Notifications
Clear all

Eerste sugarwash  


Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago

Ha allen, 

Ik heb onlangs mijn eerste sugarwash gemaakt. Gisteren klaringsmiddel toegevoegd. Tot nu toe ziet het er perfect uit. Netjes helder aan het worden. Echter is de geur niet helemaal aangenaam. Het ruikt een beetje naar aceton of lijm-achtige geur. Is dit normaal voor een sugarwash? Ik heb turbo gist van alcotec en clear van alcotec gebruikt. Ik lees ook dat Alcotec niet per definitie het beste (turbo)gist is en dat waar 'turbo' voorstaat ook niet persé goed is. Kan iemand mij uitleggen waar de geur vandaan komt en welke gist jullie eventueel gebruiken? 

Reply
19 Replies
1 Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert 

nee een aceton of lijmachtige lucht is niet goed .

Wanneer echt dergelijke lucht ontstaat zijn er zuren en alcohol gaan binden tot acetaten

invloed van een kathalisator kan ook versnellen in binden of uiteenvallen van stoffen.

Oorzaak kan zijn roeren of schudden van het beslag tijdens gisten waardoor zuurstof er is in gedrongen. 

Oorzaak kan ook zijn te lang wachten na vergisting met verwerken .

Te veel fluctueren in temperatuur tijdens gisten. 

Foute toevoegingen .

Te veel citroen zuur toegevoegd .

Te veel autolyse van gistcellen zou ook nog oorzaak kunnen zijn .

Enz . 

Misschien is er nog mogelijkheid als niet te veel is doorgeslagen te corrigeren d.m.v toevoegen van calcium carbonaat of bv schelp , krijt of eierschalen indien calsium carbonaat niet aanwezig .

 

Reply
Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago

Ik vermoed dat het met temperatuur schommelingen te maken heeft. Stoken houtkachel en hebben niet een constante temperatuur. Morgen krijg ik de verwarmingsband van de stookwinkel binnen. Die ga ik voor de volgende keer zeker gebruiken. Kan ik dit nog wel stoken, al is het maar om te proberen, of is dit (zeer) slecht voor de mens? 😏 

Reply
1 Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert probeer met calcium . Is na 3 dagen de geur nog onaangenaam zou ik het voeren aan het riool .

Is dan de geur na 3 dagen  wat meer bier of broodachtig kun Je het alsnog Stoken .

 

Reply
Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago

Onderlaatst heel wat spulletjes van een overleden oud-oom overgenomen. Daar zat dit ook bij. Bedoel je zoiets @robbert? Zoals op de foto te zien is, is dat calcium.

1611004068-AFB8F6F3-5EAF-4F8A-8ECD-A7F5A54FF823.jpeg
Reply
1 Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert ja dat is de juiste .

2 -4 gr per liter toevoegen.

 

Reply
Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago

Heel hartelijk dank @robbert. Ik heb het toegevoegd. Ik ben benieuwd wat het gaat doen. Je snelle antwoorden worden gewaardeerd. 

Reply
8 Replies
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert Ik hoop dat net nog optijd is en de stookwijn  weer bij trekt .

Reply
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@robbert ik hou je op de hoogte

Reply
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@robbert zoals beloofd hierbij wat respons. Het is er niet beter op geworden en moet het weg doen. Zaterdag eerst een paar flessen wij proberen te destilleren zodat ik weet hoe een goed eindproduct smaakt. In ieder geval thanks voor de hulp. 

Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert dat is het vervelende met verzuring . 

Als je er op tijd bij bent is er kans nog wat te reden maar als iets doorslaat naar acetaat is vaak makkelijker om gewoon opnieuw te beginnen .

 

Reply
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@robbert (of anderen) ik ben het vandaag aan het proberen om wijn de destilleren. Gaat perfect en ik haal mooie alcohol percentages uit de keter. Echter blijft de scherpe smaak hangen in het destillaat. Is dit normaal? Ik lees op internet dat het zoek en zacht moet smaken, maar bij mij is het meer scherp. Helpt het als ik het laat rijpen, of nog een keer stoken, of door een koolfilter haal? Ik moet zeggen dat ik ook niet precies weet hoe het móét smaken. Is er iets in de winkel wat ik kn kopen wat het beste in de buurt komt?

Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert niet alle wijnen zijn te opnieuw te stoken .

Veelal wijnen die niet in land van herkomst zijn gebotteld . Wijnen worden ook wel op wijngaarden geconcentreerd door b.v. vriesdrogen , hierna verscheept en elders weer water toegevoegd en daarna gebotteld.  ( Water is overal.  Dus ontdoen van water maakt export makkelijker ).

stabilisatie middel wordt dan toegevoegd bij dergelijke producten . Bij Destileren geeft dit problemen. 

Ook sulfiet hoeveelheid man problemen geven .

Maar ook zij er gekruide wijnen .deze kruiden zijn op de standaard volume goed maar in destilaat te geconcentreerd en geven foute dan minder fijne smaken .

Ik kan oo afstand niet zien of proeven wat bij nou het probleem en oorzaak is . 

Een beetje override is soda toevoegen enige dagen laten. Staan en herdestileren .

Reply
dumo
 dumo
Registered
(@dumo)
Joined: 4 jaar ago

Nobel Lid
Posts: 1191

@brusstokertje

hoy,

een van mijn eerste stooksel was oude wijn uit mijne kelder ( van gekochte flessen, niet de goeie koopste)

2 keer overgehaald.

de smaak was niet voor van de daken te schreeuwen, maar het was niet slecht, als ik mij goed herinner was het ook iets aan de scherpe kant.

Ik had dan halve fles laten staan vanonder in de frigo, en vergeten.

dan heb ik eens een kameraad op bezoek gehad en deze dan bovengehaald, die was verdorie goed geworden, hij zij het ook, een week later stond hij aan de deur met kratten met flessen wijn, hij had ook zijne kelder opgerommeld. 😋 

Dus ja, het helpt wel als je hem laat rusten rijpen enz.

ik denk dat er in mijne kelder nog een fles staat 🤔 , die moet ik eens bovenhalen 😋 .

grts.

Dumo

Reply
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@dumo haha schitterend. Zo kom je van je ‘oude’ wijnen af 😉. Zo zie je maar weer. “Geduld is een zeer schone zaak”

Reply
Piewie
Posts: 2
Registered
(@piewie)
Nieuw Lid
Joined: 8 maanden ago

Beste , zit met het zelfde probleem.

net naar brouwland gereden, en daar raden ze steenkoolgranulaat aan.

groeten

 

Reply
2 Replies
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@piewie steenkool granulaat helpt niet wanneer het een probleem uit zuren in zoals acetaten

Reply
Piewie
Registered
(@piewie)
Joined: 8 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 2

@robbert bedankt dan begin ik gewoon opnieuw denk ik

groeten

Reply
Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago
@robbert even een vraag die een beetje met dit topic te maken heeft. Klopt het dat je bij het stoken van alleen suikerwash geen voorloop hoeft te doen? Ofwel: er zit geen methyl in?of is het verstandig om altijd een voorloop te doen? Ik het de Airstill ketel. 
Reply
1 Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert de methyl is bij suikers nihil dus dat is niet van toepassing maar je moet altijd voorloop en naloop scheiden .

Bij vergisten van suiker is het niet zo dat je aan eind alleen water en ethyl over houd maar ook diverse rest stofjes van de suiker ,. Diverse bijproducten die de Gistcellen produceren en rest stoffen van de onledende gistcellen zelf .

Dus altijd scheiden.

 

Reply
Share:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?