nu een probleem? of bij de fijnstook raak ik het zoete wel kwijt? 

Beantwoorden
 eneR
(@ener)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 106

@kerkhofj

Dik boven de 90% wel.

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@ener Bedankt! en het zoete van suiker raak ik mogelijk nog kwijt in de fijnstook?

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

Lees net idd verdunnen en fijnstook, gaat het niet weg, ruitensproeier vullen 🤣

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@kerkhofj Suiker komt niet over bij de stook, tenzij je de inhoud van de ketel laat spugen en dat daar dan nog suiker in zit.  Alcohol proeft zoet. Vluchtige stoffen die meekomen tijdens destillatie zoals esters versterken dit.(etyhlacetaat bijvoorbeeld) Omdat het nog maar de eerste stook is, wordt het bij de tweede stook een stuk zuiverder. Kalk of natriumbicarbonaat toevoegen tijdens de tweede stook helpt ook.  Toffe ketel.

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@catnip ok, bedankt! We gaan de 2e stook maar afwachten. Is voor mij ook de eerste keer dat ik alcohol proef op deze manier..... 

 

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Gepost door: @kerkhofj

met kraanwater bijvullen tot weer t

Bijvullen tot 40% abv. En dan fijn stoken met idd langzaam afnemen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@ener Bedankt!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?