Meldingen
Alles wissen

Eerste stook van peated whisky - PPM


Berichten: 23
Topic starter
(@bcnx71)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hoi,

in de howto van de Stookwinkel wordt er verwezen naar PPM for peated whiskies en dat beginners beter zouden beginnen met 20 PPM. 
Ik begin kortelings aan mijn eerste stook. Zou het alsnog een probleem zijn te beginnen met 50 PPM malt?

 

Dank!

BC

Beantwoorden
59 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@bcnx71 50ppm is geen probleem als je de verhoudingen maar goed hebt.

Meestal heef een dusdanig geeeste malt weinig of niets aan enzymatische werking waardoor je zetmeel niet of niet voldoende wordt omgezet tijdens het maischen en heb je daarnaast een ander mout nodig .

 

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@bcnx71)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

dank - dus producten zoals Pauls Malt Thirsty Thistle (uit respect voor de Stookwinkel geen link naar een andere webshop) moeten nog met andere mout gemengd worden?

Dank,

 

BC

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@bcnx71 ik heb even moeten nazien want ik kende die mout niet. ( Om hoge kwaliteit te krijgen mout ik altijd  zelf ) 

Maar inderdaad die mout moet zowiezo een diastatische mout aan toegevoegd worden.  En daarna een volledig maischen toegepast 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@robbert Pauls Malt Thirsty Thistle heb ik in het verladen vaker gebruikt met 100% stort, heeft nog genoeg diastatisch vermogen om in ieder geval zichzelf om te zetten. Het is trouwens een van mijn favorieten als het aankomt op geturfde mouten uit de winkel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@alchemist dan is pauls malt  toch vrij licht nog in rook / peated smaak.  (  Ik heb dat nooit gebruikt  Je weet wat ik gebruik . Daarmee weet ik waar ik aan toe ben ) ( denk aan " mindfuck " was ook op zelfgemaakte mout ) 

Een zwaardere geeest op eiken en turf  bij core temperatuur van boven  80 tot zelfs 220  graden geeft zwaardere rook em Turf smaken.    je kan dan met 60 % stort toe . Alleen dan is geen diastatisch vermogen meer aanwezig.  

Op hogere temperaturen kun ook tot iets vettige laag krijgen , creosoot vorming. Dus niet te lang anders krijg je de " asbak" smaak . Maar bij overhalen komt er dan meer mee.  

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@robbert Haha, ik weet wat jij kunt maken. Hetgene is dat voor in het begin of voor degene die niet zelf wilt mouten en eesten is dat geen slechte mout om te gebruiken. 

 

Maar de P.P.Ms van het mout zijn sowieso maar een gedeelte van het verhaal, een snelle vergisting, eerste ronde ietsjes sneller destilleren en bij de tweede ronde iets dieper gaan zijn zeker van belang. 

 

Ik had gisteren nog een Grodziskie gedronken die een collega uit Polen had opgestuurd, dat is misschien nog iets om in dit topic te vermelden voor degene die wel zelf wilt gaan roken. Grodziskie is een speciale bierstijl uit Polen die gemaakt wordt uit tarwe wat gerookt wordt op eikenhout, de betere versies hebben hele elegante rook en laten de Duitse Rauchbieren verbleken. Tarwe neemt rooksmaak beter op dan gerst dus kan het nog een waardevolle toevoeging zijn, echter heeft tarwe qua graansmaak wat weinig, veel te subtiel voor al in een Grodziskie, laat staan in een whisky. Echter verhult de rooksmaak in de meeste gevallen de graansmaak sowieso erg veel dus kan het misschien nog eentje zijn om te overwegen. 

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@bcnx71)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

OK, dank, ik heb duidelijk nog veel te leren.

Welke mout zou je aanbevelen?

BC

Beantwoorden
29 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@bcnx71 ik ben niet bekend met de mouten uit de winkel.  Ik maak zelf zware peated  smokey whiskey met mout uit eigen " keuken" .

Dus je zal moeten vragen bij de brouw winkels naar een hoog diastatisch mout   . Zal een pils mout soort zijn .  Daarbij kan bijvoorbeeld een 50ppm rookmout ,  een chocolade mout en een roast .

Verhouding zou b.v. kunnen zijn 3 : 3 : 1:1 .  Maar dat is ook wel afhankelijk van de kwaliteit/smaakprofiel van de mouterij. 

Maar whiskey is niet moeilijk te maken het is zelfs vrij simpel daarom is het de meest gemaakte drank zowel professioneel als door thuis destillateurs en ook door  de kneiers/ moonshiners. 

alleen de juiste mout en graan smaken bij elkaar te vinden naar eigen wens is wat lastiger.

Kijk dit filmpje dat maakt misschien wat duidelijk.

Beantwoorden
(@bcnx71)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert 

hoe werkt die "3 : 3 : 1:1 " verhouding precies?

 

Dank,

 

BC

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@bcnx71 3 kg pils mout , 3 kg rookmout , 1 kilo choco mout en 1 kg roast . 

25,5 liter water van 57 graden daar roer je de mout doorheen .

Dan zal temperatuur na toevoegen iets zakken. Maar hoe temperatuur 30 minuten tussen 52 en 57 graden . 

(Dan ph controleren. Het beste is deze op 5,5 te hebben.  Is het lager dan 5,2 wat calcium carbonate toevoegen. Na 10 min controleren. Is het hoger dan 5,8 calcium sulfaat toevoegen .)

Temperatuur dan naar 65-67  graden brengen.  Onder nu en dan roeren hou je de temperatuur 60- 70 min aan . 

Hierna temperatuur opvoeren naar 72 graden . Dit 20 - 30 min aanhouden.

Met een lepel neem je wat beslag uit en kijk met een paar druppels jodium of je goede omzetting hebt gehad . Blijft de jodium op kleur is oke. Verkleurt dit naar paars - zwart dan is omzetting niet  klaar. 

In dat geval Dan temperatuur zakken tot 67 graden en half uurtje aanhouden.

Is omzetting oke.  Dan kun je kiezen voor filteren van de wort en uit spoelen van massa met 80 graden water.

Of je kunt niet spoelen en alles afkoelen tot rond 23 graden en gist toevoegen.

P.s is jou gistton te klein kun je ook de gewichten van mouten halveren. 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2046

@robbert je heb het al vaak gezegd maar zo simpel is het. Lekker kort en duidelijk.

PS ik heb het recept wel opgeslagen dan kan ik het nog eens in een commentaar plakken 😉 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@rumo inderdaad het is niet moeilijk.   

Nu alleen op zoek naar krakend verse rook mout en choco  die bij opening verpakkingen bij de buren in de keuken is te ruiken en mooi hout om op te rijpen.

 

Beantwoorden
(@bcnx71)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 23